Halálra gázoltak egy gyalogost Kaposváron (Videó)

Publikálás dátuma
2016.11.28. 10:35
FOTÓK: police.hu
Teherautó ütött el egy gyalogost hétfő hajnalban Kaposváron, a kórházba vitt férfi belehalt sérüléseibe - tájékoztatott a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján. A KÉPRE KATTINTVA GALÉRIA NYÍLIK!

A baleset körülményeit még nem tisztázták, a Kaposvári Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya vizsgálja az ügyet.

Szerző

Trump: három államban csaltak az elnökválasztáson

Publikálás dátuma
2016.11.28. 10:28
FOTÓ:Chip Somodevilla/Getty Images
Donald Trump megválasztott republikánus elnök azt állította vasárnap, hogy megnyerte volna a leadott szavazatok többségét is a november 8-i elnökválasztáson, ha három szövetségi államban nem csaltak volna.

Trump közölte, hogy New Hampshire-ben, Virginiában és Kaliforniában elcsalták a szavazók által leadott voksok arányát, mert ezekben az államokban illegális bevándorlók is voksoltak, nekik pedig nincs is szavazati joguk. Bizonyítékokról azonban nem tett említést. A megválasztott elnök vasárnap egy sor Twitter-üzenetben reagált arra, hogy három szövetségi államban újraszámolják a szavazatokat. Ez a Zöldek volt elnökjelöltjének, Jill Steinnek a kérésére történik, és Hillary Clinton, a demokraták volt elnökjelöltje is csatlakozott az újraszámlálást támogatókhoz.

Stein pénteken jelentette be, hogy Pennsylvaniában, Michiganben és Wisconsinban kéri az újraszámlálást, s a költségek fedezéséhez össze is gyűjtött 3,8 millió dollárt. Azt mondta, nincs ugyan bizonyítéka arra, hogy az említett államokban csaltak volna, de mivel Donald Trump azokban a körzetekben győzött, ahol elektronikusan történt a voksolás, ő aggódik, hogy ez esetleg azért alakult így, mert külföldi hackerek behatolhattak a számítógépes rendszerbe és befolyásolhatták a választási eredményt.

A Zöldek volt elnökjelöltje azt is hozzátette: nem Donald Trump elnökségének aláásása a célja, hanem a választási eredmények megnyugtató tisztázása. Napokig tartó hallgatás után Hillary Clinton és csapata is csatlakozott az újraszámláláshoz, s Clinton egyik ügyvédje, Marc Elias jelezte: a Clinton-csapat is tevékenyen részt vesz a voksok újraszámlálásában. A The Washington Post vasárnap az internetes kiadásában idézte Eliast, aki azt állította: Clinton kampánycsapata több száz üzenetet, elektronikus levelet, telefonhívást kapott, amelyben az újraszámlálást sürgetik az említett három szövetségi államban.

Az újraszámlálás erőltetése megosztja a demokratákat is. Bernie Sanders szenátor, aki Clinton vetélytársa volt a demokraták elnökjelöltségéért folytatott küzdelemben, vasárnap több televízióban is nyilatkozott. S bár leszögezte, hogy az újraszámlálás kéréséhez mindenkinek joga van, az ABC televízióban például fontosnak tartotta hangsúlyozni: "az újraszámlálást nem a demokraták csinálják. Ezt a Zöld Párt kezdeményezte". Sanders szenátor szerint az újraszámlálás "nem nagy ügy", és lényegében nem változtat az elnökválasztás végeredményén.

Hasonlóképpen nyilatkoztak politikai elemzők is. Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus-professzora az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) és a CBS-ben egyaránt azt fejtegette, hogy az újraszámlálás nem változtat az eredményen. Richard Hasen, a Kalifornia Egyetem választási joggal foglalkozó professzora a The Washington Postnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy nincs esély a választási eredmény megváltoztatására.

Donald Trump szombaton közzétett első Twitter-üzeneteiben még csak azt írta: "szomorú" az ügy, Jill Stein kezdeményezése átverés, és csak arra jó, hogy Stein "megtömje a saját zsebét". Vasárnap azonban - miután kiderült, hogy Clinton is támogatja az újraszámlálást - valóságos Twitter-offenzívát indított, sorozatban tizenkét bejegyzést téve közzé az ügyben. Az egyikben újraközölte Clinton vereséget elfogadó beszédét, amelyben Clinton a többi között azt mondja híveinek: el kell fogadniuk, hogy "Donald Trump lesz az elnökünk". Egy másik üzenetében Clinton azon mondatait idézi, amelyekkel őt, azaz Donald Trumpot ostorozta, mondván, ha nem akarná elfogadni a választási eredményt, azzal aláásná az amerikai demokrácia alapjait.

Az Obama-kormányzat egyik, neve elhallgatását kérő tisztségviselője még szombaton azt mondta a Politico című lapnak, hogy kitartanak a választási eredmények mellett, "amelyek pontosan tükrözik az amerikai nép akaratát". Majd hozzátette: "A szövetségi kormány nem észlelte semmi jelét a választási folyamat megakasztását célzó számítógépes bűnözésnek, s úgy gondoljuk, hogy a választásaink szabadok és korrektek voltak."

Szerző

Átverés a terrorellenes harc?

Brüsszel rendre komoly elismeréssel illeti Szerbiát, egyebek mellett a korrupció elleni harcáért. Mégis van némi ellentmondás abban, hogy a Transparency International jelentései szerint Belgrád rendre Európa legkorruptabb államai között bukkan fel. 

Miroslava Milenovic korrupcióellenes szakértő, a korrupcióellenes hivatal vezetője a Danas című lapnak elmondta, hogy Aleksandar Vucic kormánya szerinte csak látszatintézkedéseket tesz a korrupció ellen. amelyek afféle színházi bemutatóval érnek fel, a közönség pedig az Európai Bizottság. „A legnagyobb lopásoknál még csak jele sincs annak, hogy megkezdték a nyomozást” – fejtette ki.

Utalt arra, hogy a vérzivataros kilencvenes években több milliárd eurónyi összeget küldtek ciprusi bankokba, melyek hollétét azóta sem vizsgálták. Később kétes hírű befektetők kopogtattak az ország kapuján, akik e pénzek révén vásárolták fel az állami vállalatokat. Mára eltűnt a pénz, a cégeket felszámolták, „és senkinek sincs munkája” – közölte. A felelősség azonban senkié – tette hozzá. Megjegyezte, mivel a kormányzat folyamatosan gyengíti a korrupcióellenes hatóságot, s ügyet sem vet munkájára, lemond megbízatásáról.

Szerző