Előfizetés

Tarsoly-interjú - Szijjártó "valljon színt!"

A Párbeszéd szerint a Tarsoly Csabával, a bűnszervezetben elkövetett csalással vádolt volt Quaestor elnök-vezérigazgatóval készült, a Magyar Narancsban csütörtökön megjelent interjú alapján egyértelmű, hogy a "Quaestor-botrány bűze" felér a legfelső kormányzati körökig.

Barabás Richárd, a Párbeszéd elnökségi tagja sajtótájékoztatóján kijelentette: amikor Tarsoly Csaba az interjúban kimondja, hogy a megfelelő emberektől kapott ígéretet a segítségre, akkor a "legvalószínűbb feltételezés" szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterről lehet szó, hiszen a Magyar Nemzeti Kereskedőház volt a legnagyobb kormányzati intézmény, amelynek befektetései voltak a Quaestorban 5-6 milliárd forint értékben.

A Párbeszéd politikusa szerint ha igaz, hogy Szijjártó Péter tudott a Quaestor gondjairól, és kapott elég időt, hogy kivonja a kormányzati pénzeket a cégből, akkor a bennfentes kereskedelem bűntényét valósította meg.

Barabás Richárd a Párbeszéd nevében arra szólította fel a minisztert, hogy "valljon színt", milyen tudomása és részvétele volt az ügyben. Úgy vélte: a helyzetet tovább bonyolítja, hogy - mint mondta - Szijjártó Péter kötötte össze Ghaith Pharaon szaúdi üzletembert Tarsoly Csabával. A Párbeszéd politikusa úgy fogalmazott: "rettenetesen gyanús", hogy ezek a szálak összefüggnek, ez is azt sugallja, hogy "Szijjártó Péter és a kormányzati körök nyakig benne vannak ebben a posványos mocsárban".

A Külgazdasági és Külügyminisztérium reagálása
Barabás Richárd végrehajtotta azt a nem mindennapi bravúrt, hogy egyik mondata sem fedi a valóságot. Szijjártó Péter soha semmit nem ígért Tarsoly Csabának, Szijjártó Péter nem tudott a Quaestor helyzetéről, tekintettel arra, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztériumot vezeti, nem pénzpiaci cégeket, és nem kötött össze senkit senkivel.
Egy valami igaz – ez Barabás Richárd állításai között nem szerepel – a Befektetési Ügynökség valóban ajánl befektetési lehetőségeket külföldieknek. Ennek egyszerű oka van, ez a dolga.
Menczer Tamás sajtófőnök

 

Orbán: Magyarország támogatja Ukrajna EU-tagságát

Publikálás dátuma
2016.11.24. 15:26
MTI Fotó: Illyés Tibor
Magyarország támogatja Ukrajna európai uniós tagságát - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, miután tárgyalt Volodimir Hrojszmannal. Az ukrán kormányfő szerint fokozni kell a magyar-ukrán együttműködést.

Ukrajna célja, hogy a nyugati világ része legyen, elfoglalja jól megérdemelt helyét az EU közösségében - mondta a közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor, egyértelművé téve az ukrán EU-tagság magyar támogatását. Igaz - jegyezte meg -, ez a kérdés ma nincs napirenden, mert a csatlakozásról szóló tárgyalásokig még néhány lépcsőfokot meg kell mászni.

Rámutatott ugyanakkor, hogy ma az EU-ban Ukrajna szempontjából két döntő ügyet is "blokkolnak" európai országok: az egyik a vízummentesség, a másik a szabadkereskedelmi megállapodás. E két ügyben Európában Ukrajna szószólója a visegrádi országcsoport - tette hozzá, kijelentve, hogy Ukrajna uniós vízummentessége Magyarországnak erkölcsi kérdés.
A miniszterelnök szerint az után a három nehéz év után, amelyen Ukrajna keresztülment, és amelyet az európai értékek nevében vállalt, az EU-nak erkölcsi kötelessége megadni a vízummentességet.

Ennek "blokkolása" miatt Magyarország úgy döntött, azonnali hatállyal bevezeti a nemzeti vízumok díjmentességét az ukrán állampolgároknak - közölte a kormányfő, kérve ukrán kollégáját, vizsgálja meg, hogy a viszonosság alapján az Ukrajnában munkát vállaló magyarországiaknak mikortól lehetne megadni ugyanezt. Azt is nyomatékosította, hogy Magyarország Ukrajna szuverenitását a legfontosabb kérdésnek tartja, feltétlenül tiszteletben tartja, és a szuverenitás megerősítése érdekében kész segíteni is Ukrajnának. Szavai szerint a magyarok és az ukránok sorsközösséget éreznek egymás iránt, egy sorsközösségben látják saját nemzetük életét.

Orbán Viktor beszámolt továbbá arról - utalva az aláírt egyezményekre -, hogy a két ország történetének legjelentősebb gazdasági és infrastrukturális programjáról állapodtak meg. Magyarország 50 millió eurót bocsát rendelkezésre a program megindítására, végrehajtására - tudatta. Tájékoztatása szerint Magyarország az idén 2 milliárd, jövőre pedig 5,2 milliárd forintot ajánl fel az ukrán gazdaság fejlesztésére.

A két ország közötti kereskedelem nagyarányú visszaesést szenvedett el az elmúlt két évben, ami összefügg az Oroszországgal szemben bevezetett gazdasági szankciókkal - fejtette ki. Az ukrán-magyar kereskedelem visszaesése 33 százalékos volt, de jó hír, hogy 2016 első nyolc hónapjában újra növekedést tapasztalni, ennek mértéke 11 százalék, vagyis a két ország kereskedelme megkezdte a visszakapaszkodást - mondta. E fejlődés töretlensége érdekében a kormány vállalta, hogy 2020-ra magyar oldalról autópálya fogja elérni a magyar-ukrán határt. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy az idei 20 fő után továbbra is készen állnak sebesült katonák fogadására magyar kórházakban.

A megbeszélésen egyetértés volt abban, hogy a Magyarországon élő ukrán, illetve az Ukrajnában élő magyar nemzeti kisebbségek különös értéket jelentenek mindkét országnak, és "elkötelezettek vagyunk ezeknek a közösségeknek a megerősítése, oktatási, kulturális identitásának a megerősítése mellet" - közölte Orbán Viktor, aki azt kérte Volodimir Hrojszmantól, legyen az ukrajnai magyarok szószólója, érdekvédője a nekik fontos kérdésekben. Volodimir Hrojszman arról beszélt, hogy nagyon jó a két ország kapcsolata, és az együttműködés fokozására jó lehetőségek kínálkoznak, amelyeket kötelességük kihasználni a hatalmon lévőknek, hogy a kooperációt hatékonnyá és sikeressé tegyék elsősorban országaik állampolgárai javára.

Az ukrán miniszterelnök kiemelte: a nemzeti kisebbségek értéket jelentenek Ukrajna számára, és büszkék arra, hogy magyar nemzeti kisebbség is él az országban. Azt szeretnék, ha minden állampolgár jól érezné magát Ukrajnában, és a magyar kormánnyal tervezett közös erőfeszítések is ezt a célt szolgálják - mutatott rá. Volodimir Hrojszman hangsúlyozta: a kétoldalú gazdasági kapcsolatokat is mélyíteni kell, és az ukrán kormány minden feltételt igyekszik megteremteni ahhoz, hogy a vállalatok sikeresek lehessenek az országban. Kifejtette: pénteken magyar kollégájával részt vesz a magyar-ukrán üzleti fórumon, ahol azt az üzenetet közvetítik majd az üzleti szférának, hogy szorosabbra kell fűzni a kapcsolatokat. Ukrajna fontos belső reformokat hajt végre, és már látszanak a jelei a gazdaság megindulásának, a növekedés jelenleg 1,8 százalék - mondta. Hozzátette: jelentős privatizációs programot terveznek, amelyre a magyar üzleti szférát is várják.

Az ukrán miniszterelnök emlékeztetett: napjainkban emlékeznek meg a kijevi Majdan téren kezdődött eseményekre. Az ország rendkívül nehéz úton halad, miközben a függetlensége helyreállításáért és az agresszió megszüntetéséért harcol, amelyet "a békés Ukrajna" kénytelen elszenvedni. Az ukrán kormányfő köszönetet mondott, amiért Magyarország támogatja Ukrajna területi egységének megőrzését, a vízummentesség elnyerését és az európai uniós integrációját. Volodimir Hrojszman azért is köszönetet mondott, hogy Magyarország ingyenesen biztosítja a nemzeti vízumokat az ukrán állampolgároknak. Ezt a bejelentést nagyon kedvezően fogadják majd Ukrajnában - vélekedett. Hozzáfűzte: ez is hozzájárul ahhoz, hogy Ukrajna olyan jó, megbízható partnere Magyarországnak, amely mindig támogatja Magyarországot.

Az ukrán kormányfő azzal zárta szavait, hogy hisz a magyar-ukrán együttműködésben és abban, hogy a két ország közös sikereket érhet el az európai népek családjában. A sajtónyilatkozatok előtt a két kormányfő aláírt egy segélyhitel-megállapodást és egy infrastrukturális együttműködési szándéknyilatkozatot. A magyar és az ukrán delegáció tagjai emellett sportügyi, valamint a Tisza-hidak felújításáról szóló megállapodást kötöttek.

DK: a kormány nyakig benne van a szervezett bűnözésben

A Demokratikus Koalíció szerint az Orbán-kormány "nyakig ül a szervezett bűnözésben", mivel a hatalmát a fideszes és a nemzetközi bűnözők közös üzleteinek istápolására használja. Vadai Ágnes csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján a Quaestor volt vezetőjének, Tarsoly Csabának a Magyar Narancsnak adott interjújára hivatkozott. 

A független országgyűlési képviselő szerint kiderült, hogy a terrorizmus támogatása miatt körözött Ghaith Pharaon nem csupán Orbán Viktor miniszterelnök családjával üzletelt, hanem "a Fidesz csaló brókerével, Tarsoly Csabával" is megpróbált üzletet kötni. A politikus hozzátette, hogy Tarsoly Csaba állítása szerint a Külgazdasági- és Külügyminisztérium hozta össze a "szaúdi bűnözővel". 

Vadai Ágnes kijelentette: az elmúlt években bebizonyosodott, hogy ez a kormány bűnözőkkel üzletel, a kormány kegyeltjei is bűnözőkkel üzletelnek, a kormányfő családtagjai is bűnözőkkel üzletelnek, és a kormány irányítása alatt álló állami szervezetek is bűnözőkkel üzletelnek. A politikus egyúttal egy kormányváltás utánra a felelősök elszámoltatását ígérte. Az alelnök arra is kitért, hogy Tarsoly Csaba az interjúban arról is beszélt mondta, hogy "a megfelelő helyről" kapott ígéretet a Quaestor megmentésére. Ez nyilvánvalóvá teszi a magas szintű kormányzati szálat a brókerbotrányban - vonta le a következtetést.