nyugdíjasok;Erzsébet-utalvány;Orbán;

2016-11-29 16:30:00

Orbán új mézesmadzagja az elégedetlenkedő nyugdíjasoknak

 Jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, emellett még az idén minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt - ezt közölte Orbán Viktor miniszterelnök az Idősek Tanácsa keddi ülése után.

A kormányfő az Országházban tett nyilatkozatában elmondta: az idén keletkező költségvetési többletből kap minden nyugdíjas 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt a tervek szerint még karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között. Mindehhez azt is hozzátette, hogy: ez egy gesztus, a nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése. Orbán Viktor azt is megerősítette, hogy a 2017-re tervezett nyugdíjemelés mértékét 0,9-ről 1,6 százalékra emelik.

Mit mondott Orbán a nyugdíjakról 2005-ben?
A Nemzeti Konzultációt azért kezdeményeztem, hogy zárjuk le a mögöttünk hagyott 15 évet, nézzük meg, az emberek hogyan értékelik, és mit várnak el a politikai osztálytól a következő évekre. 1 millió 700 ezer embernek a válaszával rendelkezünk. Min változtassunk? Az első helyen: meg kell tiltani a gyógyszerárak és az energia árának inflációt meghaladó emelését. Hasonlóképpen: Mit tett értünk az ország? Első helyen nyugdíjak emelése, a 13. havi nyugdíj. Ezért mondtam, hogy ezt meg kell védeni! Második helyen a családtámogatás kérdése. Gyerekek után járó adókedvezmény. Tehát én abból a partitúrából dolgozom, amit a Nemzeti Konzultáció során az emberek maguk írtak meg. (Orbán Viktor az MTV Nap-Kelte műsorában 2005. 11. 22.)

A miniszterelnök november 20-án az állami rádióban beszélt arról, hogy ha meg tudnak állapodni a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, akkor az emelkedő bérek és a magasabb infláció lehetőséget ad majd a magasabb nyugdíjemelésre. Mit akkor jelezte: a tárgyalások sikere esetén a most tervezett 0,9 százalékos helyett az ideivel megegyező mértékű, vagyis 1,6 százalékos nyugdíjemelés lehet jövőre. 

Az ellenzék és a nyugdíjas szervezetek a korábban bejelentett, 0,9 százalékos nyugdíjemelés elleni tiltakozásukat kiterjeszthetnék arra is, hogy a 8 éve befagyasztott 28500 forintos minimálnyugdíjat emelje föl a kormány legalább 35000 forintra, a 22800 forintos segélyt pedig legalább 27000 forintra - ezt javasolta Simonovits András kutató. A jelenlegi összegek ugyanis szégyenteljesek. Kétségtelen, hogy ezeket az ellátásokat még a szocialista kormányzat vezette be, ami szintén nem volt helyes, de valamennyire indokolta a világválság. Arra viszont nincs mentség és magyarázat, hogy miközben idén átlagosan 7 százalékkal nőnek a bérek, a Fidesz-kormány mégsem nyúlt hozzá ezekhez a megalázóan alacsony összegekhez - jelentette ki a szakember.Simonovits  szerint az egész szegénypolitikát is át kellene tekinteni. A nyugdíjasok esetében pedig egyebek mellett az egészségügyi ellátást is módosítani kellene. A nyugdíjrendszerre azért tudnak ennyit költeni, mert kifosztották az egészségi ágazatot. Hiába kaptak az elmúlt időszakban 10 százalékkal több nyugdíjat, a kisnyugdíjasok közül is egyre többen kénytelenek a magánegészségügyi ellátást igénybe venni, ami jóval többet elvisz, mint amennyit a nyugdíjemelések hoztak - tette hozzá a kutató. A GDP-hez viszonyított állami egészségügyi költség 4, míg a magán-egészségügyi költés elképesztően magas, 2-3 százalék. (A GDP 1 százaléka több mint 300 milliárd forint.)

A kiszolgáltatottság helyett biztonságot, a szegénység helyett büszkeséget kell nyújtani a nyugdíjasoknak - ezt Molnár Gyula, az MSZP elnöke mondta november 23-án egy, az idősügyről rendezett budapesti megbeszélésen. A pártelnök a Friedrich Ebert Stiftung és a Táncsics Mihály Alapítvány által az új idősügyi stratégiáról és a fenntartható nyugdíjrendszerről rendezett konferenciáján arról beszélt, szeretnék bebizonyítani, hogy a szocialista párt politikájának egyik alappillére a 2,7 millió nyugdíjassal való aktív és intenzív foglalkozás. Miközben a társadalom egyharmada nyugdíjas korú, a nyugdíjasellátásra, a nyugdíjas ügyekre csak minden tízedik forintot fordítja a társadalom, ebből az következik, hogy nem megfelelő, amit a nyugdíjakkal és a nyugdíjasokkal tesznek. A pártelnök szerint újra kell építeni a fenntartható nyugdíjrendszert, és változtatni kell azon, hogy a nyugdíjemelés mértékét az inflációhoz kötik. Hozzátette: vissza kell térni a vegyes rendszerhez és azt kell használni, ami adott évben a nyugdíjasok számára kedvező.

Úgy vélte, növelni kell a nyugdíjak, a közgyógyellátás forrását, és rugalmas rendszerre kell áttérni, ahol ha valaki korábban el akar mennyi nyugdíjba, megtehesse. Jelezte: ennek a feltételeit pontosan kell rögzíteni. Mint mondta, az "urizáló politikával szemben" partnernek kell tekinteni a társadalmat és a civil szervezeteket és indokoltnak tartaná az idősügyi tanács visszaállítását. Kitért arra is, hogy a nyugdíjasok kérdését nemcsak szociális és egészségügyi oldalról vizsgálják, hanem szeretnének a nyugdíjasoknak megteremteni az "új típusú aktivitás lehetőségét" is.

lásd még: Döbbenetes hazai nyugdíjkörkép