Madárinfluenza - Korátozások Bács-Kiskun megyében

A madárinfluenza továbbterjedésének megakadályozása érdekében megfigyelési körzetet jelölt ki a megyei főállatorvos Bács-Kiskun megyében - tájékoztatta Kecskemét jegyzője.

A közlemény szerint a megfigyelési körzet a Kecskemét, Ágasegyháza, Izsák, Páhi, Kiskőrös, Kecel, Imrehegy, Kiskunhalas, Zsana, valamint a megyehatár és az M5-ös autópálya Kecskemétig tartó szakasza által határolt és védőkörzetté nem nyilvánított területre terjed ki.

Lényegében mindkét körzet korlátozó intézkedéseket tartalmaz az állatok, emberek és járművek mozgása tekintetében, de a védőkörzetben a baromfik és termékeik mozgásának korlátozása szigorúbb, mint a megfigyelési körzetben. A hatóság mindkét esetben számba veszi a baromfitartó gazdaságokat, de a védőkörzetben klinikai vizsgálatot is végeznek és gyanú alapján mintát vesznek - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján.

A tájékoztatás szerint kormányhivatali engedély nélkül nem szabad a megfigyelési körzetbe élő baromfit be- és kiszállítani, de a területen belül is tiltott a szállítás. A települések határán - a fő közlekedési utakon - Madárinfluenza megfigyelési körzet feliratú táblákat kell elhelyezni. A baromfitartó telepeken, valamint a háztáji udvarokon a baromfiállományt épületben és zártan kell tartani vagy lekerítve, hálóval fedve, hogy el lehessen kerülni az érintkezést más madarakkal. A közlemény kitér arra is, hogy tilos a vásárok, piacok, kiállítások, illetve a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak egyéb bemutatóinak, illetve versenyeinek tartása.

A megfigyelési körzetre elrendelt intézkedéseket a fertőzött gazdaságnak - a takarítás és fertőtlenítés befejezésének napjától számított - legalább 30 napig fenn kell tartani.

A madárinfluenza terjedésének megakadályozása érdekében először az egész országra elrendelték a baromfitartó gazdaságok számára, hogy állataikat kizárólag teljesen fedett, lehetőleg oldalról is zárt helyen etessék és itassák. Később, november 15-én az országos főállatorvos Békés, Bács-Kiskun és Csongrád megyében elrendelte a baromfi zártan tartását. Néhány nap múlva azonban Kiskunmajsa közelében a Nébih laboratóriuma új állományból is kimutatta a vírust, ezért minden baromfit leöltek a bugaci és kiskunmajsai madárinfluenza kitörések egy kilométeres körzetében függetlenül attól, hogy az állományok fertőzöttek voltak-e. Az intézkedés több tízezer állatot érintett.

Magyarországon eddig Bács-Kiskun megyében hét településen, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében egy-egy településen mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

A megbetegedések miatt már tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és -készítményekkel szemben.

Szerző

Újabb országokban tiltották be a magyar baromfihús importját

A madárinfluenza megbetegedések miatt tizenöt ország vezetett be a kereskedelmet korlátozó intézkedést a magyar élőbaromfi, baromfihús, és - készítményekkel szemben - ez derül ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett legfrissebb adatokból.

Az Európai Unión belüli helyre valamennyi korlátozás alá nem vont területről lehet baromfit és -termékeket is kiszállítani. Azonban nem uniós, azaz harmadik országok exporttilalmat vezettek be, közülük elsőként Japán függesztette fel a magyar élő baromfi és baromfi termékek exportját. A szigetország illetékes minisztériumával folytatott tárgyalások eredményeként azonban csak az október 23-a után előállított termékeket utasítják vissza. 

Teljes korlátozást vezetett be Izrael, Hongkong, Tajvan, Dél-Korea, Jordánia, de Mexikó csak Békés megyére terjesztette ki a korlátozást. A Dél-Afrikai Köztársaság az október 11. után gyártott termékekre, Szingapúr az október 12. után előállítottakra vezette be a tiltást, Kanada és Ukrajna az érintett megyékből, Szerbia a kitörés 50 kilométeres körzetén belül eső létesítményekből tiltotta meg az exportot. Regionális tiltást vezetett be Francia Polinézia, Szaúd-Arábia, és az Egyesült Arab Emirátusok.

A járvány leküzdéséért a magyar állategészségügyi hatóság mindent megtesz, és továbbra is számít az állattartók felelősségteljes együttműködésére. Magyarországon a megbetegedések 4 megyét érintenek, amelyből Bács-Kiskun megyében 7 településen, Békés, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében 1-1 településen mutatták ki a madárinfluenza vírusát.

Az elmúlt napokban több európai országból, Németországból, Romániából és Hollandiából jelentettek újabb kitöréseket, valamint több mint 300 ezer csirke és kacsa levágását kezdték el kedden Japán középső részének Niigata prefektúrájában, miután egy baromfitelepen kimutatták a madárinfluenza vírusának egy rendkívül fertőző változatát.

Szerző

Érezteti hatását a munkaerőhiány

Az augusztus-októberi időszakban a munkanélküliségi ráta a korábbi 4,9 százalékról 4,7 százalékra mérséklődött, ami 1,7 százalékponttal alacsonyabb adat, mint az egy évvel korábbi. A munkanélküliek száma ez idő alatt 220 ezer fő alá csökkent, ami szintén új rekordot jelent, az egy évvel ezelőttihez képest 70 ezerrel kevesebb munkanélkülit számlált a KSH. 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat egyéni regisztráción (és nem becslésen) alapuló nyilvántartott álláskeresői statisztikája ugyanebben az időszakban körülbelül 280 ezer álláskeresőt tartott számon átlagosan, ez is rekord alacsonynak számít. A 15-24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 3,6 százalékponttal, 12,6 százalékra csökkent, de a munkanélküliek ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. A munkanélküliség átlagos időtartama 17,8 hónap, a munkanélküliek 46,2 százaléka legalább egy éve keres állást, vagyis tartósan munkanélkülinek számít.

A KSH tegnapi jelentésében összesen 4 millió 404 ezer foglalkoztatottról számolt be, ebből 221 ezer fő közfoglalkoztatott, 115 ezer fő külföldi telephelyre ingázik, és 4 millió 68 ezer fő a hazai elsődleges munkaerőpiacon dolgozik. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 2,5 százalékponttal 67,4 százalékra emelkedett. A dolgozók száma legfőképp a hazai elsődleges munkaerőpiacon bővült, ahol az előző időszaknál 16 ezer fővel többen vállaltak munkát. Közmunkások nélkül számítva egy év alatt a KSH szerint 148 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, és 11 ezerrel kevesebben vallották magukat közmunkásnak. A külföldön dolgozók létszáma ezer fővel növekedett egy év alatt, ami lassulást jelent az előző évekhez képest.

A munkaerőpiac még feszesebbé válhat jövőre, az átlagos munkanélküliségi ráta 5 százalék alatt maradhat. Idén átlagosan a munkanélküliségi ráta 5,2 százalék lehet, jövőre pedig átlagosan 4,5 százalék körül alakulhat, ha folytatódik az idén látott tempó. Azonban nagy kérdés, hogy a gazdaság miként tud alkalmazkodni a bejelentett minimálbér- és garantált bérminimum emeléshez, így az előrejelzési bizonytalanság megnőtt 2017 kapcsán - véli az Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője.

Szerző
Témák
munkaerőhiány