Előfizetés

Néma Tanúk - Vonulás az erőszak ellen

Publikálás dátuma
2016.11.26. 18:19
MTI Fotó: Marjai János
Most hétvégén ismét kezdetét vette a 16 akciónap a nőkkel szembeni erőszak ellen.  A világ számos pontján egyazon időben rendezett kampánysorozat zéró toleranciát hirdet. Az idei magyarországi akciók kiemelt eleme az Isztambuli Egyezmény ratifikációjának sürgetése. A szervezők célja, hogy felhívják a nyilvánosság figyelmét a helyzet súlyosságára, az áldozatokkal való szolidaritás kifejezésére buzdítsanak, és emlékeztessék a döntéshozókat, hogy felelősséggel tartoznak a nők elleni erőszak minden formájának megszüntetéséért. A 16 Akciónap keretében került sor a Néma Tanúk felvonulásra. 

Az 1991 óta szerte a világon megrendezésre kerülő 16 Akciónap elnevezésű kampány számos civilszervezet, intézmény és magánszemély csatlakozásával jön létre évről-évre. A kezdeményezés kiemeli: a nők elleni erőszak súlyos emberi jogi jogsértés, mely többek között az áldozatok életét, méltóságát, testi épségét, egészségét és biztonságát sérti és veszélyezteti. A jelenség átfogó és szakszerű állami fellépést kíván, melyben az elkövetők nem maradnak büntetlenül, az áldozatok biztonságát pedig a rendszer szavatolja.A nők ell eni erőszak és a családon belüli erőszak felszámolásáért folytatott harcban nagy előrelépés az Európa Tanács 2011-ben elfogadott Isztambuli Egyezménye, amely konkrét lépéseket vár az államoktól. A 16 Akciónap során nem véletlenül kap tehát kiemelt figyelmet ez a dokumentum. Örvendetes, hogy Magyarország 2014-ben aláírta az Egyezményt, annak a ratifikálására – amelynek következtében jogilag is kötelezővé válna – azonban azóta sem került sor. Egy online petícióban hazánkban is ezrek sürgetik az intézkedések életbelépését.

(forrás: NANE egyesület)

Abu-Dzabi Nagydíj - Hamiltoné a pole, Rosberg második

A világbajnoki címvédő Lewis Hamilton, a Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a szezonzáró Forma-1-es Abu-Dzabi Nagydíj szombati időmérő edzésén, míg legnagyobb riválisa, az összetettben 12 pont előnnyel vezető csapattársa, Nico Rosberg a második rajtkockát szerezte meg.

A 31 éves Hamiltonnak ez pályafutása 61., s idei 12. pole pozíciója, ahhoz azonban, hogy megnyerje sorozatban harmadik, karrierje negyedik vb-címét, győznie kell vasárnap a futamon, Rosberg pedig nem állhat dobogóra. Ha a német versenyző második, vagy harmadik, akkor első világbajnoki diadalát aratja Hamilton sikere esetén is.

Az időmérőn Daniel Ricciardo, a Red Bull ausztrál pilótája végzett a harmadik helyen.

Az 55 körös Abu-Dzabi Nagydíj vasárnap 14 órakor kezdődik.

"Mindenki azt kapja, amit megérdemel" - Hosszú Katinka üzent

Publikálás dátuma
2016.11.26. 14:44
Forrás: Hosszú Katinka/Facebook
A rejtélyesnek mondható üzenet az úszónő Facebook-oldalán jelent meg, és attól mondható némiképp rejtélyesnek, hogy ugyan lehetnek sejtések a címzett, címzettek kilétét illetően, ám Katinka nem pontosít.

Perre megy a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) és a szervezet elnöke, Gyárfás Tamás – írtuk két napja. Gyárfás az 1988-as szöuli nyári játékok mellúszóbajnokával, Szabó Józseffel szemben, az általa irányított szervezet pedig a nyíltvizi úszók egykori szövetségi kapitánya, Németh Zsolt ellen indít pert rágalmazás miatt.Többek értelmezésében a sportállamtitkárság keddi közleménye – melyben a Szabó Tünde vezette szervezet is a puskaporos helyzet mielőbbi megoldást sürgette – egyértelműen azt üzente, hogy Gyárfás Tamás ideje lejárt a MÚSZ élén. Miközben egyre több volt vagy jelenlegi úszó, olimpiai bajnok és közéleti szereplő mond véleményt a MÚSZ kontra „lázadó sportolók” vitában, a szövetség első embere szerdán pert indított az 1988-as nyári játékok mellúszóbajnokával, Szabó Józseffel szemben, a szervezet pedig Németh Zsolt ellen. A vád mindkét esetben ugyanaz: rágalmazás, hitelrontás.