moduláris képzés;rendvédelmi pálya;átjárhatóság;tűzoltótanulók;

2016-11-28 06:16:00

Tényleg rendőrt csinálnak a tűzoltóból?

Mind valószínűbb, hogy a rendőrséget és a tűzoltóságot előbb-utóbb valamilyen módon egyesíteni akarják. Erre utal, hogy néhány éve a lánglovagnak jelentkezők a rendőrökkel azonos – így fegyveres - kiképzést is kapnak. Egy új törvény szerint gumibotot, bilincset, gázsprayt is alkalmazhatnak.

Három éve a közszolgálati életpályák összehangolásáról szóló kormányhatározat értelmében a tűzoltótanulók a rendőrökkel azonos úgynevezett moduláris képzést kapnak. Három hónapos egységes kiképzésen vesznek részt, majd két hónapos szakmai alapképzés következik. Az alapkiképzés egységes lesz a rendvédelmi pályákra készülőknek, a fiatalok megtanulják azokat az ismereteket, amelyek nélkül hivatásos rendvédelmi szolgálatot senki nem tud ellátni – mondta akkoriban Bakondi György katasztrófavédelmi főigazgató. Az alapképzés fegyverzettechnikai és lőkiképzési tantárgyat is tartalmaz 16 órában.

Ennek eredményeként a rendvédelmi pályák átjárhatóvá válnak, tűzoltóból akár rendőr, rendőrből akár tűzoltó is válhat. 2013-tól a büntetés-végrehajtás is csatlakozott ehhez a képzési rendszerhez.

Ez már az első pillanatban heves ellenállást váltott ki a tűzoltókból, mondván, ők az életmentésre, nem a karhatalmi munkára tették fel jövőjüket.

A Lánglovagok című tűzoltó szakportál beszámolója szerint újabb karhatalmi jellegű jogszabályváltozás lépett életbe. A katasztrófavédelmi törvény módosítása értelmében a hivatásos állomány tagjai meghatározott esetekben kényszerítő eszközöket is alkalmazhatnak.

A tűzoltók így jogosultak szabálysértés, bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt a cselekmény abbahagyására felszólítani, valamint annak folytatásában megakadályozni. Ezért, valamint az ellenszegülés megtörése érdekében testi kényszert és vegyi eszközt alkalmazhatnak, ha a tetten ért személy felszólítás ellenére a cselekményét folytatja, illetve a felhívásnak nem tesz eleget.

A tetten ért személyt a rendőrség megérkezéséig - de legfeljebb két óra időtartamra - vissza lehet tartani (erre egyébként a polgárőrnek vagy az egyszerű állampolgárnak is joga van). A szökés megakadályozása érdekében a tűzoltók bilincset is alkalmazhatnak. A törvény szerint a veszélyesáru-szállítást ellenőrző tűzoltók önvédelmi célból gumibotot, tonfát is maguknál tarthatnak.