Holtan találták az eltűnt hegymászót a Kárpátokban

Megtalálhatták az egyik, másfél hete eltűnt gyergyószentmiklósi hegymászót Romániában, a Fogarasi-havasokban - írta a Transindex.ro. 

A Brassó megyei rendőrség még nem erősítette meg, hogy az eltűntet találták meg, egyelőre csak annyit közöltek, hogy egy férfi holttestére bukkantak, de még nem azonosították. A mentőcsapatok a vihar miatt visszavonultak, a holttestet Brassóba szállították. Két testvér november 12-én indult útnak, hogy megmásszák a Fogarasi havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut. Vasárnap azonban az idő viharosra fordult, erős szél és havazás kezdődött. A mentőket a család riasztotta, miután a két férfivel nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A keresést nehezíti, hogy a Fogarasi-havasokban az egy métert is meghaladja a hótakaró vastagsága és kettes fokozatú lavinaveszély érvényes.

Szerző

Lelőttek egy helikoptert - Meghalt négy rendőr

Lelőttek egy rendőrségi helikoptert Rio de Janeiróban, négy rendőr életét vesztette - írta a BBC. 

 A helyi rendőrség tájékoztatása szerint Brazília második legnagyobb városában már napok óta tartó razzia folyik drogkereskedő bandák ellen. A helikopter bevetés közben zuhant le. A nagyvárosban gyakoriak a fegyveres összetűzések a bűnbandák és a rendőrség között, az erőszakos cselekmények 2010 óta (egy drogellenes akcióterv sikertelen végrehajtása után) szaporodtak meg számottevően.

Szerző
Témák
Brazília

Megvesztegették a választókat a Black Friday-en?

Az ügyészségnek és az állandó választási hatóságnak (AEP) kell kivizsgálnia Romániában, hogy a választók megvesztegetésének minősül-e az Egységes Románia Párt (PRU) internetes felhívása, amelyben a Romániában is népszerű árleszállítási akcióra, az úgynevezett Black Friday-re hivatkozva nyeremények ígéretével próbál híveket toborozni - közölte a Mediafax hírügynökség vasárnap.

A feljelentést a Maros megyei választási bizottság küldte a vádhatóság és a AEP elé, miután a magyarellenességéről elhíresült Bogdan Diaconu képviselő által alapított nacionalista párt Maros megyei képviselőjelöltje, Sergiu Astelean közösségi oldalán népszerűsítette a párt internetes oldalán napok óta olvasható felhívást.

A PRU honlapján vasárnap is nyitóoldalon szerepelt még a Black Friday a PRU-nál című hirdetés, mely szerint a PRU "tehetősebb" tagjai november 18-ától kezdődően Samsung, Iphone, Huawei és egyéb márkájú okostelefonokat ajándékoznak a PRU más, beiratkozott vagy támogató tagjainak. A felhívás oldalán az érdekeltek azonnal kitölthetik a párthoz való csatlakozáshoz szükséges adataikat.

A Digi 24 hírtelevízió szerint a PRU nemcsak az interneten, hanem a szociáldemokratáktól a PRU-ba átigazolt, különböző korrupciós ügyekben vádlottként szereplő Sebastian Ghita parlamenti képviselő és médiamágnás televíziójában is tág teret szentelt a "politikában premierszámba menő" fekete pénteki akciónak.

A román büntető törvénykönyv szerint aki pénzt, vagy egyéb anyagi hasznot ígér, vagy ad egy választónak annak érdekében, hogy az egy bizonyos jelöltre, vagy jelöltlistára szavazzon, hat hónaptól három évig terjedő börtönbüntetéssel és a közügyektől való eltiltással sújtandó.

Bogdan Diaconu 2012-ben a Szociáldemokrata Párt (PSD) jelöltjeként jutott mandátumhoz, majd 2014-ben - a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) akkori kormányzati részvétele elleni tiltakozásként - kilépett a PSD-ből, és saját politikai alakulatot szervezett. A közvélemény-kutatások jelenleg nem tartják a PRU-t esélyesnek arra, hogy a december 11-i parlamenti választásokon meghaladja az ötszázalékos bejutási küszöböt.

Szerző