Előfizetés

Pharaon-ügy: tudatos elterelő kampányt folytat a kormány?

Publikálás dátuma
2016.11.30. 07:21

A kormány már mintegy ezer dolgot, és mindazok ellenkezőjét is állította már Ghaith Pharaon szaúdi üzletemberről: ki ez az ember pontosan, tényleg ő az-e egyáltalán, akiről a sajtó állandóan cikkez, van-e, vagy nincs ujjlenyomata, körözik, vagy nem körözik stb. Valószínűleg tudatos politikai stratégiát folytat a kormány, amelynek lényege, hogy minél több információ szivárogtatásával teljes zűrzavart keltsen, aztán az igazság végül soha ne derülhessen ki. Mindenesetre az, hogy nincs minden rendben, és a kormány valódi veszélyt láthat az egész Pharaon-sztoriban, azt jól bizonyítja, hogy a Szijjártó minisztériumához kötődő Magyar Nemzeti Kereskedőház szerződést bontott a szaúdi üzletember cégével. (...) A kormánylap írásából több új dolgot is megtudhattunk: a kormány ugyanis Pharaonról eddig vagy azt mondta, hogy nem is az a Pharaon vásárolgatott itt ingatlanokat, aki a körözött személy, vagy azt, hogy nincs tőle ujjlenyomat, vagy azt, hogy nincs itt, nem volt itt, nem vásárolt ingatlanokat. Régebben attól tájékoztattak minket, hogy a szaúdi üzletember nem jelent nemzetbiztonsági kockázatot, később pedig azt mondta a kormány, ha a „professzor” (ahogy Orbán korábban nevezte) belépne az országba, azonnal letartóztatnák. Nehéz követni a történetet? Elvesztetted volna a fonalat? Épp ez volt a cél, ugyanis több mint valószínű, hogy tudatos kormányzati stratégiáról van szó.(...)

Aleppói dráma - Párizs BT-ülést sürget

Tovább nyomulnak a szíriai kormányerők a felkelők által korábban uralt keleti városrészben Aleppóban. Keddre több mint tíz kerületet vontak ellenőrzésük alá a kormánycsapatok és a velük szövetséges kurd erők, az orosz védelmi minisztérium közleménye szerint áttörték a felkelők állásait.

Az ENSZ arról számolt be, hogy eddig mintegy 16 ezer civilt sikerült kimenekíteni a harci övezetből. A Nemzetközi Vöröskereszt adatai szerint legalább 20 ezer ember jutott ki az elmúlt két napban Aleppóból. A polgári lakosság korábban is elhagyta volna az ostromlott városrészt, de a menekülők elmondása szerint szélsőséges iszlamisták folyamatosan támadták az e célra kijelölt humanitárius folyosókat. Július és november közepe között a Vöröskereszt szerint több mint 40 ezer embernek sikerült elmenekülnie.

Franciaország az ENSZ Biztonsági Tanácsának sürgős összehívását kérte az aleppói helyzet megvitatására, ezt Minszkben jelentette be Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter. Párizs aggodalmai szerint vegyifegyver bevetése a második világháború óta legsúlyosabb mészárláshoz vezethet az ostromlott városban.

A szír kormányerők azt jelentették be, hogy az elfoglalt kerületekben házi készítésű fegyvereket és robbanóanyagokat találtak és úgy vélik, hogy iszlamisták fegyvergyárára bukkantak. Erről videót tettek közzé. Állítják, az Iszlám Állam terrorszervezet zászlóit is megtalálták.

Irakban is nagy erőkkel folytatódik az Iszlám Állam utolsó iraki fellegvárának, Moszulnak az ostroma. Az egykoron kétmilliós város keleti részeit felszabadították az amerikai vezetésű nyugati koalíció által támogatott kormányerők és szövetségeseik, a kurd pesmergák és síita milíciák. Becslések szerint a városban még mindig legalább egymillió civil él, ezért az ostromlók sem tankokat, sem tüzérséget nem tud bevetni, ami nehezíti és lassítja az előrenyomulást. A szövetségesek közlése szerint eddig mintegy ezer terroristát öltek meg Moszul ostromában. A körbezárt dzsihádisták mesterlövészekkel, öngyilkos merényletekkel és autóba rejtett bombákkal próbálják lassítani a város visszafoglalását.

Trump újabb minisztereket jelölt

Újabb miniszteri jelölésekről döntött Donald Trump. Az amerikai megválasztott elnök Elaine Chao korábbi munkaügyi miniszter kinevezését tervezi a közlekedési tárca élére. Chao a szenátus republikánus többségi vezetőjének, Mitch McConnellnek a felesége.

Chao az első ázsiai-amerikai nő, akit miniszterré neveztek ki az Egyesült Államokban, ifjabb Bush elnök kormányában nyolc évig vezette a munkaügyi tárcát. Idősebb Bush hivatali idejében helyettes közlekedési miniszter volt.

A milliárdos Barack Obama egészségbiztosítási reformjának egyik leghevesebb bírálóját, Tom Price georgiai képviselőt állítja az egészségügyi tárca élére. Az ortopédsebész Price 2004-ben lett kongresszusi képviselő. „Kivételesen felkészült arra, hogy az Obamacare helyett egy megfizethető és hozzáférhető egészségügyi rendszert dolgozzon ki minden amerikai számára” – írta közleményében Trump.

Megválasztása után a milliárdos azt ígérte, az Obamacare bizonyos részeit hajlandó megőrizni, így azt, hogy a biztosítótársaságok ne utasíthassák el a már valamilyen betegségben szenvedő ügyfeleket, illetve, hogy a felnőtt gyerekek szüleik után jogosultak legyenek egészségbiztosításra.

Továbbra sem döntött a megválasztott elnök a külügyi tárca betöltéséről, hétfőn David Petraeus volt CIA-főnökkel, nyugalmazott tábornokkal tárgyalt, kedden viszont újra találkozót terveztek Mitt Romneyval, a 2012-es elnökjelölttel. Hírek szerint Trump stábja keményvonalas tagjainak tiltakozása ellenére sem vette még le a listáról a mérsékelt Romney nevét.

Miközben Trump megválasztásának sokkján még sokan nem jutottak túl, egyre nő a távozó elnök népszerűsége. Barack Obama egy friss Quinnipiac-felmérés szerint 2012-es újraválasztása óta nem volt még ilyen népszerű, mint jelenleg. A 44. amerikai elnök tevékenységével a megkérdezettek 50 százaléka volt elégedett, 43 százaléka ugyanakkor elégedetlen.

E felmérés szerint legutóbb 2012 decemberében döntött rekordot a fekete bőrű politikus népszerűségi mutatója, akkor 53 százalékon állt a támogatottsága. A véleményt nyilvánítók 22 százaléka szerint a nagy elnökök között tartják majd számon Obamát, 33 százalék szerint jó elnökként emlékeznek majd rá.