Visszavág az Airbnb

Egyre jelentősebb méreteket ölt a közösségi szálláshely-szolgáltatás a turisztikai piacon. 2010 és 2015 között Budapesten megduplázódott a kapacitás, míg az Airbnb felületén mért vendégforgalom mintegy 6-szorosára nőtt, miközben a szállodai kereslet csak 40 százalékkal emelkedett. A társasházak és a szálloda szövetség korlátozná működésüket.

Szövetség létrehozását tervezik a budapesti rövid távú lakáskiadók, aminek a segítségével tájékoztatják az embereket a szabályos működésről – mondta a Magyar Nemzetnek Rege Mihály, az Airbnb-n kínált lakások kiadásával, kezelésével és üzemeltetésével is foglalkozó U&B Management tulajdonosa és ügyvezetője. Szerinte semmilyen objektív érv nincs, amely indokolná a rövid távú lakáskiadás korlátozását. Elismerte viszont, hogy léteznek gondok, mint például a túl sok vendég elszállásolása egy lakásban. De Rege Mihály szerint ezek a problémák a meglévő szabályok nem megfelelő betartásából származnak.

Javaslatuk szerint az Airbnb-n, a Booking.com-on és a hasonló oldalakon csak akkor lehessen egy lakást meghirdetni, ha a megfelelő engedélyszámot is csatolják hozzá. Ez a U&B Management vezetője szerint hatásos módszer lenne arra, hogy illegálisan ne lehessen kiadni a szobákat. A legális lakáskiadók a rájuk vonatkozó jogszabályokat is jobban betartják, mert nem akarják elveszteni az engedélyüket egy ellenőrzés során.

Mint korábban megírtuk: egyre nagyobb szeletet hasít ki a turisztikai piacból a közösségi szálláshely-szolgáltatás - állapította meg a BDO Magyarország. A tanácsadó cég szerint Budapesten az ilyen jellegű kapacitás kétszeresére nőtt 2010 és 2015 között. A fővárosban tavaly 2,2 millió vendégéjszakát regisztráltak a közösségi szálláshelyeken, a szállodáknál ugyanez a szám 8 milliós volt. A változás azonban a vendégforgalomban igazán figyelemre méltó: az Airbnb felületén átmenő vendégforgalom mintegy hatszorosára nőtt 2010-2015-között, ezzel szemben a szállodai kereslet "csak" 40 százalékos emelkedést mutatott. Mindez azt jelenti, hogy már a piac 20 százalékát adják a közösségi portálokon értékesített magánszálláshelyek.

Az airdna.co adatai szerint Budapesten mintegy 4800 aktív vendéglátót tart nyilván az Airbnb. A BDO szerint már nálunk is vannak olyan cégek, amelyek már akár 10-15-nél is több lakást "mozgatnak" és iparszerűen akár komplett lépcsőházakat is képesek üzemeltetni, ebben pedig komoly profit jelenik meg.

A Magyar Szállodák Szövetségének elnöke szerint ugyanolyan bejelentési kötelezettséget kellene előírni az Airbnb keretében lakásukat kiadóknak, mint a szállodáknak. Meg kellene felelniük a higiénés és fogyasztóvédelmi előírásoknak. Javasolják továbbá a bérlakások turisztikai célú kiadását.

Eközben a budapesti társasházak is igyekeznek korlátozni az Airbnb-zést. Azoknál a társasházaknál, ahol a lakógyűlésen a többség úgy dönt, akár tilthatják is a lakáskiadást - mondta a lapnak Barkassy-Grünfeld Loránd ügyvéd. - Az, aki a döntés ellenére az Airbnb-n adja ki lakását, személyiségi és birtokvédelmi jogot is sérthet. Ha a lakók jogsértést tapasztalnak, peres útra léphetnek. A bíróság sérelemdíjat állapíthat meg, amelynek minimális összege a Fővárosi Törvényszék gyakorlatában 50 ezer forint. Ezt akár minden lakó kérheti.

Felhajtotta a budapesti albérletárakat a lakáshotelek terjedése. A belvárosi díjak ma már 20-30 százalékkal magasabbak a fővárosi átlagnál, miközben pár éve ez a különbség legfeljebb 10 százalék volt. Ez jelentősen nehezíti azoknak a belföldieknek a helyzetét, akik albérletet keresnek.

Adóalkukat kötne a nagyvárosokkal az Airbnb
A szállásszervezéssel foglalkozó Airbnb 700 város vezetésével kötne külön adóalkut annak érdekében, hogy enyhüljön a szabályozói nyomás a cégen - idézi a Financial Times-t a 444.hu. Az Airbnb-nek jelenleg 200 nagyvárossal van külön szempontok szerint kialakított adómegállapodása és további 500 várossal terveznek hasonlót. A cég bevételeinek 90 százaléka ezekben a nagyvárosokban keletkezik és a városok idegenforgalmi adót gyűjtenek a vendégéjszakák után.
A szállásszervező az adóalkuktól azt várja, hogy némiképp enyhüljön a szabályozói nyomás. A világ több nagyvárosában is komoly szigorításokat vezettek be az Airbnb ellen, New Yorkban például törvényben tiltották meg, hogy valaki az egész lakását kiadja a szolgáltatáson keresztül - írja a lap.

Szerző

Kapcsolódó

Tarol az Airbnb

Bukik vagy marad a "szeretetteljes" elkülönítés?

Publikálás dátuma
2016.11.23. 06:15
A kisebbségi oktatás gyakran szolgálja a roma gyerekek szegregációját FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
Megsemmisíti a kormány a köznevelési törvény azon rendelkezését, amely lehetőséget teremtett a roma diákok elkülönítő, szegregált oktatására. Az intézkedés minden bizonnyal az Európai Bizottság nyomására történt, a testület májusban indított kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen a szegregáció miatt. Az Európai Roma Jogok Központjának szakértője szerint az ügyet ezzel nem lehet lezártnak tekinteni.

Miután már Brüsszel is a magyar kormány fejére koppintott a roma gyerekek iskolai elkülönítését elősegítő intézkedések miatt, a kabinet kénytelen megsemmisíteni Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter nagy elánnal bevezetett rendelkezését, amely lehetővé tette, hogy a miniszter felmentést adhasson egyes iskoláknak a szegregációt tiltó törvényi rendelkezések alól.

Bár a kormány képviselői állandóan azt hangsúlyozzák, mennyire elkötelezettek a szegregáció felszámolása mellett, a tények ennek épp ellenkezőjéről győzték meg az Európai Bizottság (EB) munkatársait, akik egy éven keresztül vizsgálták a cigány diákok elkülönített oktatásának megszüntetésére tett kormányzati erőfeszítéseket. Lényegében semmilyen eredményről nem tudtak jelentést tenni az EB felé, így májusban megindították a kötelezettségszegési eljárást Magyarország ellen.

A kormányzat álomvilágában a "szeretetteljes felzárkóztatás" álnéven eladni kívánt szegregált oktatási formáért Balog miniszter is sokáig kardoskodott, az egyházi fenntartású, nyíltan szegregáló nyíregyházi Huszár-telepi iskola bírósági ügyében is felszólalt: idézés nélkül jelent meg a tárgyaláson, és mindvégig kiállt a roma gyerekek elkülönítésében jeleskedő intézmény mellett. Mivel a bíróság első- és másodfokon is azt állapította meg, hogy az iskola szegregál, Balog törvényt módosított, így mire a Kúria elé került az ügy, jogi szempontból úgy tűnt, az iskola körül minden rendben.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány ekkor fordult az EB-hez, az ügyet Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője is megsürgette, így jutottunk el a kötelezettségszegési eljárásig és a Balog-rendelkezések visszavonásáig.

A Huszár-telepi iskola azonban csak egy a több száz szegregáló intézmény közül, a roma jogvédő szervezetek becslései szerint jelenleg legalább 400 ilyen iskola működik az országban, a szegregált osztályok száma ennél is magasabb. Az EB novemberi oktatási jelentésében is rámutatott a magyarországi iskolai szegregáció aggasztó mértékére, de a hazai kutatások sem derűsebbek. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint míg 2004-ben a roma diákok 15 százaléka tanult szegregáltan, 2014-re ez az arány 20 százalék fölé emelkedett.

A cigány gyerekek közül kerül ki a legtöbb korai iskolaelhagyó is, arányuk - a tankötelezettségi korhatár leszállításának, a közmunka bevezetésének is "köszönhetően" - az utóbbi években 60 százalékra nőtt (ugyanez a nem roma fiataloknál 9 százalék). Mindez a roma fiatalok munkaerőpiaci esélyeinek folyamatos romlásához, a szegénység újratermeléséhez, a szociális segélyeken tengődők számának növekedéséhez vezet.

Kérdés, hogy a törvénymódosítással mennyire mozdítható elő a szegregáció felszámolásának ügye, és hogy az a "szeretetteljes" elkülönítés végét jelentheti-e. Szendrey Orsolya szerint nem. Az Európai Roma Jogok Központjának szakértője elmondta: bár az előrelépést jelent a jogi harmonizációban, ám a törvény továbbra is kiskaput hagy az állami és egyházi iskoláknak egyaránt a roma gyerekek szegregációjának fenntartására "kisebbségi oktatás" címén.

"A cigány kisebbségi oktatás megvalósításáról Magyarországon az elmúlt két évtizedben pedig tudni lehet, gyakran szolgálja a roma gyerekek szegregációját, és alacsonyabb minőségű oktatási szolgáltatáshoz vezet. Teljesen másképp működik a gyakorlatban, mint a többi nemzetiségi kisebbség esetében" - fogalmazott Szendrey, hangsúlyozva: a kötelezettségi eljárás nem érhet véget az érintett jogszabályok harmonizációjával, hiszen másik két ponton is bizonyítania kell a kormánynak. Egyrészt biztosítania kell a faji irányelv alapján a hatékony jogorvoslatot az oktatási szegregáció áldozatai számára, amire eddig még nem volt példa. Másrészt valós eredményeket mutató intézkedéseket kellene hozni a roma gyerekek szegregációjának felszámolására a közoktatásban. Ezek azonban még váratnak magukra.

Példaértékű együttműködés - megfúrva
Példaértékűnek tartja a társadalmi felzárkózásért felelő helyettes államtitkár azt a kezdeményezést, amely a bihari térségben az iskolai szegregáció megelőzése érdekében jött létre. Az MTI tudósítása szerint Langerné Victor Katalin Biharkeresztesen szándéknyilatkozatot is aláírt a helyi református egyházkerület, a helyi tankerület és egy civil szervezet képviselőjével, valamint az érintett polgármesterekkel.
Az említett településen évek óta egy református iskola is működik az állami mellett, emiatt megindult a roma diákok szegregálódása (az egyházi iskolába jómódú, nem roma családok gyermekei járnak, míg a cigány gyerekek maradtak az államiban). Az említett együttműködés elvben erre a helyzetre is megoldást keresne, ám mint azt a hvg.hu kiszúrta, a szóban forgó református iskola közben úgy változtatta meg felvételi és átjelentkezési szabályait, hogy halmozottan hátrányos helyzetű (tehát cigány) gyereknek alig van esélye bekerülni.

Szerző

Pharaon-ügy - Lázár visszaszólt Colleen Bellnek

Publikálás dátuma
2016.11.23. 06:03
FOTÓ: Népszava
"Ha Gaith Pharaon annyira veszélyes bűnöző lenne, mint ahogyan Colleen Bell állítja, akkor miért nem kérték az amerikaiak, hogy fogjuk el együtt, miért nem érkezett soha olyan kezdeményezés az elmúlt időszakban az amerikai partnerszolgálatok, vagy szervek részéről, hogy tartóztassuk le Magyarországon" - üzente az ATV.hu-n keresztül Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az amerikai nagykövetnek.

A szaúdi vállalkozóval kapcsolatban ugyanis Coleen Bell azt mondta a múlt héten: "nincs semmilyen titkosszolgálati játszma, az Egyesült Államok nem trükközik, Pharaon bűnöző, akit le kellene tartóztatni. Gyanúsítják terrorpártolással, pénzmosással, korrupciós bűncselekményekkel, nukleáris eszközök tiltott kereskedelmével is, a mai napig körözi az FBI és az Interpol". A nagykövet hozzátette, folyamatosan kapcsolatban van a budapesti nagykövetség rendvédelmi képviselőivel, ők pedig a magyar szerveken keresztül folyamatosan kapcsolatban vannak a magyar kormánnyal ebben az ügyben.

A Ghaith Pharaon személye körüli ellentmondások és megkérdőjelezhető magyarországi kapcsolatai hónapok óta foglalkoztatják a hazai közvéleményt. Az arab befektetőről tudható, hogy 1991 óta folyamatosan érvényes nemzetközi elfogatóparancs van érvényben ellene, mégis tartózkodási engedélyt kaphatott Magyarországon és közvetett módon ingatlanokat vásárolhatott.

A szaúdi vállalkozó, Orbán Viktor szomszédja, vejének tárgyalópartnere, vélhetően Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester vitorlázópartnere jelenleg nem léphet be Magyarország területére. Tartózkodási engedélye ugyanis novemberben lejárt, de azt korábban Zaid Naffa jordániai tiszteletbeli konzul igényelte neki Bejrútban. A parlamentben is számos alkalommal téma volt a terrorizmus finanszírozásával kapcsolatba hozott szaúdi üzletember és a kormány, azon belül is a kormányfő kapcsolata. Harangozó Tamás, szocialista politikus kérdésére, október végén Orbán beismerte a parlament plenáris ülésén, hogy már találkozott a "professzorral", és szerinte ez az ügy nem más, mint "egy amerikai titkosszolgálati játszma". Pharaonról egyébként aktája is van a Belügyminisztériumnak, amely többek között az ujjlenyomatait is tartalmazza. Ezt Szaúd-Arábiának is elküldték.

Szerző