Előfizetés

Gyárfás utódlása - Szakmai vagy politikai érdek érvényesül?

A Gyárfás Tamás szerdai lemondásának megágyazó nyilatkozatháború heteiben már elindultak a találgatások azzal kapcsolatban, ki lenne a legalkalmasabb személy arra, hogy Gyárfás után, a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) 22. elnökeként betöltse a szervezet élén megüresedett pozíciót. 

A hírbe hozottak névsora alapján kizárólag szakmai szempontokat figyelembe véve Sós Csaba, a MÚSZ szakmai vezetéséért felelő alelnöke jó választásnak bizonyulna, hiszen az 1977-es Európa-bajnokságon bronzérmes úszó több évtizedes szakmai tapasztalattal rendelkezik, szakberkekben kutatói és oktatói munkássága miatt általános megbecsülés övezi.

Az "úszóháború" napjaiban többször felmerült a korábbi olimpiai aranyérmes Czene Attila szerepvállalásának lehetősége is, aki a második Orbán-kormány első éveiben, 2010 és 2012 között vezette a sportállamtitkárságot. Czene egyébként megnyilvánult a november 15-én kirobbanó, Gyárfás pozícióját végleg megingató vitában is: egy nyilatkozatában azt közölte, diktatórikus állapotok uralkodnak a MÚSZ háza táján.

A mai viszonyokat figyelembe véve nem zárható ki a kormánypárt lehetséges szerepvállalása sem, hiszen tudvalévő, hogy a 2024-es olimpiai kandidálás esélyeire is kihatással lévő jövő évi budapesti vizes-világbajnokság miatt a FIDESZ számára is kiemelten fontos a szövetségi elnök személye. Ennek fényében Gyárfás-utódként korábban felmerült a 2017-es vb-t szervező bizottságot vezető Seszták Miklós fejlesztési-miniszter, s Szabó Tünde sportért felelős államtitkár neve is. „A fejlesztési miniszter nem vállalja, nem is vállalhatja el a MÚSZ elnöki posztját” – írta saját információra hivatkozva a Népszava november 23-i lapszáma, míg Szabó Tünde újságírói kérdésre felelve azt válaszolta, hogy sportállamtitkári pozíciója összeférhetetlen a MÚSZ elnöki teendőinek ellátásával.

Hosszú Katinka férje is reagált Gyárfás lemondására

Publikálás dátuma
2016.11.30. 15:06

Shane Tusup Facebook-oldalán reagált Gyárfás Tamás lemondására. Bejegyzésében Hosszú Katinkát dicsérte, aki újra elindította a MÚSZ körüli lavinát, amikor lemondásra szólította fel a FINA alelnökét. Shane azt írta, hogy nagyon büszke a feleségére.

"Nagyon büszke vagyok rád, édesem! Te vagy a legbátrabb és legkedvesebb ember, akivel valaha találkoztam. A vágyad, hogy segíts másokon, és jobb hellyé tett a világot a körülötted lévőknek, mindig elakasztja a szavam. Nagyon büszke voltam rád, amikor azt mondtad, hogy állást foglalsz januárban, és most, novemberben újra. Megtiszteltetés számomra, hogy tagja lehetek a csapatodnak, és segíthetek teljesíteni a vágyad: jobbá tenni a sportot és a közösséget a jövő generációi számára! Köszönök mindent! Szeretlek! És ami a legfontosabb: GRATULÁLOK!" - írta angolul Facebook-oldalán Tusup Katinkának címezve bejegyzését.

A szöveg mellé azt a képet mellékelte, amin Hosszú Katinka szimbolikusan összetépte januári sajtótájékoztatóján az úszószövetségtől kapott szerződését, ezzel útjára indítva az úszósport és a MÚSZ körüli botrányt.

Elfogadom Gyárfás Tamás döntését

Szabó Tünde reméli, hogy az úszók és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult konfliktus lezárul Gyárfás Tamásnak "az úszósport érdekében hozott döntésével". 

"Elfogadom Gyárfás Tamás döntését, aki 23 éven át irányította a Magyar Úszó Szövetséget. Munkájával hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ne csak versenyzői által, de versenyek rendezőjeként is a nemzetközi sportélet elismert szereplője legyen." - mondta a sportért felelős államtitkár szerdai sajtótájékoztatóján.

Szabó Tünde hangsúlyozta: bárki lesz a jövőben a szövetség elnöke, a legfontosabb, hogy zökkenőmentes közös munka, együttműködés indulhasson a szövetség, a sportolók, a szakemberek és a kormányzat között.

"Fontos, hogy a szövetség élére olyan szakember kerüljön, aki a sportban otthon van, menedzser típusú és mindazt biztosítani tudja, ami az eredményességhez szükséges. Ez rendkívül fontos, mert csak így biztosítható, hogy újra mindenki - sportolóink, sportszakemberek, edzők - arra koncentrálhassanak, amihez a legjobban értenek, a feladatukra." - fogalmazott az olimpiai ezüstérmes úszó. Kiemelte: az éppen most Budapesten zajló sportminiszteri konferencia megerősítette azt, hogy a sport minden ágazatra pozitív hatással van és jelentősége továbbra is folyamatosan növekszik. 

"Ezzel együtt jár, hogy a nemzetközi sportdiplomáciának is mind jelentősebb, új kihívásokkal teli feladatokkal kell szembenéznie. Gyárfás Tamás sok éves szakmai tapasztalatát ezen a területen szeretné Magyarország érdekében hasznosítani." - tette hozzá Szabó Tünde.

Gyárfás Tamás szerda reggel tájékoztatta az MTI-t, hogy lemond MÚSZ-elnöki posztjáról.