Új netes portálok az Iszlám Állam és terroristák nevei alatt

Internetes oldalakat hoztak létre az Iszlám Állam nevű terrorszervezet és több ismert, a párizsi és a brüsszeli támadásokat elkövető terrorista nevével - közölte az RTBF belga közszolgálati rádió és televízió.

A tájékoztatás szerint a regisztrált domain nevek között van a novemberben Párizsban és a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadásokkal kapcsolatba hozott, jelenleg franciaországi őrizetben lévő Salah Abdeslam, valamint a támadások megszervezésével is vádolt Mohamed Abrini, akit végül Brüsszelben fogtak el a hatóságok áprilisban.

Egyik társuk, Abdelhamid Abaaoud nevével is regisztráltak internetes oldalt (abdelhamidabaaoud.com). Abaaoud a párizsi kávéházak vendégeire nyitott tüzet a novemberi támadások éjszakáján, és néhány nappal később egy rendőrségi akciós során vesztette életét a Párizs melletti Saint-Denis városában. A terroristák neve mellett a támadásokért felelősséget vállaló Iszlám Állam nevű terrorszervezet neve is megjelent a világhálón. Az internes oldalakra azonban - amelyeket .com végződéssel amerikai és romániai szervereken regisztráltak ismeretlenek - még nem töltöttek fel tartalmat.

A hírportál szerint még a hatóságok előtt sem ismert a létrehozott internetes oldalak célja. Lehetséges, hogy propagandacélokra kívánják használni azokat, de nem kizárható, hogy épp a radikalizálódás megfékezésére hozták létre az oldalakat, valamint elképzelhető, hogy az ár miatt regisztráltak a terrorszervezet és a terroristák neveivel - tette hozzá a portál. A belga közszolgálati rádió és televízió internetes oldalán arról tájékozatott, hogy információk szerint Khalid el-Bakraoui, aki 17 ember halálát okozva öngyilkos merényletet hajtott végre a brüsszeli metró Maelbeek nevű metrómegállójában, műkincsrablásból fedezhette szélsőséges tevékenységeit.

Noha nincs bizonyíték arra, hogy a későbbi terrorista maga is részt vett volna a Brüsszelhez tartozó Uccle kerület egyik múzeumának kirablásában, a betöréses lopást elkövető csoporthoz való tartozása megkérdőjelezhetetlen. Egy névtelenséget kérő rendőrségi forrás szerint Khalid el-Bakraoui a rablás idején már radikalizálódott, és már dolgozhatott a párizsi és a brüsszeli terrortámadások előkészítésén is.

A 2013 júliusában ellopott, mintegy 1,2 millió eurót (mintegy 372 millió forint) érő festmények azóta sem kerültek elő - tette hozzá a hírportál.

Szerző

Több ezren hagyják el otthonukat Izraelben - Bozóttüzek pusztítanak

Már harmadik napja bozóttüzek pusztítanak Izrael különböző részein, több ezer embernek el kellett hagynia otthonát - közölte csütörtökön a helyi média.

Az ország számos pontján, a Jeruzsálem környéki hegyekben, Haifánál, Izrael középső és északi részén több város és falu lakóit telepítették ki. Egyes lakóházak teljesen leégtek, több száz otthon pedig megrongálódott a lángok miatt. A tüzek emberéletet nem követeltek, de többtucatnyian orvosi kezelésre szorultak füstmérgezés miatt.  Görögországból és Ciprusról tűzoltó repülőgépek érkeztek Izraelbe az oltás segítésére, továbbá Horvátország, Oroszország és Olaszország is több repülőgépet útnak indított. 

Kedden a Tel-Avivot Jeruzsálemmel összekötő út mellett Nevé-Salom arab-zsidó falu és Zihrón-Jaakov város lakói kerültek veszélybe a bozóttüzek miatt, szerdán a Jeruzsálem környéki településeket érték el a lángok, s csütörtökön már a mintegy százezres Modiin városánál is megjelentek a tüzek és nyomukban a tűzoltók. Az MTI tudósítója is kénytelen volt elhagyni lakását.

A rendőrség vizsgálja annak lehetőségét is, hogy esetleg szándékos gyújtogatás történt. Őrizetbe vettek négy palesztin munkást, akiket az egyik tüzet okozó hanyagsággal gyanúsítanak. A lángok villámgyors terjedéséért az idei rendkívül száraz novemberi időjárás és az erős szelek is felelősek.

Szerző

Rekordforgalom hálaadáskor az Egyesült Államokban

Publikálás dátuma
2016.11.24. 11:23
New York - Fotó: Drew Angerer/Getty Images
Az Egyesült Államokban 2007 óta nem volt ekkora forgalom az utakon hálaadás ünnepén, mint idén. Szerda délután és este amerikaiak tízmilliói ültek autókba, vonatokra vagy repülőkre, hogy a csütörtöki ünnepre szeretteikhez utazzanak. Az amerikai autóklub előrejelzései szerint szerda és vasárnap között mintegy 49-50 milliónyian ülnek volán mögé. Az Amtrak vasúttársaság pótjáratokat indít, és a nagy légikikötőkben is zsúfoltságra számítanak. 

Egyes nagyvárosok repülőterein - például Chicagóban vagy Memphisben - terápiás kutyákkal sétálnak a helyi egyesületek, hogy szükség esetén a négylábúak segítségével oldják az utazók feszültségét, a nagy tumultusban rendszerint megtapasztalható stresszes állapotokat. A dallasi nemzetközi repülőtéren ezer ingyenes parkolóhelyet biztosítanak, New Yorkban és Newarkban a nemzetközi reptereken csökkentett áron lehet parkolni. 

Több vidéken ugyanakkor cudar időjárás nehezíti az utazók helyzetét. Az északi szövetségi államokban, a Mississippi völgyének felső vidékén és a Nagy-tavaknál hóviharok dúlnak, az északkeleti államokban sok helyütt ónos eső esik. New Yorkban jelentősen megerősítették a biztonsági intézkedéseket is: a világváros ugyanis készül a hálaadás napján hagyományos délelőtti parádéra, amelyre mintegy hárommilliónyi érdeklődőt várnak. Több mint háromezer egyenruhás rendőr, bombákat és robbanóanyagokat szimatoló kutyák és civil ruhás titkosszolgálatiak vigyázzák a New York-iak biztonságát, és szerda este már 81 nagy teherautó elkezdte lezárni az útkereszteződéseket; valamennyi teherautót alaposan megrakták homokkal.

"New York város rendőrsége készen áll a biztonság garantálására, és kész együttműködni mindenkivel, aki segíthet abban, hogy a nap biztonságban és vidáman teljék" - fogalmazott közleményében Bill de Blasio polgármester.

Szerző