Párbeszéd: a Fidesz saját pártkatonáival akarja feltölteni az Ab-t

A Párbeszéd Magyarországért szerint a Fidesz "saját pártkatonáival", "saját szolgalelkű jogászaival" akarja feltölteni az Alkotmánybíróságot (Ab).

A párt társelnöke, aki hétfő sajtótájékoztatóján hosszasan bírálta az Alkotmánybíróság létszámában és hatáskörében 2010 óta végrehajtott változtatásokat, azt mondta: az alkotmánybírák megválasztásával a Fidesz gyakorlatilag befejezi "azt a hat éve tartó hentesmunkát, amelyben bárddal trancsírozta szét" a testületet

Szabó Tímea egyúttal bejelentette, hogy nem vesz részt a szavazáson és erre kérte az ellenzéki pártokat, köztük a jelöltek megválasztását támogató LMP-t is. A mostani jelöltek személyét bírálva Horváth Attila jogtörténészről azt mondta, "köztudott, hogy a nemzeti radikalizmushoz közel álló érdekeket képvisel, gyakorlatilag egy szélsőjobbos nézeteket valló jelöltről van szó".

Schanda Balázsról, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem alkotmányjogi tanszékének vezetőjéről "köztudott, hogy erősen katolikus világnézetű" - folytatta. Hozzátette, ezzel önmagában semmi baj nincsen, de a Párbeszéd szerint az probléma, hogy aktívan részt vett annak az egyháztörvénynek a megalkotásában, amely "szétverte az egyházak függetlenségét". Marosi Ildikó a Kúrián számos népszavazási kérdés hitelesítése során "blokkolta" az aláírásgyűjtést, ő sem mondható függetlennek - ismertette véleményét. Szabó Marcell, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettes pedig gyakorlatilag "végigasszisztálta a legaljasabb orbáni támadásokat a jövő nemzedékek ellen" - jelentette ki.

Szabó Tímea azt is közölte: újból benyújtja korábbi javaslatát, amely 11 főben határozná meg az Alkotmánybíróság létszámát. A testület három tagját a Magyar Tudományos Akadémia, másik hármat pedig a Kúria választana ki, az ő kinevezésüket a köztársasági elnök hagyná jóvá - ismertette az elképzelést. A maradék öt tagot pedig a parlament képviselőcsoportjainak egy-egy tagjából álló bizottsága jelölné, őket az Országgyűlés minősített többséggel választana meg - mondta. Hozzátette, hogy az Alkotmánybíróság elnökét pedig újra az Ab tagjai választanák meg maguk közül.

Szerző

Úszó-háború - Cseh László lemond, nem politizál?

Publikálás dátuma
2016.11.21. 12:45
FOTÓ: Molnár Ádám
Cseh László lemond elnökségi tagságáról, meg a vizsgálóbizottságiról is, ahova azért jelölte ki a MÚSZ elnöksége, hogy az úszótársai által felvetett problémákat analizálják. A bajnok nem sportpolitizál, csak az úszásra figyel - írja a 24.hu. 

Az eddig hallgató Cseh László az úszóügy múlt keddi kirobbanása pillanatában nem is tartózkodott Magyarországon, csak csütörtök este -miután hazaérkezett- szembesült azzal, hogy Hosszú Katinka immár másodjára, de most nagyon konkrétan nekiment Gyárfás Tamásnak és lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.

A 24.hu olyan információhoz jutott, amely szerint biztosnak tűnik, miután Cseh László kellőképpen tájékozódott úgy gondolta, ideje lépnie. Az aktív úszók doyenje ugyan állást nem foglal a vitában, de közleményben jelzi majd, lemond az elnökségi tagságáról és kilép abból a bizottságból is, amely pont a kilenc úszó problémáját hivatott vizsgálni.

A cikket itt találja!

Cseh Laci közösségi oldalán reagált a megjelentekre: 

Szerző
Frissítve: 2016.11.21. 13:54

Úszó-háború - Már nem csak Gyárfás távozását akarják

Publikálás dátuma
2016.11.21. 10:52
Előtérben (j) Gyárfás Tamás. FOTÓ: Szalmás Péter
Gyárfás Tamás elnöknek és a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) teljes vezetőségének távozását kérik azok az úszók, akik a múlt héten külön-külön emeltek szót a sportág irányításában szerintük meglévő problémák miatt.

Hosszú Katinka, Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, Kozma Dominik, Verrasztó Dávid, Verrasztó Evelyn, Financsek Gábor úszók, illetve Czakó Csaba és Shane Tusup edzők a hétvégén egyeztettek a kialakult helyzetről, s megbeszélésük eredményeként hétfő reggel tették közre Facebook-oldalaikon a változást sürgető nyilatkozatukat.

Az érintettek hét pontban foglalták össze követeléseiket, ezek között az első egy új vezetőség felállításának igénye, mely "hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására". Szerintük szükség van a fontos kérdésekben "valódi titkos szavazásra", az elektronikus szavazás megszüntetésére, egységes, objektív válogatási elvek lefektetésére, átlátható szabályrendszerre és működésre. A negyedik pontban az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének és feladatainak újraszabályozását indítványozzák, az ötödikben pedig kérik a válogatott keret tagjainak zavartalan felkészülését és egy állandó helyszín biztosítását.

Szükség van szerintük arra is, hogy a jövőben pontosan meghatározzák az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elveit. Az utolsó szakaszban pedig az új vezetéstől kérik a meglátásuk szerint "kiszolgáltatott rendszer" megszüntetését, s a források "transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő" felhasználását.

"Az általunk kívánt helyzet megvalósulásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése - amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszó társadalmat képviselni tudja - távozzon, és adjon teret az új korszak megszületésének" - áll a nyilatkozatban.

A közlemény szerint az egyeztetésen kiderült, valamennyien helytelenítik, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben a szövetség elnöke áll, a MÚSZ által a problémák feltárására alakított bizottságokat pedig alkalmatlannak tartják, mert tagjai valamennyien függő viszonyban vannak a jelenlegi rendszerrel.

"Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét. Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani" - írták az úszók.

A nyilatkozat szerint az aláírók célja egy korszerű, demokratikus és szakmai alapokon nyugvó rendszer, melyet nem a "félelem" vezérel. A versenyzők azt is hangsúlyozták, hogy fontos számukra a jövő évi hazai világbajnokság sikere, ennek érdekében tartják szükségesnek a mielőbbi változásokat.

Cseh László lemond elnökségi tagságáról

A vizsgálóbizottságban sem vesz részt, ahova azért jelölte ki a MÚSZ elnöksége, hogy úszótársai által felvetett problémákat analizálják. A bajnok nem sportpolitizál, csak az úszásra figyel. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy az eddig hallgató Cseh László az úszóügy múlt keddi kirobbanása pillanatában nem is tartózkodott Magyarországon, csak csütörtök este szembesült azzal, hogy Hosszú Katinka immár másodjára, de most nagyon konkrétan nekiment Gyárfás Tamásnak és lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt - írja a 24.hu.

Cseh Laci közösségi oldalán reagált a hírre: 

Czene tudja a megoldást

Hargitay Andrást javasolja elnöknek és helyette Sós Csaba jelenlegi szakmai alelnököt szövetségi kapitánynak Czene Attila az úszók és a szövetség közötti vitában. A korábbi sportért felelős államtitkár hétfőn reagált Hargitay András szavaira, aki múlt pénteken visszautasította Czene kijelentését, miszerint diktatúra van a szövetségben.

"Hargitay András akkor mondana igazat, ha ő lenne az elnök, akkor az úszók többsége elhinné, hogy a szövetségben valóban nincs diktatúra. Ez a megoldás duplán eredményre vezetne, mert nem vagyok egyedül azzal a véleményemmel, hogy nem ő a legmegfelelőbb személy a szövetségi kapitányi poszt betöltésére, helyette az úszótársadalom szívesebben látná Sós Csabát, aki erre a tisztségre a legalkalmasabb." - mondta a Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke. 
Czene Attila hozzátette, szerinte ezzel a felállással Hosszú Katinka is elégedett lenne.

"Remélem, hogy András, akit szeretek és tisztelek, hű marad versenysportolói énjéhez és megmutatja, hogy őt is mire tanította Széchy Tamás." - fogalmazott a 200 méteres vegyesúszás atlantai olimpiai bajnoka.

Shane Tusup kiosztásával vágott vissza a MÚSZ
A MÚSZ reagálásában azt írta, hogy "a feltüzelt versenyzők tévúton járnak, követeléseik megalapozatlanok". A közleményben hosszasan sorolták, milyen kitűnően látja el feladatait a szövetség, majd Hosszú Katinka férjét kritizálják, akinek a magatartása szerintük elfogadhatatlan. "Hosszú Katinka és edzője mellett szól a siker és az azzal járó közös örömök, viszont ellenük, hogy azzal nem szabadna visszaélni" - írják.

Szerző
Frissítve: 2016.11.21. 18:04