Előfizetés

Végső búcsút vesznek pénteken Gedeon Józseftől

Publikálás dátuma
2016.11.29. 13:17
FOTÓ: Kiss Zoltán
Péntek délben a gyulai Szentháromság temetőben helyezik végső nyugalomra Gedeon Józsefet, a Gyulai Várszínház múlt pénteken elhunyt igazgatóját.

Délelőtt 10.30-kor a gyulai Nádi Boldogasszony Kegytemplomban engesztelő szentmisét tartanak az elhunyt lelki üdvéért - tájékoztatott Hargittai Éva művészeti titkár. Gedeon József súlyos betegséget követően, életének 61. évében hunyt el. 1995 óta vezette a Gyulai Várszínházat, még kinevezése előtt, 1992-ben kezdeményezte Sík Ferenc akkori vezetőnél, hogy rendezzenek dzsesszfesztivált a várban. A rendezvény azóta nemzetközivé nőtte ki magát.

Vezetése alatt bővült a nyári évad hathetes összművészeti fesztivállá. Gedeon József 1995-től elnökségi tagja volt a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének és alapító elnökségi tagja volt az Erkel Ferenc Társaságnak. Egyik kezdeményezője volt a Szabadtéri Színházak Szövetsége, valamint az Európai Shakespeare Fesztiválok Hálózata létrejöttének. Gyula városa saját halottjának tekinti Gedeon Józsefet.

Szima Juditot jogerősen öt év börtönre ítélték

Jogerősen öt év letöltendő börtönbüntetésre ítélte Szima Juditot, a Tettrekész Magyar Rendőrség Szakszervezetének (TMRSZ) főtitkárát, a sikkasztás miatt első fokon meghozott döntést súlyosbítva a Zalaegerszegi Törvényszék kedden.

A TMRSZ főtitkárárára tavaly nyáron első fokon három év börtönbüntetést szabott ki a Szekszárdi Járásbíróság. A Zalaegerszegi Törvényszék kedden folytatólagosan, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett csalás és sikkasztás, valamint más bűncselekmények miatt ítélte jogerősen öt év börtönre Szima Juditot. A másodfokú ítéletben kis mértékben súlyosbították a másod- és a harmadrendű vádlott ítéletét is, mindkettőjükre felfüggesztett szabadságvesztést szabtak ki.

A vád szerint a főtitkár 2010 augusztusa és 2011 januárja között fiktív útiköltség-elszámolásokkal több millió forintot tulajdonított el a szakszervezet pénzéből, továbbá lakásában, amely a szakszervezet székhelye is volt, 19 millió forintos beruházást végeztetett el a szakszervezet költségére. Két társának pedig, szintén fiktív útiköltség-elszámolásokkal, másfél millió forintot utalt át.

A bíróság megállapítása szerint a sikkasztás értéke 22 millió forint volt. Szima Judit 2011 novemberétől több mint hét hónapot töltött előzetes letartóztatásban.

Az első fokon még tíz vádlott ellen zajló perben folytatólagosan elkövetett sikkasztás, költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása miatt mondta ki bűnösnek a bíróság Szima Juditot. Az akkori ítélet alapján 22 millió forint vagyonelkobzással is sújtották, de a TMRSZ-szel szemben is 1,1 millió forint vagyonelkobzást rendeltek el.

A vádlottak közül egyet felmentettek a bűnsegédként elkövetett költségvetési csalás vádja alól, a nyolc további vádlott - akik a szakszervezet tisztségviselői vagy alkalmazottjai - felfüggesztett börtönbüntetést, próbára bocsátást, megrovást vagy pénzbüntetést kapott.

Az elsőfokú ítélet ellen a szakszervezeti vezető enyhítésért, az ügyész súlyosításért fellebbezett, így került az ügy Zalaegerszegre. A keddi ítélethirdetésen a kilenc vádlott közül csak Szima Judit vett részt. A határozat kihirdetésekor a bíró - miként ez a korábbi tárgyaláson is történt - figyelmeztette Szima Juditot, amiért a szabályokkal szemben a mobiltelefonját használta, amire a vádlott azzal válaszolt, hogy a bíró sem tiszteli az ő személyét.

A Zalaegerszegi Törvényszék Szima Judit esetében 22,9 millió forint vagyonelkobzást is elrendelt. A másodrendű vádlottat egy év, két évre felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a harmadrendű büntetését pedig öt hónap, egy évre felfüggesztett börtönre súlyosította. Három vádlott esetében az ítéletek időközben jogerőssé váltak, további háromnak pedig a bíróság változatlanul hagyta az első fokon kiszabott büntetését.

Az ítélet indoklásakor elhangzott az is, hogy Szima Judit hatályon kívül helyezésért és felmentésért fellebbezett, és egyebek mellett a rendőrség, az ügyészség és a bíróság eljárási jogát és törvényességét is kétségbe vonta, a törvényszék azonban megalapozatlannak találta a kifogásait. Bár a másodfokú bíróság a Szekszárdi Járásbíróság ítéletét megalapozottnak tartotta, néhány ponton módosította. Azt is megállapította, hogy Szima Judit és két vádlott-társa esetében indokolatlanul enyhe volt az ítélet, a törvényi középmértéktől is jelentősen eltérve.

35 éve adták át a Fórum szállót

Publikálás dátuma
2016.11.29. 11:00

Szemezgetés a 143 éves Népszava archívumából

December 1-én megnyitja kapuit Budapest új Duna parti szállodája, a Hotel Fórum, amelyet szombaton avattak fel — Marjai József miniszterelnök-helyettes jelenlétében — dr. Sághy Vilmos belkereskedelmi miniszter és dr. Josef Staribacher osztrák kereskedelmi és iparügyi miniszter. Az eseményen ott volt Veress Péter külkereskedelmi miniszter is.

A szálló építését 1979 júliusában kezdték meg, s a kulcsátadásig huszonhat hónap telt el. A terveket a Lakóterv munkatársai készítették — tervező: Finta József, belsőépítész Király László —, a kivitelező az osztrák Arge Donauferhotels Universale—Porr cég

480 szobában 816 vendéget fogadhat a szálló, a hatalmas üvegablakok többsége Budára nyílik. A szállodát díszítő valamennyi képzőművészeti alkotás magyar művészek munkája.

A szállodát üzemeltető HungarHotels Vállalat vezetői arra számítanak, hogy a 600 millió schilling osztrák hitellel és 380 millió forint ráfordítással készült szálloda beruházási költségei tíz év alatt megtérülnek.

Népszava 1981. november 29.