Előfizetés

Mit tesz Trump elnöksége első napján?

Publikálás dátuma
2016.11.22. 09:36
FOTÓ: Getty Images, Jeff J Mitchell
Donald Trump közzétett egy videóüzenetet arról, hogy milyen intézkedésekre készül hivatalba lépésének kezdetén. Megerősítette, hogy elnöksége első napján felmondja a Csendes-óceáni Partnerség szabadkereskedelmi megállapodást.

A TPP-t hosszú évek tárgyalásaival hozták tető alá, 12 ország – köztük Ausztrália, Új-Zéland, Kanada, Mexikó, Japán - részvételével, a TPP-hez csatlakozott államok adják a világkereskedelem 40 százalékát. A kampányban Trump az amerikai állások védelmével indokolta a TPP felmondásának szükségességét. 

Az egyezményhez csatlakozott államokban nagy megdöbbenést keltett a hír, amely arra utal, hogy az Egyesült Államok a jövőben nem fordít kiemelt figyelmet az ázsiai-csendes-óceáni térségre. Abe Sinzo japán kormányfő szerint a TPP-nek az Egyesült Államok részvétele nélkül nincs értelme. Malcolm Turnbull ausztrál kormányfő ugyanakkor azt javasolta, hogy a többi csatlakozott állam Washington nélkül is ratifikálja a szabadkereskedelmi megállapodást.

Donald Trump elnöksége első napján feloldaná az amerikai energiatermelésre vonatkozó – jórészt környezetvédelmi – korlátozásokat. Eltörölné a vállalkozásokat „lebénító” szabályozást. Elrendelné egy kibervédelmi terv kidolgozását. Szigorítaná a vízumvisszaélések ellenőrzését. A kormányzatból távozó emberek számára öt évre megtiltaná a lobbitevékenységet.
Obama egészségügyi reformjának visszafordítását nem említette a megválasztott elnök.

Megvédenék a Yellowstone parkot

Barack Obama versenyt fut az idővel, a 44. elnök hivatali idejének végén próbál lépéseket tenni a nemzeti parkok védelmében is. Az Obama-kormányzat tegnap elutasította a bányászati kérelmeket az Egyesült Államok első természetvédelmi területe, a Yellowstone nemzeti park közelében.

Legalább két évig nem adnak kitermelési engedélyt a nemzeti parktól északra fekvő területen az olajfúrásokra, s közben keresik a lehetőségét, hogy hosszú távra kiterjesszék a tilalmat. Ezt Sally Jewell belügyminiszter jelentette be montanai látogatásán. A tárca, amelynek hatáskörébe tartoznak a nemzeti parkok, az északi-sarki területeken, Colorado és Montana államban egyaránt elutasított kőolajkitermelési engedélyeket. Más cégek mellett a Lucky Minerals kanadai társaság is folyamodott bányászati engedélyért, az elutasítás miatt az elmaradt haszonért kártérítést követelhetnek – jelentette az ABC News.

A Yellowstone park természeti csodáit, köztük az Old Faithful gejzírt, a termálforrásokat veszélyeztethetné, ha a közelben kőolajfúrásokat kezdenének. A park Wyoming, Montana és Idaho államra terjed ki a Sziklás-hegységben.

Újra rengett a föld Fukusimánál

Nagyerejű földrengés rázta meg Japánt, a 6,9-es erősségű földmozgás fészke ezúttal ismét Fukusima prefektúra közelében, mintegy 10 kilométeres mélységben volt. 

A Japán Meteorológiai Intézet első jelentései 7,3-as erősségű rengésről szóltak. A hatóságok evakuálásra szólították fel a Fukusima Daiicsi nukleáris erőmű közelében, s a partvidéki településeken a lakosságot. Leállították a termelést több környékbeli üzemben.

A fukusimai atomerőmű súlyosan megrongálódott 2011. március 11-én, amikor 9-es erősségű földrengés csapott le Japán észak-keleti partvidékén. A földrengés és a cunami több mint 16 ezer ember életét követelte. A nukleáris baleset a legsúlyosabb volt az 1986-os csernobili katasztrófa óta. Japán valamennyi atomerőművét leállították, Fukusimában évtizedekbe telhet a megrongálódott reaktorok leszerelése, a leolvadt nukleáris fűtőanyag eltávolítása.

A mostani rengés a japán kormányszóvivő jelentése szerint nem okozott további károkat, bár a 3. reaktorblokk hűtési rendszere leállt, azt sikerült újraindítani.

A tegnapi rengést a 200 kilométer távolságban lévő japán fővárosban is érezni lehetett, Tokióban kilengtek a magas épületek. A japán partok mentén cunamiriadót rendeltek el, 1-3 magas szökőárra számítottak, de végül 60 centiméter körüli hullámok érték el a partvidéket. A cunamiriadót azóta lemondták.

A rengés nagyságrendekkel kisebb volt, mint a 2011-es, a 6,9-es rengést több kisebb utórengés követte. A japán földrengéskutatók szerint a mostani is a 2011-es nagy földmozgás utórengése volt.

Kapcsolódó
Elhalasztják a fukusimai munkálatokat