Előfizetés

LMP: édeskevés a kormány bérprogramja

Szél Bernadett szerdai sajtótájékoztatóján radikális béremelést sürgetett. Kijelentette: a minimálbér jövőre sem éri el a 2015-ös létminimum szintjét, vagyis továbbra sem lehet majd abból megélni, ráadásul a minimálbér felett keresők semmilyen pluszjövedelemre nem számíthatnak. 

Megismételte javaslatukat, amely a munkavállalók járulékát csökkentené 6,5 százalékkal. Ugyancsak problémának nevezte, hogy a társasági adók csökkentéséből a kis- és közepes vállaltok részesülnek a legkevésbé, holott a munkavállalók nagy részét ők foglalkoztatják. A minimálbér növelését szerinte a kormány csak a nagyvállalatok számára kompenzálja. Valódi fordulathoz az LMP szerint el kell törölni az egykulcsos adórendszert, de a közszférában is jelentős béremelést kell megvalósítani, ott ugyanis 2008 óta nem emelkedtek a jövedelmek.

Sikerül a Fidesznek? - Tovább csökken a Jobbik népszerűsége

Publikálás dátuma
2016.11.23. 16:00
Vona Gábor a jótékony - Ruhaosztás Orosházán MTI fotó/Rosta Tibor
Nem történt jelentős változás a nagyobb pártok népszerűségében szeptemberhez képest, azonban a Jobbik támogatottsága tovább csökkent - derül ki a Medián legfrissebb, a HVG számára november közepén készített közvélemény-kutatásából.

A hvg.hu-n közzétett írás szerint "sem a népszavazási kampány, sem az elmúlt hetek eseményei" nem okoztak áttörő változást a nagyobb pártok népszerűségében. A Fideszt a teljes népesség 36, a "választani tudó biztos szavazók" 53 százaléka támogatja.

A Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 10 százalékra süllyedt - a párt népszerűsége utoljára 2014 januárjában volt ilyen alacsony a Mediánnál. A biztos szavazók 16 százaléka támogatja a Jobbikot.

(lásd még: A Fidesz újabb fogást keres a Jobbikon )

A grafikonon látható adatok szerint az MSZP-re a teljes népesség 9, a választani tudó biztos szavazók 14 százaléka szavazna. A Demokratikus Koalíció (DK) támogatottsága a teljes népességen belül 6, a biztos szavazóknál 9 százalékos, az LMP-t mindkét mutató szerint három százalék támogatja, az Együtt kettő, illetve három százalékon áll. Jelezték: több kis párt, így a Párbeszéd, a Liberálisok, a Munkáspárt és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is elérte a teljes szavazókorú népesség egy százalékának támogatását. A dokumentum kiemeli, hogy közülük utóbbi (MKKP) esete a legérdekesebb: a rendszerkritikus párt szimpatizánsainak aránya a választani tudók 2 százaléka, ám egy "közeljövőben" tartandó választáson valószínűleg többségük nem járulna az urnákhoz.

Huszonkilenc százalék válaszolt úgy, hogy nincs preferált pártja.

Kitértek arra is, hogy a pártpreferenciák mozdulatlansága ellenére a vezető politikusok népszerűségi rangsorában komolyabb átrendeződés figyelhető meg. Szeptemberhez képest több ellenzéki politikus kedveltsége is számottevő mértékben javult, a fő "nyertesek" Karácsony Gergely (Párbeszéd), Kunhalmi Ágnes (MSZP), Molnár Csaba (DK) és Juhász Péter (Együtt).

A Medián közölte azt is, hogy szeptemberről novemberre újra nyílt az olló az ország irányát jónak, illetve rossznak érzékelők között: a szavazópolgárok 55 százaléka szerint a dolgok rossz irányba mennek, és csak 38 százalék gondolja jónak az irányt.

"Európa Bangladesévé tette az országot a kormány"

Az Orbán-kormány leértékelte a munkaerőt, és ezzel Európa Bangladesévé tette hazánkat - ezt szerdai budapesti sajtótájékoztatóján jelentette ki Bangóné Borbély Ildikó szocialista párti országgyűlési képviselő.

Az urizáló fideszes elit gazdaságpolitikája már akkor megbukott, hogy a tudásalapú társadalom helyett munkaalapú társadalmat építenek. A baj csak az, hogy közben a megélhetésről a kormány elfeledkezett - fogalmazott Bangóné, aki  a hatalmon lévők bűnének nevezve, hogy hat év alatt történelmi csúcsra emelték a dolgozói szegénységet, miközben olyan közmunkaprogramot működtetnek, amely maga a konzervált szegénység.

A politikus hangsúlyozta: a közmunkások bére messze elmarad a minimálbértől, ami több százezer embert érint, ráadásul illetményük az idén egy fillért sem emelkedett. A programba belépés alsó korhatárának 16 évre szállításával pedig a kormány gyakorlatilag legalizálta a gyermekmunkát Magyarországon. Bangóné Borbély Ildikó szerint jól látszik, hogy az elit szemében a közmunkások másodrendű emberek, akinek nem jut ugyanannyi étel, ruha, ugyanolyan életvitel, tanulási lehetőség mint a többieknek, az elit cserbenhagyta, lassú szenvedésre ítélte ezeket az embereket. A szocialista párt a korábbi évekhez hasonlóan ismét gyűjtést indított a rászorulók megsegítésére. Kérte a kormánypárti képviselőket, hogy ők is csatlakozzanak az akcióhoz.

Vécsi István, a Közmunkás Szakszervezet elnöke a sajtótájékoztatón arról beszélt: a legnagyobb problémának azt tartják, hogy a közmunkásoknak nincsen lehetősége kilábalni a rossz anyagi helyzetből, a szegény ember Magyarországon szegény ember marad. A kormány ígéretei ellenére több százezer ember van az út szélén, jövőkép és a rendkívüli kiadásokat fedező tartalékok nélkül. Az érdekképviseleti vezető felszólította  a kormányt, hogy a közfoglalkoztatottakat se hagyják ki a béremelésekből, ügyük szabályozását pedig emeljék vissza a munka törvénykönyvébe.