Előfizetés

Visszavonul Gerrard, a korszakos zseni

Tegnap bejelentette visszavonulását Steven Gerrard. A Liverpool futballcsapatában 504 bajnoki mérkőzésen, és az angol labdarúgó-válogatott színeiben – rekordot jelentő – 114 alkalommal pályára lépő középpályás csütörtökön hivatalos közleményben közölte döntését.

„A jövőmmel kapcsolatos spekulációkra reagálva megerősítem, futballistaként befejezem profi pályafutásomat” – fogalmazott a kommüniké. „Minden pillanatért hálás vagyok, amit a Liverpoolban, az LA Galaxyban és az angol válogatottban átélhettem. Izgatott vagyok, mit hoz a jövő, most azonban még nem szeretnénk dönteni arról, hogyan tovább, megfontolom a lehetőségeket” – közölte a Liverpool mellett egyetlen másik klubot, a Los Angeles Galaxy együttesét szolgáló angol labdarúgó.

A 36 éves játékos a Liverpool neveltje, így magától értetődő volt, hogy a legendás egylet színeiben vált ismert játékossá. A klubot 1998 és 2015 között 120 gólt lőve számtalan sikerhez segítette, mindközül a legemlékezetesebb talán a 2005-ös Bajnokok Ligája döntő, ahol a vörösök az AC Milan ellen 0-3-ról fordítva hódították el a trófeát. Noha a klub még 2015-ben is hosszabbított volna az akkor 34 esztendős játékossal, Gerrard hosszas vívódás után úgy döntött, 17 év után eligazol.

Gerrard profi karrierjének utolsó klubjához, az Egyesült Államok bajnokságában induló Los Angeles Galaxy együtteséhez 2015 nyarán csatlakozott. Az amerikai közönség 34 mérkőzésen láthatta az angol válogatottságot 2014-ben, a brazíliai világbajnokság után lemondó korszakos zsenit, akiről úgy tartják, hamarosan edzőként térhet vissza a futball világába.

A házigazdával egy csoportban a magyarok

A házigazda Azerbajdzsán csapata mellett Németország és Lengyelország nemzeti együttesével került egy csoportba a magyar női röplabda-válogatott a jövő évi Európa-bajnokságon.

A magyar csapat a negyedik kalapból várta a csütörtöki, bakui sorsolást, így az biztos volt, hogy a csehekkel, az ukránokkal és a fehéroroszokkal nem kerülhet azonos négyesbe.

Végül három olyan együttes jutott a magyaroknak, amellyel nemrégiben találkoztak. Az Eb-házigazda azerieket a tavalyi, belgiumi kontinenstornán legyőzte a csoportkörben a válogatott, ezzel vívta ki a továbbjutást a csoportból. A németekkel is a 2015-ös Európa-bajnokságon játszott, az egyenes kieséses szakaszban ők búcsúztatták a magyar együttest. A harmadik csoportellenfél az a lengyel csapat lesz, amely a magyarral azonos csoportban szerepelt az őszi selejtezőkön, és amelytől mindkétszer vereséget szenvedett.

Az Eb-n a csoportelső automatikusan bekerül a negyeddöntőbe, a második és harmadik helyezettek rájátszás-körben juthatnak a legjobb nyolc közé.

A női válogatott, amely csoportja második helyén zárta a selejtezősorozatot, októberben, Románia együttesének pótselejtezős legyőzésével kvalifikálta magát a jövő évi Eb-re, amely szeptember 20. és október 1. között, Grúziában és Azerbajdzsánban lesz.

A magyar csapat két évvel ezelőtt - 28 esztendő elteltével - jutott ki újból az Eb-re, a 2015-ös, belga-holland közös rendezésű kontinenstornán a 12. helyen zárt.

 A 2017-es női röplabda Európa-bajnokság csoportbeosztása
A csoport (Baku): Azerbajdzsán, Németország, Lengyelország, Magyarország
B csoport (Tbiliszi): Grúzia, Olaszország, Horvátország, Fehéroroszország
C csoport (Baku): Oroszország, Törökország, Bulgária, Ukrajna
D csoport (Gandzsa): Szerbia, Hollandia, Belgium, Csehország

Közeleg a szenzáció a sakk vb-n

Publikálás dátuma
2016.11.25. 06:52
Szergej Karjakin FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/JASON KEMPIN
Egyre közelebb a világszenzáció a sakk világbajnokságon, a világbajnok Magnus Carslen ugyanis kifuthat az időből, s könnyen lehet, hogy az orosz Szergej Karjakin ülhet a sportág trónjára.

A kilencedik parti döntetlennel végződött, így az orosz továbbra is 5:4-re vezet. „Rendkívül nehéz mérkőzés volt, számos nehéz helyzettel tarkítva. Csak arra gondolhatok, hogy a hátralévő három partiból egyet meg kell nyernem” – közölte kissé csalódottan Carlsen.

Karjakin ugyan előnnyel várta a kilencedik partit, de szó sem volt arról, hogy védekező taktikát választott volna. Végig támadott fehér bábuival, a norvég azonban sikeresen védekezett. Karjakin spanyol megnyitással kezdett, ez már szinte szokássá vált a vb-ken, hiszen ötödízben láthattak az érdeklődők ilyen nyitást. A világbajnok Carslen arhangelszki változattal kísérletezett, sikertelenül: Karjakin felkészült erre az eshetőségre. 22 lépés lényegében a „nagykönyv” szerint zajlott, ám ezután Carslen került előnyösebb helyzetbe. Karjakin gyalogelőnyös végjátékot választott, esélye is volt a győzelemre, értékelt a német Die Welt, Carlsen azonban javított, így maradt az orosz számára igencsak kedvező döntetlen.

Összesen 12 összecsapást rendeznek az amerikai metropoliszban, ám hamarabb is véget érhet a viadal, amennyiben Karjakin idő előtt megszerezné a 6,5 pontot, azaz egyszer nyer, egyszer pedig döntetlent játszik. Carlsennek erre már biztosan nincs esélye.

Carlsen egyébként alighanem nehezen dolgozná fel a kudarcot, hiszen a számára vereséggel végződött nyolcadik mérkőzés után meg sem jelent a sajtótájékoztatón, amiért tíz százalékot levonnak végső prémiumából – írja a chess.hu.