Előfizetés

Kitiltották Németországból Donald Trump nagyapját

Kitiltották szülőhazájából, Németországból 1905-ben Donald Trump megválasztott amerikai elnök apai nagyapját egy levéltári forrás szerint, amelyről hétfőn számolt be a Bild című német lap.

A Rajna-vidék-Pflaz tartományi Speyer levéltárában őrzött, 1905. február 27-i keltezésű dokumentum szerint a dürkheimi járási közigazgatási hivatal utasítja Kallstadt település polgármesteri hivatalát, hogy szólítsa fel Friedrich Trump amerikai állampolgárt arra, hogy "legkésőbb folyó év május 1-ig távozzék a Bajor Királyság területéről, különben kiutasítással kell számolnia".

A megválasztott amerikai elnök nagyapját azért tiltották ki hazájából, mert a sorkatonai szolgálat letöltése előtt vándorolt ki 1885-ben Amerikába, és nem jelentkezett ki szabályosan lakóhelyéről - mondta a Bildnek Roland Paul, a pfalzi történeti és néprajzi intézet nyugalmazott igazgatója. 

Az 1869-ben Kallstadtban született Friedrich Trump aranyásóként kezdte amerikai pályafutását, majd felépített egy vendéglőket üzemeltető vállalkozást és állítólag egy bordélyháza is volt. Gazdag emberként tért vissza szülőföldjére, és 1901-ben beleszeretett a 11 évvel fiatalabb Elisabeth-be, akit egy évvel később feleségül vett és elvitt magával Amerikába. Azonban az ifjú feleség hazavágyott, vissza is költözött Kallstadtba, Friedrich Trump pedig követte és újra fel akarta venni a német állampolgárságot.

Azonban a hatóságok a hároméves katonai szolgálat súlyos vétségnek számító megkerülése miatt nemcsak a kérelmét utasították el, hanem ki is tiltották az országból. Friedrich Trump minden követ megmozgatott, hogy tartózkodási engedélyre tegyen szert, ügyéről még Lipót bajor királyi hercegnek is írt alázatos levelet, "szeretett, nagyra becsült, bölcs és igazságos" uralkodónak nevezve a címzettet, de ő is elutasította kérését.

Friedrich Trump végül 1905. július 1-jén hagyta el az országot, a Hapag hajózási társaság Pennsylvania nevű óceánjáró gőzhajójának fedélzetén, amely a hamburgi kikötőből indult el New York felé. Vele volt terhes felesége.  Három hónap múlva New York Queens nevű városrészében megszületett Fred Trump, a megválasztott amerikai elnök édesapja - áll a Bild cikkében.

Felborult busz "sérültjeit" mentették ki az M6-oson

Rendkívüli téli időjárási eseményekre készülve tartott gyakorlatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a társhatóságokkal.

Hajdu Márton, az OKF szóvivője felidézte: a katasztrófavédelem minden évben, minden évszakra készülve szokott gyakorlatot tartani, mint például a szabadtéri tűzesetekre készülve. 

A hétfői gyakorlat az 1986-87-es télhez hasonló helyzetet vettek alapul, amikor az ország nagy részét két napra lebénította a lehullott nagymennyiségű hó. Kiemelte: a katasztrófavédelem egyedül egy ilyen helyzetet nem tudna megoldani, ezért fontos, hogy a konkrét végrehajtásban résztvevők - rendőrség, honvédség, büntetés-végrehajtás, a közútkezelő, a vöröskereszt és önkéntes szervezetek emberei - a gyakorlatban is megismerjék egymást, és szükség esetén összehangoltan tudjanak dolgozni.

A hétfői gyakorlat két helyszínen zajlott Fejér megyében. Az M6-os autópálya egyik pihenőjében hatósági ellenőrzést tartottak, ez esetben a készenlét elérése volt a legfontosabb. A másik helyszínen a dunaújvárosi pihenőben a tényleges mentés gyakorolták, egy felborult busz sérültjeit kellett kimenteni - fejtette ki az OKF szóvivője.

"Okoskerítést" építettek Bács-Kiskunban

Elkészült a biztonsági határzárat kiegészítő, második kerítés mintaszakasza tíz kilométer hosszan, a Bács-Kiskun megyei Bácsszentgyörgy és Gara között.

A Hirado.hu beszámolója szerint az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést a Büntetés-végrehajtás építette, és intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. A kerítésen 10-15 centiméterenként érzékelőket helyeztek el, ezek jelzik, ha valaki hozzájuk ér. Az érzékelők mellett még hő- és mozgásérzékelő kamerákat telepítenek majd a kerítéshez. A mintaszakasz tehát úgy fest, hogy gyoda, kerítés, árok, manőverút, okoskerítés.