Óriási bukó a kötvénybiznisz

Publikálás dátuma
2016.11.23. 18:21
A közösbe még "fillérek" sem jutottak - Népszava fotó/illusztráció
"Ez a kedvezőtlen konstrukció tudatos választás volt, a rendszer felépítése is arra ment ki, hogy a közvetítőcégek beiktatásával pénzeket lehessen kivenni" - mondta lapunknak Mellár Tamás, miután a Magyar Nemzet megírta, az utóbbi két évben 8,7 milliárd forintot bukott az állam a letelepedésikötvény-programmal, mintha piaci körülmények között finanszírozta volna az állam adósságát.

A közgazdász szerint más módon is csökkenthető lett volna az államadósság: "el kellene számolniuk például a magánnyugdíjpénztárakból származó pénzekkel is, abból nagyjából 10 százalékkal is csökkenthető lett volna az államadósság aránya a GDP-hez képest". Emellett Mellár szerint az sem tett jót, hogy az Orbán-kormány sportot űzött abból, hogy mielőbb visszafizesse az IMF-hiteleket, és megszabaduljon az azokból származó ellenőrzésből, pedig a valutaalap is segíthetett volna az adósságcsökkentésben.

A veszteségek oka, hogy a jogszabály szerint ugyan a kötvények után a piaci árazásnál másfél százalékkal kisebb kamat jár, de valamiért rögzítettek egy minimum 2 százalékot is, amivel pedig gyakorlatilag azt vállalja a kormány, hogy ha csökkennek a kamatok, akkor is több közpénzt fizet ki a magáncégeknek. A Nemzet szerint drasztikusan csökkentek a kamatok az elmúlt két évben, a kötvényprogram indulásának évében 4 százalék volt az átlaghozam, 2016-ra azonban 0,58 százalék lett. Ehhez képest fizeti az állam a fix 2 százalékot, amivel 2015-ben 4,6 milliárdot, 2016-ban október végéig már 4,1 milliárd forintot bukott a magyar állam.

Eltűnt belvárosi szerződések

Nincs meg a Belváros irattárában az az adásvételi szerződés, amely arról vallott volna, hogy az Aulich utca 3. szám harmadik emeleti lakást hogy adta el a főváros V. kerülete Fürstner József fogorvosnak - írta a Magyar Narancs. Fürstner később ezt a lakást apportként vitte be Kertész Balázs, Rogán Antal egykori jobbkezének, ügyvéd barátjának cégébe. A lap kérdésére Belváros azt írta, nekik nincs meg a szerződés, ellenben a Földhivatali ingatlan-nyilvántartásból beszerezhető a dokumentum. Ismert, Fürstner 2011-ben kedvezménnyel vehette meg a lakást. Eközben az Indexnek az ügyvédi kamara is megerősítette: valóban összeférhetetlen, hogy egy ügyvéd egy Kft-ben ügyvezetői tisztséget töltsön be, az ilyet meg kell szüntetni, különben szankciók következnek. Így Kertész törvénytelenül egyszerre folytat ügyvédi tevékenységet a letelepedési kötvények kapcsán emlegetett Kosik Ügyvédi Irodában, illetve vezeti tulajdonos-ügyvezetőként a Monavis Consulting Kft. nevű cégét - ennek az Aulich utcai irodájában járhatott "kávézni" Rogán és Habony Árpád.

A Bloomberg adatai szerint a napokban másodpiacokon 0,2 százalékért cseréltek gazdát az ötéves futamidejű, euróban kibocsátott magyar állampapírok, mint amilyen a letelepedési kötvény is. Ez a tizede a letelepedési kötvények után fizetett 2 százalékos kamatoknak. A Nemzet cikkére reagálva a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közölte: "a letelepedési kötvények biztonságos devizaforrást jelentettek, amikor szűkös volt Magyarország eurófinanszírozási lehetősége". Hozzátették, a konstrukció azért is kedvező, mert az államnak csak a futamidő végén keletkezik fizetési kötelezettsége.

A lap adatai szerint október végéig több mint négyezer külföldi vett részt a letelepedési programban, családtagjaikkal együtt több mint 15 ezren kaptak tartózkodási engedélyt. A közvetítő cégek a 36 milliárd forintos kamattal és a 75 milliárd forintos jutalékkal együtt több mint 112 milliárd forintot nyertek az üzleten. Ezek a cégek kivétel nélkül az Ország­gyűlés fideszes többségű, akkor még Rogán Antal vezette gazdasági bizottságától kaptak engedélyt a kötvényforgalmazásra. Habár Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter többször elmondta, hogy meg fog szűnni a program, az erről szóló jogszabály eddig nem módosult. Ezzel kapcsolatban Vona Gábor tegnap felszólította az államfőt, avatkozzon bele az ügybe. A Jobbik elnöke elmondta, van konkrét javaslata arról, mit tehetne Áder, de ezt személyesen mondja el neki.

DK: Orbán mondja meg, mennyi kárt okozott az államnak

Demokratikus Koalíció (DK) felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, mondja meg, hány milliárd forint kárt okozhat még az országnak a letelepedési biznisz. Kakuk György, a párt elnökségi tagja szerdai budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy sajtóhírek szerint Magyarország eddig 8 milliárd forintot veszített a letelepedési kötvényeken, miközben szerinte Rogán Antal miniszter és Habony Árpád érdekköre 112 milliárd forintot kereshetett a betelepítéseken.Svájci sajtóhírek szerint például Kertész Balázs, Rogán üzleti partnere szép villát vásárolt a svájci Alpokban - folytatta a politikus, aki úgy tudja, a környéken több ingatlan is magyar tulajdonban van. Kakuk György kijelentette, egy kormányváltás után Rogán Antalnak büntetőjogi következményekkel kell szembenéznie, illetve a miniszterrel fogják kifizettetni azokat a milliárdokat, amelyeket most a magyar adófizetőktől vesz el a kormány.A Rogán-Habony-érdekkör offshore cégeinek is vissza kell fizetniük a Fidesz segítségével szerzett 112 milliárd forintot - mondta az ellenzéki politikus.

Szerző

Simicska-embert igazolt a Mediaworks

Túri Árpád lett a nemrég kormányközelbe sodort Mediaworks új értékesítési és marketingigazgatója - közölte a kiadó.

Túri hat éve került a hétvégén elnémult Class FM-hez, a korábban sokáig Simicska Lajos érdekkörébe tartozó rádióhoz. 2010-től kereskedelmi igazgató, majd 2011-től vezérigazgatója volt a rádiónak, idén júniusig. Nem sokkal azok után távozott posztjáról, hogy a Simicska-érdekkör eladta a rádiót üzemeltető Advenio Zrt.-t Michael McNutt amerikai üzletembernek és partnereinek. Túri 1996-ban a Westel Pressnél kezdte a pályáját, de hamar a rádiós piacra evezett, előbb a Rádió 1, majd 2003-tól a Sláger Rádió munkatársa lett programkészítőként. 2009-től a Danubius kereskedelmi igazgatója volt, mielőtt a Classhoz igazolt.

Szerző

A Városliget Zrt. cinikus válasza Zugló alpolgármesterének

Publikálás dátuma
2016.11.23. 17:56
Forrás: Szabó Rebeka/Facebook
Ismételten szeretnék megköszönni Zugló önkormányzatának és Szabó Rebeka alpolgármesternek, hogy ráirányították a figyelmet a projektre, a Városliget "régóta esedékes, történelmi jelentőségű" megújítására, illetve arra is, hogy a tervezett fejlesztésekhez kapcsolódóan a cég "mindig a lehető legfelelősségteljesebben" jár el - így reagált a Városliget Zrt. arra, hogy Szabó Rebeka környezeti hatásvizsgálat elvégzését kérte a Közlekedési Múzeumnál.

Az önkormányzat környezetvédelemért felelős alpolgármestere, a Párbeszéd politikusa már korábban is kérte a kormányhivatalt, hogy folytassa le az eljárást, mivel szerinte az építkezés hatással lehet a Városliget és környéke talajvízviszonyaira, a lég- és zajszennyezés pedig a környék lakóinak életére lehet ártalmas. Mint a Párbeszéd honlapján olvasható: rendkívül aggasztónak tartják ugyanis, hogy a közbeszerzési értesítőben frissen megjelent adatok szerint a leendő Közlekedési Múzeum épületének területe 13 %-kal nő.

Az anyagból az is kiderül, hogy az építkezés egyes elemei csak most juthattak a múzeumprojektet kivitelező Városliget Zrt. eszébe: a Hermina úti troli vezetékének kiváltása vagy az ELMŰ közcélú trafóházának elhelyezése a Közlekedési Múzeum új épületében eddig valamiért nem szerepelt a korábbi tervekben. A méret növekedésével a költségek is nőnek, nettó 200 millió forinttal lesz drágább csak a tervezési költség. A Párbeszéd szerint a legnagyobb probléma azonban az, hogy a megnövekedett múzeumi terület kisgömböcként fog még több fát és zöldterületet bekebelezni a környéken, hiszen a többszintes mélyépítés, a felszín alatti terület növekedése a közeli fák kiszáradásához, gyökereik megsértéséhez vezet. Hiába szereltet fel a Városliget Zrt. madárodúkat a fákra, ha a környező építkezések miatt abban a madarak nem tudnak majd fészkelni.

A Városliget Zrt. közleményében az áll: azt, hogy a múzeumnál tervezett munkálatok nem jelentenek kockázatot, a kormányhivatal is megerősítette határozatában, miután az építkezéshez kapcsolódó előzetes vizsgálati dokumentáció megállapításai alapján nem rendelt el további vizsgálatokat. Az előzetes vizsgálati dokumentációt a komoly referenciákkal és szakmai tapasztalattal rendelkező FTV Geotechnikai, Geodéziai és Környezetvédelmi Zrt. készítette, amely teljes körűen vizsgálta a Közlekedési Múzeum rekonstrukciójának városképvédelmre, természetvédelemre, talajra, felszíni és felszín alatti vízre, zajra, rezgésre, levegőminőségre és hulladékgazdálkodásra gyakorolt hatásait.

A Városliget Zrt. megismételte, a Közlekedési Múzeum új épülete a jelenleginél kisebb alapterületen épül fel, ennek és a mostani felszíni parkoló megszüntetésének köszönhetően "több ezer négyzetméternyi zöldfelületet" kapnak vissza a parkhasználók.  A korábbi tájékoztatás szerint a városligeti építkezéseknél "egyetlen egészséges fát sem vágnak ki".

Ja, és köszönik, hogy Szabó Rebeka ráirányította a figyelmet a projektre.

Szerző