Előfizetés

Elhalasztják a fukusimai munkálatokat

A Japánt 2011-ben sújtó földrengés, majd a nyomában járó cunamiban súlyos nukleáris balesetet szenvedett Fukusima Daiicsi atomerőmű harmadik reaktorblokkjából egyelőre nem tudják eltávolítani a használt nukleáris fűtőelemeket – jelentette be a TEPCO energiaszolgáltató illetékese. 

A 2011. március 11-i nagy földmozgás és tengerár óta folynak ugyan munkálatok, de még évtizedekig is eltarthat, míg a három leolvadt reaktormagot eltávolítják. Igaz, a 3. reaktor hűtőmedencéjében tárolt, használt fűtőelemek elszállítását eredetileg 2015 április-szeptember közötti időszakra ígérték, de a jelek szerint a következő határidőt sem tudják betartani, így 2018 januárjában sem fogják elkezdeni a munkát – értesült a Jiji Press hírügynökség.

A fukusimai atomerőmű hat blokkja közül három működött, amikor a katasztrófa történt, három reaktorban hidrogénrobbanás történt, a magas sugárzás miatt azonban a másik három blokkot is lezárták, s az egész erőművet leszerelik. A súlyosan megrongálódott 3. reaktor fölé védőtetőt építene a TEPCO.

Jogi csaták a Brexit körül

Publikálás dátuma
2016.11.20. 10:48
Theresa May. FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Brit konzervatív politikusok azt tanácsolják Theresa May kormányfőnek, hogy vonja vissza fellebbezését, s ne kérje ki a legfelsőbb bíróság állásfoglalását a Brexit parlamenti szavazásáról. Hárman is arra intették a miniszterelnök asszonyt, felesleges jogi csatározásba kezd, ha a legfelsőbb bíróság elé viszi az ügyet. 

Sir Oliver Letwin, aki korábban a konzervatív kabinet Brexit-ügyi illetékese volt, a BBC Radio4 szombati műsorában figyelmeztetett: May azt kockáztatja, hogy a legfelsőbb bíróság vétójogot ad a skót, és a walesi helyi kormányzatoknak a Brexit kérdésében.

Sir Edward Garnier volt helyettes államügyész szerint felesleges időhúzás és pénzpocsékolás a legfelsőbb bíróság elé vinni az ügyet, a vita folytatása ráadásul alkalmat ad arra is, hogy a bíróságokba vetett hitet megingassa. Hasonlóképpen nyilatkozott Dominic Grieve volt államügyész is, aki szerint a May-kormánynak nincs esélye nyerni az ügyben.

A londoni felsőbb bíróság november 3-án a May-kormány ellen ítélt, kijelentve, hogy a miniszterelnöknek nincs joga saját hatáskörben aktiválni a Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét, amely a nyári népszavazás után hivatalosan is megindítaná az EU-kilépési tárgyalások folyamatát. Theresa May akkor úgy nyilatkozott, azonnal megfellebbezi a döntést, s e héten Berlinben, Angela Merkel kancellárral tartott közös sajtótájékoztatóján szintén azt mondta, terveiben nincs változás, így legkésőbb jövő március végéig aktiválják az 50. cikkelyt. „Azt szeretném, ha a kilépés zökkenőmentes, rendezett folyamat lenne, s olyan megoldást találnánk, amely az Egyesült Királyság, s európai partnereink érdekét egyaránt szolgálja – nyilatkozta May.

A legfelsőbb bíróság a minap közölte: Skóciának és Walesnek is jogában áll részt venni a fellebbezési folyamatban, mindkét helyi kormányzat jogi illetékese kifejtheti véleményét, s ismertetheti a Brexitet érintő helyi törvényeket. A taláros testület december 5-én kezdi tárgyalni az ügyet, ha May addig nem vonja vissza a fellebbezést.

A tory parlamenti frakció 328 tagja közül hatvanan ugyanakkor nyílt levélben sürgették, hogy Nagy-Britannia vonuljon ki az EU egységes piacáról és a vámunióból is, mert „csak így lehet a nemzetközi szabadkereskedelem élharcosa”. A kemény Brexitet sürgető 60 honatya közül heten volt kormánytagok.

 

Ezrek tüntettek a kormányfő ellen - Fotók!

Publikálás dátuma
2016.11.20. 10:41
FOTÓK: Samsul Said/Getty Images
Sok ezres tüntetésen követelték tegnap Kuala Lumpurban a maláj miniszterelnök lemondását, azt követően, hogy a korrupciós vádak miatt szorongatott helyzetbe került Najib Razak utasítására egy sor ellenzéki vezetőt előző nap őrizetbe vettek.  A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

Megfigyelők szerint a politikus posztja nem forog igazán veszélyben, mert elegendő hatalma van a törvényhozásban, illetve a civil mozgalmak és az őt bíráló médiumok elhallgattatására. A tömegmegmozdulás azonban a forrósodó helyzetre utal a délkelet-ázsiai államban, ahol a jelek szerint az őrizetbe vételekkel sem sikerült meghátrálásra kényszeríteni a Razak-ellenes demonstrálókat, akik mozgalmuk szimbolikus öltözetében, egységesen sárga inget viselve vettek részt a tüntetésen.

A hatóságok megerősített készültségben követték a felvonulók menetét, ellenzéki források szerint legalább hétezer rendőrt mozgósítottak. A tüntetők útja végül Kuala Lumpur egyik főterére, a Nagy Mecset elé vezetett, a fő szónok a demokratikus változásokat követelő ellenzéki Bersih (maláj nyelven tiszta) csoport elnökhelyettese, Shahrul Aman Shaari volt. A rendőrség korábban törvénytelennek minősítette a nem kormányzati szervezetek képviselői által szervezett demonstrációt. Razak ellen hónapok óta rendre merülnek fel sok millió dolláros visszaélésekről szóló vádak, ám a miniszterelnök soha nem ismerte el azok megalapozottságát.