Építőipar - 250-300 ezres nettó kellene az elvándorlás megállításához

Az építőiparban meglévő jelentős munkaerő-elvándorlást nettó 250-300 ezer forintos fizetésekkel lehetne megállítani a jelenlegi havi 150-200 ezer forintos bérek helyett az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) szerint. A szervezet keddi közleményében ismertette: 400 építőipari cég megkérdezésével felmérést végeztek az idei év eddig eltelt, illetve hátralévő időszakáról. Eszerint a válaszadók megtették a kezdő lépéseket, átlagosan 6 százalékkal növelték a bruttó béreket 2016 első felében.

A felmérésben részt vevő cégek fele számolt be arról, hogy árbevételük enyhén emelkedett az utóbbi időszakban, és bizakodóan tekintenek a második félévre, 40 százalékuk további növekedésre számít. Árbevétel-arányos jövedelmezőségük enyhe javulást mutat, értéke nagy szóródással 3-10 százalék között van. Az ÉVOSZ az idei év egészében 1850 milliárd forint körül várja az építési-szerelési tevékenység értékét. A válaszadók megrendelés-állományában a tavalyihoz képest erősen csökkent a közbeszerzésből származó megrendelés, az uniós forrásból finanszírozott munkák jelentős részének befejezése után lényegesen kisebb értékben kaptak közmegrendeléseket - jelezte a szakszövetség.

A válaszadók szerződésállományának volumene nőtt, de összértékben még mindig alacsony. A cégek várakozásai szerint az év hátralévő részében a megkötött új szerződések száma tovább fog növekedni. A cégek gördülékeny üzletvitelét 2016-ban leginkább az élőmunkához kötődő adóterhek, a gazdasági szabályozás gyors változása és nehéz nyomon követése akadályozza. Nehézséget okoz a versenytársak piaci viselkedése, tisztességtelen magatartása, késedelmes fizetése - derült ki az ÉVOSZ felméréséből. A vállalkozások kintlévősége viszonylag magas, árbevételük csaknem 30 százaléka határidőn túli követelés. Ez az arány valamivel kedvezőbb a lakásépítő cégek esetében. A vállalkozások megítélése szerint azonban a követelések több mint 90 százaléka behajtható.

A közlemény szerint a kapacitások kihasználtsága folyamatosan változik, az ebből adódó időszakos likviditási nehézségeket elsősorban folyószámlahitel és forgóeszközhitel felvételével kezelik. Hosszú távú, külső forrásként a lízinget preferálják az építőipari vállalkozások. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) bevezetésének hatására nő a fizetőképes kereslet a lakásépítésre, elsősorban Budapesten, illetve a vidéki nagyvárosokban. Az év végére várhatóan összességében mintegy 16-17 ezer új lakóingatlan megépítésére kötnek szerződést a cégek - közölte az ÉVOSZ.

Szerző

Hernádi Zsolt: az aranykornak örökre vége

Publikálás dátuma
2016.11.29. 15:22
FOTÓ: Népszava
A Mol-csoport elnök-vezérigazgatója nem tartja valószínűnek, hogy a közeljövőben újra hordónként 100 dollár fölé emelkedjen az olaj ára, Hernádi Zsolt a Handelsblatt című német üzleti lapnak azt mondta, az "aranykor örökre elmúlt".

A lap keddi számában megjelent interjúban a magyar olajkonszern elnök-vezérigazgatója kifejtette: a korábbi magas olaj- és gázárak teret nyitottak az alternatív technológiák előretörésének, az új versenytársak innovációs ereje pedig bevezette az alternatív energiaforrásokat a gazdaság legkülönfélébb ágazataiba, alacsonyabb olaj- és gázkeresletet eredményezve.

Ezekre a változásokra reagálva alkotta meg a Mol új, 2030-ig szóló stratégiáját - mondta Hernádi Zsolt. Hozzátette, a vállalat célja, hogy Kelet-Közép-Európa vezető petrolkémiai csoportjává váljon. Az elnök-vezérigazgató elmondása szerint már nem az olaj- és gázkitermelés lesz a középpontban, ugyanakkor fontos része marad az integrált üzleti modellnek. Ennek eredményeként a Mol függetlenebb lehet a kőolajár változásaitól, így például az is kevésbé lesz mérvadó a cég számára, hogy a Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) november 30-i, bécsi ülésén milyen döntést hoz a tagállamok termeléscsökkentéséről - hangsúlyozta. Hernádi Zsolt megjegyezte azt is, hogy mivel a Mol hordónkénti 50 dolláros olajár mellett is profitábilis, nem változtat osztalékpolitikáján.

Szerző

Garancsiék milliárdokért építhetik meg a stadiont

Publikálás dátuma
2016.11.29. 14:35
Korábbi felvétel Garancsi Istvánról és Orbán Viktorról. FOTÓ: Népszava
9,8 milliárd forintért a Market tervezheti és építheti meg a Diósgyőri Stadiont – írja az Átlátszó az EU-s közbeszerzési értesítő alapján.

A munka magába foglalja a meglévő Diósgyőri Stadion teljes elbontását és újraépítését. A feladatok között lesz a "vázlatterv elkészítése, engedélyezési tervdokumentáció elkészítése, jogerős építési engedély megszerzése, kiviteli tervdokumentáció elkészítése, tervezői művezetés".

A portál emlékeztet, hogy Garancsi Istvánnak, a Videoton FC tulajdonosának és a Magyar Természetjáró Szövetség elnökének fő érdekeltsége, a Market tavaly összesen nettó 40,7 milliárd forint értékű közbeszerzést nyert.

Ez a cég végzi egyébként a vizes vb-re felújítandó Dagály kivitelezését is 38,5 milliárd forintért, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Campus-fejlesztési projektjét is, amelynek keretében Médiaházat és Műteremházat épít 3,1 milliárd forintért.

Felhőkarcolót mégsem építhet Garancsi
Egyelőre nem épülhet 120 méteres felhőkarcoló a Kopaszi-gát mellett, ahol Buda Part néven tervezett lakó-, iroda- és szórakoztatónegyedet építene a Garancsi István Fidesz-közeli vállalkozóhoz köthető Property Market Kft. – tudta meg a Magyar Nemzet. A fővárosi városfejlesztési bizottság nemet mondott az újbudai önkormányzat javaslatára, a fővárosi rendezési szabályzat (frsz) módosítására. – Négy észrevétel érkezett, s ezek közül a bizottság elfogadta az Icomos (a UNESCO műemlékvédelmi világszervezete), valamint a Budapest Világörökségéért Alapítvány véleményét – nyilatkozta Horváth Csaba, a fővárosi bizottság MSZP-s tagja. A fővárosi önkormányzat honlapján fellelhető dokumentumok szerint az Icomos a torony áthelyezését javasolja. Korompay Katalin, a Budapest Világörökségéért Alapítvány főépítésze szerint „belelátszik” a világörökségi panorámába. A tervezett 120 méteres magasság és a helyszín sem hagyható jóvá a világörökségi központtal való egyeztetés nélkül - írja a lap.

 

Szerző