Előfizetés

Minden a tartományi választástól függ

A német liberálisok nyitottak lennének egy úgynevezett Jamaica-koalícióra. Ez a kereszténydemokraták, a Zöldek, valamint a szóban forgó FDP hármas koalícióját jelentené.

Armin Laschet, a CDU észak-rajna-vesztfáliai listavezetője óvatosan nyilatkozott ebben a kérdésben, amit magyarázhat az, hogy az FDP parlamentbe való bejutását nem lehet készpénznek venni. Laschet szerint sokat nyomhat a latban, milyen eredmény születik a május 14-én esedékes észak-rajna-vesztfáliai választáson. Ha itt hat párt kerül a helyi törvényhozásba, akkor abból már lehet messzebbmenő követeztetéseket levonni. Amennyiben ugyanakkor a voksolást követően baloldali kormány alakulna, akkor meglátása szerint annak a szeptemberi szövetségi választáson is lennének következményei.

A politikus úgy látja, minél több párt kerül a törvényhozásba, annál kisebb az esély a tradicionális koalíciók létrejöttére. Mint mondta, jelen állás szerint tartományában az euroszkeptikus Alternatíva és a Balpárt is átlépheti az öt százalékos küszöböt.

Ezért lehetnek óriási dugók Budapesten

Több fővárosi kerületben forgalomkorlátozásokat léptettek életbe rendezvény miatt, a hét elején három reggelen is lezárják a Lánchidat - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon. Hétfőtől szerdáig víz-világtalálkozót tartanak a fővárosban.

A tájékoztatás szerint több útvonalat lezárnak, valamint sok helyen tilos lesz megállni. A változások a főváros I., II., V. és XIV. kerületét érintik, egyebek mellett a Marczibányi tér, a Fény utca, a Lövőház utca, a Jane Haining rakpart, a Vigadó tér, valamint az Olof Palme sétány környékének közlekedését is.

Hétfőn, kedden és szerdán reggel nyolctól tíz óráig szakaszosan és időszakosan lezárják a Széchenyi István tér-Lánchíd-Clark Ádám tér-Fő utca-Jégverem utca-Bem rakpart-Csalogány utca-Horvát utca-Margit körút útvonalat - írták a közleményben, amely teljes terjedelmében itt olvasható.

Kassai

Felháborodva olvastam (és láttam is a TV4 spotcsatornán) amikor Orosz Pál az FTC Zrt. vezérigazgatója bejelentette, hogy kérni fogja az MLSZ-től, hogy Kassai ne vezethessen többé meccset a Fradinak. Ezt – elképedésemre – meg is tette. A válasz korrekt volt – nem egy klub dönti el, hogy az MLSZ melyik bírót küldi ki meccset vezetni (csak azután így is legyen!). Felháborodva azon voltam, hogy Orosz úr a legcsekélyebb sportszerűségről nem tett tanúbizonyságot. Hiába bizonyították a jelen lévő szakértők – többszöri visszajátszás után, melyet Orosz úr is megtekintett -, hogy jogos volt mind a négy tizenegyes, ő csak felháborodással beszélt Kassairól. Érdekes módon, a múlt bajnokságban történt esetekről nem tesz említést, amikor a Fradi ellen elnézőek volta a bírók. Minden sportvezető tudna nem egy esetet felsorolni, hogy ugyanazt a szabálytalanságot másként látta az ellenfélnél egy bíró, mégsem lázadoztak, sportszerűen tudomásul vették. A mérkőzésen láttuk viszont, hogy Gera milyen vehemenciával rontott neki Kassainak a harmadik tizenegyesnél. Más bajnokságban valószínűleg megkapta volna a sárga (de elehet, hogy a piros) lapot. Itt Kassai sztoikus nyugalommal fogadta amikor Gera az arcába ordítozott. És jogos volt a kiállítás is, durva sportszerűtlenség miatt. Érdekes módon Orosz úr nem volt ilyen vehemens, amikor az Újpest elleni ragadón a két védőjátékosa látványosan „faragta” Diarrát, csak idő kérdése volt, hogy mikor okoznak neki nagyobb sérülést. Kassai akkor nem védte meg a játékost fegyelmező eszközzel, az Újpest vezetése (beleértve az edzőt is) nem tett erről említést sem, nemhogy feljelentést írogatott volna. Természetesen lehet védeni (sőt kell is) egy sportvezetőnek saját csapatát, de azért a sportszerűség – a fair play - az rá is vonatkozik , nem csak a játékosokra!