Rosszul leszünk az egészségügyi adatoktól

Publikálás dátuma
2016.11.25. 19:53
Thinkstock illusztráció
Több mint kétszer annyian halnak meg 64 éves koruk előtt Magyarországon, mint az Európai Unió más tagállamaiban és nem csökken lemaradásunk a születéskor várható élettartamban sem. Az OECD most megjelent jelentése még mindig azt igazolja, hogy a magyar rákbetegeknek kisebb az esélyük a gyógyulásra, mint a nyugati országokban élő társaiknak.

A héten hozták nyilvánosságra a világ 34 fejlett ipari országát tömörítő Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) 2014. évi egészségügyi adatsorait, amelyek változatlanul drámai képet festenek a magyar lakosság egészségi állapotáról. A mainál hatékonyabb, könnyebben hozzáférhető és rugalmasabb egészségügyi ellátórendszerekre van szükség az Európai Unió országaiban - állapítja meg általánosságban az elemzés. A Brüsszelben bemutatott tanulmány többnyire megismétli az utóbbi évek hasonló jelentéseinek adatait és tendenciáit, de most határozottan a tagállami kormányok szakpolitikai döntéseinek előkészítésére koncentráltak a szerzők.

A megállapítások közül hatalmas sikernek állítja be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyi államtitkársága, hogy a magyarok egyre több gyümölcsöt esznek és csökken az alkoholisták, valamint a napi dohányosok száma, az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy amikor a nyáron a lakosság szolgáltatásokkal való elégedettségét mérték az OECD elemzői, Magyarország a legutolsó helyen végzett. Ilyen háttérrel kell értékelni az egészségügyi adatokat.

Az OECD mostani jelentése is megerősíti, hogy folytatódik a tendencia: évente átlagosan 3 hónappal nő a születéskor várható élettartam a világ fejlettnek számító országaiban, így nálunk is. Ez azonban egyben azt is jelenti, hogy nem csökken a lemaradásunk, az uniós tagállamok közt csak a románok, bolgárok, lettek és litvánok élnek rövidebb ideig, mint a magyarok. A sorban vezető spanyolok és olaszok már 83,3 életévre számíthatnak, de az EU átlaga is 80,9 év a 2013-as 80,5 évvel szemben. A magyarok még mindig csak 76 évvel számolhattak 2014-ben az egy évvel korábbi 75,7 év után. Amiben jobbak az eredmények, az a csecsemőhalandóság visszaszorítása, a további javulást azoktól a programoktól reméli az államtitkárság, amelyeket 26 milliárd forintnyi uniós forrásból terveznek megvalósítani.

A fenti adatok mellett számtalan tragikus részletre is rávilágít az OECD jelentése. Kifejezetten sokkoló, hogy a 100 ezer lakosra jutó nem fertőző betegségek miatt bekövetkező korai halálozás (25-64 évesek) az Unió 28 országában 210 fő, a magyar adat viszont ennek a kétszerese. Nálunk 100 ezerből 411 ember hal meg túl fiatalon, ami határozottan az ellátórendszer hibáira hívja fel a figyelmet.

A rossz társadalmi közérzet, a fiatalok romló esélyei vezetnek ahhoz, hogy a 15 év körüli fiúk és lányok az elsők között vannak az európai ivászatban. Meglepő viszont, hogy a felnőtt alkoholistáink arányával ma már az uniós átlag felét sem érjük el, viszont a nyugdíj előtt utcára kerülő korosztályban nagyon magas a depressziósok száma. Élbolyban vagyunk az elhízásban, a cukorbetegségben, és mindenekelőtt a rákhalálozásban. Ennek ellátórendszere nem jól működik, hiszen miközben 100 ezer magyar között nincs több rákbeteg, mint más uniós tagállamokban, de 10 százalékkal többen halnak bele a daganatos betegségbe, mint máshol.

Az utóbbi hónapok nagyszabású kormányzati költéseinek árát változatlanul az oktatás, a szociális ágazat és az egészségügy fizeti meg. Utóbbira még mindig csak a GDP 5 százalékát költi a költségvetés, szemben az uniós átlag 8 százalékával. Az állam közvetlen hozzájárulása az ellátás finanszírozásához is sokkal alacsonyabb, mint az EU országok átlagában. A költségvetési pénz aránya mindössze 9 százalék, a kötelező egészségbiztosításba történő befizetések 58 százalékot tesznek ki, az önkéntes biztosítások 3 százalékot, a magyar betegek pedig 28 százalékot közvetlenül a zsebükből fizetik ki a gyógyulásukért. Az EU országaiban átlagosan az összes egészségügyi kiadás 37 százaléka jön a központi költségvetésből, saját zsebből mindössze 15 százalék.

Sokadszor bizonyította az OECD adatsora, hogy az orvos- és ápolólétszámot nézve nem állunk rosszul, a rendszer leterheltsége azért nagy, mert sokszor ülünk az orvosnál, az évente 12 rendelő-látogatásunkkal messze vezetjük ezt a statisztikát.

A DK egészségügyi népszavazást tartana
Gyurcsány Ferenc azt ajánlotta a következő demokratikus kabinetnek, hogy kormányzása kezdetén tegyen javaslatokat az egészségügy átalakítására, ezekről indítsanak vitát, majd az első év vége felé tartsanak népszavazást a tervekről. A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke erről az Egészségügy - működés - finanszírozás című pénteki konferencián beszélt, amelyet a DK Új Köztársaságért Alapítványa, valamint a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége európai parlamenti képviselőcsoportja szervezett. A volt miniszterelnök a vizitdíjakat és kórházi napidíjakat eltörlő fideszes népszavazásra utalva úgy fogalmazott: a kormány most "saját csapdájában vergődve nem mer semmit csinálni". Gyurcsány szerint mindenképpen el kell dönteni a közeli jövőben, hogy milyen ellátás jár a tb befizetésekért és milyen szolgáltatásokat kell ezen felül zsebből fizetni, ám hozzátette, hogy ezt a programot csak társadalmi csoportonként, differenciáltan lehet bevezetni.Borús, de enyhe őszi időnk lesz a hétvégén

Publikálás dátuma
2016.11.25. 19:06
FOTÓ: Thinkstock
Szombaton változóan, erősen felhős időre van kilátás, északkeleten borongós tájak is lehetnek, kezdetben pedig délnyugaton elszórtan gyenge eső is előfordulhat, máshol csapadék nem várható. Reggelre ismét sokfelé képződik pára, köd. A légmozgás nem lesz jelentős. Hajnalban -1 és +6, délután 7-13 fok között alakul a hőmérséklet. Nem várható fronthatás.

Vasárnap kezdetben erősen felhős, borongós idő várható, majd délután észak felől megkezdődhet a felhőzet felszakadozása. Elszórtan eső, gyenge eső, futó zápor kialakulhat. Az érkező hidegfront miatt sokfelé feltámad a nyugati-északnyugati szél. Napközben 7-12 fok valószínű. 

Hétfőn a napos időt időnként felhőátvonulások zavarhatják meg, de csak elszórtan alakulhat ki egy-egy futó hózápor. Erős, helyenként viharos lehet az északnyugati szél. Visszaesik a hőmérséklet, napközben már csak 2-6 fokot mérhetünk.

Kedden és szerdán túlnyomóan napos időre számíthatunk, de kedden keleten, északkeleten a felhőátvonulásokból egy-egy futó hózápor előfordulhat. A keddi szeles időt követően szerdára mérséklődik a légmozgás. A fagyos reggeleket követően napközben 1-5 fok várható - írja az Időkép.

Szerző

Eltűnt Virág Aranka Andrea

Rendőrség keresi Virág Aranka Andreát, azt a 12 éves lányt, aki budapesti lakcíméről tűnt el. Mivel a felkutatására tett rendőri intézkedések eddig nem vezettek eredményre, ezért a hatóságok a lakosság segítségét kérik.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XX. és XXIII. kerületi Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a képen látható Virág Aranka Andreát felismeri, tartózkodási helyéről, vagy eltűnésének körülményéről információval rendelkezik, hívja a 06-1-421-1800 telefonszámon, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111-es „Telefontanú” zöld számán, valamint a 107-es, vagy 112-es központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Szerző