Ferenc pápa bezárta a Szent Péter-bazilika szent kapuját

Publikálás dátuma
2016.11.20. 16:19
FOTÓ: Chris J Ratcliffe/Getty Images
Ferenc pápa a hagyományos vasárnapi mise elején behajtotta a Szent Péter-bazilika szent kapujának ajtószárnyait, és ezzel véget ért az irgalmasság szentéve.

Az irgalmasság rendkívüli szentéve tavaly december 8-án ennek a kapunak a megnyitásával kezdődött a Vatikánban. A katolikus egyházfő a hívek tekintetét a szegényekre, betegekre és szükséget szenvedőkre akarta irányítani az elmúlt évben, és ebben ő maga járt elöl példával. Az argentin származású pápa többek között rabok, hajléktalanok és migránsok előtt tárta ki a Vatikán kapuját. 

"Járjunk tovább együtt ezen az úton" - szólította fel a híveket a pápa. "Az ünnepség végén hálát adunk Istennek azért az ajándékért, amelyet az irgalmasság szentéve jelentett az egyháznak és sok jó szándékú embernek" - mondta a katolikus egyházfő az Úrangyala imádság előtt.

Ferenc pápa egyúttal köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult a szentév sikeréhez. "Azokra az idős és beteg emberekre gondolok, akik szüntelenül imádkoztak, és felajánlották szenvedésüket a szentév sikeréért" - tette hozzá.

Szentbeszédében Ferenc pápa azt hangsúlyozta, hogy bár a különleges imák és összejövetelek éve véget ért, az embereknek "sohasem szabad bezárniuk a megbékélés és megbocsátás kapuit". A katolikus egyházfő szerint mindennél fontosabb, hogy megtanuljunk túllépni "a rosszon és a különbözőségeken".

A vatikáni csendőrség szerint a szentév lezárási ceremóniáján 70 ezer hívő vett részt a római Szent Péter téren szigorú biztonsági óvintézkedések mellett. Az egyház régebbi hagyományával ellentétben a pápa nem falazza be a szent kaput, amelyet a következő - várhatóan 2025-ben esedékes - szent évben nyitnak meg majd újra. 

A katolikus egyházban általában 25 évenként kerül sor szentévre, de a pápának lehetősége van rendkívüli szentévet hirdetni. Az elmúlt szentév során a katolikus hagyomány történetében először nemcsak Rómában nyílt ki a szent kapu, hanem a pápa buzdítására szerte a világon hasonló ajtók tárták ki szárnyaikat a hívek és a zarándokok előtt. Az olasz fővárosba összesen 20 millió zarándok érkezett az elmúlt évben az irgalmasság szentévéhez kapcsolódóan.

Szerző

Holtan találták az eltűnt hegymászót a Kárpátokban

Megtalálhatták az egyik, másfél hete eltűnt gyergyószentmiklósi hegymászót Romániában, a Fogarasi-havasokban - írta a Transindex.ro. 

A Brassó megyei rendőrség még nem erősítette meg, hogy az eltűntet találták meg, egyelőre csak annyit közöltek, hogy egy férfi holttestére bukkantak, de még nem azonosították. A mentőcsapatok a vihar miatt visszavonultak, a holttestet Brassóba szállították. Két testvér november 12-én indult útnak, hogy megmásszák a Fogarasi havasok és egyben Románia legmagasabb csúcsát, a 2544 méter magas Moldoveanut. Vasárnap azonban az idő viharosra fordult, erős szél és havazás kezdődött. A mentőket a család riasztotta, miután a két férfivel nem sikerült felvenni a kapcsolatot. A keresést nehezíti, hogy a Fogarasi-havasokban az egy métert is meghaladja a hótakaró vastagsága és kettes fokozatú lavinaveszély érvényes.

Szerző

Lelőttek egy helikoptert - Meghalt négy rendőr

Lelőttek egy rendőrségi helikoptert Rio de Janeiróban, négy rendőr életét vesztette - írta a BBC. 

 A helyi rendőrség tájékoztatása szerint Brazília második legnagyobb városában már napok óta tartó razzia folyik drogkereskedő bandák ellen. A helikopter bevetés közben zuhant le. A nagyvárosban gyakoriak a fegyveres összetűzések a bűnbandák és a rendőrség között, az erőszakos cselekmények 2010 óta (egy drogellenes akcióterv sikertelen végrehajtása után) szaporodtak meg számottevően.

Szerző
Témák
Brazília