Előfizetés

Elutasították Tarsoly ügyvédjének kérését

Publikálás dátuma
2016.11.28. 14:16
FOTÓ: Tóth Gergő/Népszava
Elutasította a bíróság Tarsoly Csaba ügyvédjének kérését a volt Quaestor-vezér által a jegybank ellen indított közigazgatási per felfüggesztésére az ellene folyó büntetőper lezárulásáig - erről a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn döntött a egyebek mellett 20 millió forint bírságot és jogsértéseket megállapító felügyeleti döntéssel szemben indított perben.

Az ügy első tárgyalási napján a felperes, Tarsoly Csaba ügyvédje elmondta, azért kérte az eljárás felfüggesztését Tarsoly Csaba az ellene folyó büntetőper lezárulásáig, mert a közigazgatási perbeli tényállás nem különbözhet a büntetőeljárásban megállapított tényállástól. Úgy vélte, a jegybank határozata jogsértő és megalapozatlan, mert a felügyelet nem megfelelően tárta fel a tényállást, azt hiányosan, "sommásan" állapította meg. Elmulasztotta azt is vizsgálni, hogy a társaságnál munkamegosztás állt fenn, nem jutottak el az információk a felpereshez, így a hatóság téves következtetéseket vont le a felperes felelősségéről - tette hozzá.         

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) jogi képviselője szerint az alperes a "döntéshez szükséges mértékben" feltárta a tényállást  és meghozta határozatát. Úgy vélte, nem várható olyan eredmény a büntetőeljárástól, ami érdemben befolyásolná a közigazgatási eljárást. A jegybank jogi képviselője szerint Tarsoly Csaba múlt héten adott interjújából az a mondat, hogy "legnagyobb hibám, hogy nem léptem, amikor lépnem kellett volna", bár nem bizonyíték, alátámasztja a felelősség megállapítását. Hozzátette, nem mentesíti a közigazgatási felelősség alól Tarsoly Csabát az, hogy nem tudott a dolgokról, mivel neki olyan mechanizmust kellett volna működtetnie, ami kizárja a visszaélési lehetőséget a szervezetben.

Tarsoly Csaba ügyvédje szerint a felügyelet megállapításait két tanúvallomásra alapozta, az egyik Májer Zsoltnak az eljárás kezdetén történt meghallatásának jegyzőkönyve, azonban azt Májer Zsolt nem írta alá. A másik a felperes nyilatkozata, amelyből az ügyvéd szerint nem vonható le az a következtetés, hogy Tarsoly Csaba tudott volna a fiktív kötvényekről. 

A jegybank jogi képviselője ezt tagadta, mint mondta, álláspontját a felügyeleti határozatra és  eljárásra alapozta, nem a két tanú nyilatkozatára.  A jegybank jogi képviselője szerint - a felperes állítása ellenére és a sajtóban is megjelent téves állításként - a Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem engedélyez kötvénykibocsátást, csak azt vizsgálja, a tájékoztató tartalmaz-e minden szükséges információt a felelős befektetési döntés meghozatalához. A Quaestor tájékoztatója ennek megfelelt, a kötvénykibocsátás nem tartozik a felügyelet hatáskörébe - jegyezte meg. Tarsoly Csaba ügyvédje egyebek mellett indítványozta, hogy a bíróság hallgassa meg személyesen a felperest. Az alperes jegybank jogi képviselője ezt nem ellenezte, hozzátéve, hogy véleménye szerint nem várható tőle az ügy menetét befolyásoló körülmény közlése. A volt Quaestor-vezér ügyvédje szerint azért is fel kellene függeszteni a pert, mert a felperesnek nincs olyan vagyona, ami felett jelenleg szabadon rendelkezhet, így nem érvényesíthető a szankció. A bíróság 2017. január 30-ra tűzte ki a következő tárgyalási napot. 

A perben Tarsoly Csaba megtámadta a jegybank határozatát, amelyben az MNB 20 millió forintra bírságolta, egyebek mellett azért, mert az általa irányított társaság, a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi Zrt. jogsértő módon kezelte az ügyfelek pénzét és valótlan adatszolgáltatást nyújtott a felügyelet felé.

Perli a TV2-t Gergely Zsófia

Emlékezetes a TV2 legutóbbi karaktergyilkossága, ami igencsak félresikerült, miután nem a HVG-s újságíró fényképét, hanem Gergely Zsófia névrokonának, a Négy Mancs nevű állatvédő szervezet volt projektvezetőjének a fotóját mutogatták egy riportjukban. A portál interjút készített Vajna tévéjének egyik áldozatával, aki bejelentette, hogy személyiségi jogainak  megsértése miatt beperli a csatornát.

Ahogy lapunk is többször beszámolt róla, rögtön a hajléktalanokat támadó riport után jött egy újabb elképesztően etikátlan riport a TV2 műsorában, amiben Gergely Zsófia újságírót próbálták lejáratni, miután szerintük személyiségi jogokat sértve megírta, hogy a köztévé háttérembere, Várhegyi Attila szívrohamot kapott. Csakhogy a riportban nem Gergely Zsófia képét, hanem a névrokonát mutogatták, amivel pont a TV2-nek sikerült személyiségi jogokat sértenie. 

A HVG megkereste a riport áldozatát, a Négy Mancsos Gergely Zsófiát, aki így reagált arra, hogy engedély nélkül felhasználták a képét egy tőle független ügyben: "Régóta nem szerepelek a médiában, és annyira aljas, hogy ezt megtehetik, kiteszik a képem, és mutogatják, hogy „ő itt…”. Közben pedig bármit mondhatnak az ott látható emberről, azt is, hogy sorozatgyilkos" - sérelmezte a Négy Mancs egykori projektvezetője, aki hozzátette, hogy a szervezet képviselésekor rengeteg támadást kaptak, és ezeket a rossz érzéseket hozta vissza most számára a TV2.

Gergely Zsófia elmondta, nem szeretné, ha rásütnék, hogy a pénz miatt indítok pert, de végül mégis úgy döntött, hogy a bírósághoz fordul, már fel is kért egy ügyvédet, mert "mélységesen felháborító az, hogy ezt így meg lehetett tenni" - fakadt ki a Tények Extra egyik áldozata.

A teljes interjút ide kattintva olvashatja!

Gyurcsány bukásáról vallott az ATV-ben

Publikálás dátuma
2016.11.28. 12:58

Gyurcsány Ferenc az újságírók parlamenti kitiltásáról, Orbán Viktorról és a Pharaon-ügyről is elmondta véleményét az ATV Start műsorában. A DK elnöke kifejtette, hogy szerinte szimbolikusan a vizitdíjba bukhatott bele.

"Kár Kövér Lászlónak ilyen dolgokkal foglalkoznia. Ha ez a legnagyobb problémája a magyar parlamentizmussal, akkor szereptévesztésben van. Semmit nem érő politikai játszadozások ezek” - nyilatkozta Gyurcsány az újságírók parlamenti kitiltásáról.  „Csináljanak rendes politikát, ne lopják szét az országot, és válaszoljanak a kérdésekre, ez a mi dolgunk” - tette hozzá a volt miniszterelnök.

A DK elnöke szerint ellopják az egész országot és a törvénykezést. Nincs rendben, hogy az a magyar miniszterelnök, aki soha nem volt más, mint politikus, ma Magyarország leggazdagabb embere - fejtette ki a politikus, aki állítását azzal támasztott alá, hogy a miniszterelnökként kapott másfél milliós fizetéséből Orbánnak nem lehet a Szabadság-hegyen villája, és nem tud magánrepülőgéppel sem utazni.

Az egészségügy átalakításáráról azt mondta, hogy az csak akkor lehet sikeres, ha meg lehet hozzá szerezni a választók támogatását. "Nem csinálnék még egyszer ilyen átfogó reformot, anélkül, hogy előzőleg nem biztosítanám a lakosság többségének támogató többségét, ez az én kormányzásom legfontosabb tapasztalata” - jelentette ki az ellenzéki párt vezetője, aki szerint szimbolikusan a vizitdíjba bukhatott bele.

A Pharaon-ügyről Gyurcsány azt mondta, nem reális az a feltételezés, hogy amerikai titkosszolgálati játszma lenne, hogy Pharonnal akarták volna lépre csalni a magyar kormányzati szereplőket. Mindazonáltal Orbán szomszédjának ügye szerinte arra utal, hogy kormány nyakig ül a szervezett bűnözésben - idézte a műsorban elhangzottakat az atv.hu.