Akinek tetszik Trump retorikája

Publikálás dátuma
2016.11.28. 09:26
FOTÓ: Sean Gallup/Getty Images
Horst Seehofernek tetszik Donald Trump retorikája. A német Keresztényszociális Unió (CSU) elnökének ínyére van, hogy „közvetlenül megszólítja az embereket, s figyelembe veszi az élet realitásait”. 

Szerinte konkrét válaszokat is ad, „ezt pedig kifejezetten jónak tartom” – fejtette ki a Passauer Neue Presse című lapban. Szerinte az embereknek elegük van abból a „kifejezéstelen lírából”, amit Németországban használnak csak azért, hogy abból ne legyen nagyobb baj. „Az emberek konkrétumot akarnak” – fejtette ki.

Egyben azt is közölte, a megválasztott amerikai elnököt nem szabad elhamarkodottan elítélni még hivatalba lépése előtt. „Esélyt akarunk adni neki. Megítélésének fokmérője politikai tevékenysége lesz” – tette hozzá.

Seehofer már Trump megválasztása után barátságosabban beszélt a megválasztott amerikai elnökről, mint más német politikusok. Médiaértesülések szerint bajorországi látogatásra is meghívta. 

Szerző

Különös elnöki javaslat

Publikálás dátuma
2016.11.28. 09:20
Tomislav Nikolić FOTÓ: Sasha Mordovets/Getty Images
Tomislav Nikolić államfő azt javasolja majd a kormánynak, hogy november 25-ét, azaz Vajdaság Szerbiához csatolásának évfordulóját nyilvánítsák ünnepnappá – írta a Vajdaság ma. 

Nikolić az eseményről megemlékező rendezvényen, az újvidéki Szerb Nemzeti Színházban mondott beszédében kiemelte, hogy Vajdaság a nemzetek békés együttélésének és a nemzetközi-regionális együttműködés példájával nagy hajtóerőt képez az ország fejlődésében. Az államfő kincsnek nevezte az itt élő kultúrákat, amelyeket senki nem tudna egymás ellen fordítani.

„Az itt élő emberek példaértékű közös életet építő fáradozásai még a széleskörű kisebbségi jogokat biztosító törvényeket is túlszárnyalták” – mondta.

„Fontos eseményre emlékezik az ország, nélküle nem létezhetne a modern Szerbia” – fejtegette Nikolić.

Az államfőn kívül többek között felszólalt még Igor Mirović, a tartományi kabinet elnöke és Miloš Vučević újvidéki polgármester is.

Szerző

Mindent az elnök vihet

Publikálás dátuma
2016.11.28. 09:17
FOTÓ: Chris McGrath/Getty Images
Jelentős jogkörökkel ruházná fel az elnököt a török kormánypárt, az AKP javaslata. 

Az államfő dekrétumokkal hozhatna törvényeket, a parlament kihagyása nélkül. Ezeket csak az alkotmánybíróság vizsgálhatná felül. A törvényhozás felét igazságügyi hatóságok nevezhetnék ki. Ugyanakkor az elnök dönthet a legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság tagjairól, miközben a parlament szavazhat a nagyköveti kinevezésekről. Az államfő a miniszterek tanácsának elnöke lenne, meneszthet tárcavezetőket.

Az egyetlen az elnököt érintő korlátozás: ha a parlament feloszlatása mellett dönt, akkor saját megbízatásának is vége szakad, s egy időben rendeznek parlamenti és elnökválasztást.

A kormánypárt, az AKP a nacionalista MHP-val tárgyal az alaptörvény módosításáról. Ahhoz, hogy az alkotmánymódosítást népszavazásra bocsássák, legalább 330 képviselő szavazatára lenne szükség. Az MHP ezen a héten dönt az alkotmánymódosításról. Amennyiben képviselőik egyetértenének a változtatásokkal, a javaslatokat a parlament elé terjesztik.

Recep Tayyip Erdogan elnök már 2014 óta törekszik az elnöki köztársasági bevezetésére, azóta hogy elnökké választották. Előzőleg miniszterelnökként szolgált.

Szerző