Előfizetés

MSZP: közös értékrend az előválasztás alapja

 Az MSZP által kidolgozott koncepció szerint egy közös értéknyilatkozat elfogadásával indulna a baloldali előválasztás folyamata - közölte az ellenzéki párt országos elnökségének tagja.

Az MTI azután kereste meg Molnár Zsoltot, hogy a Magyar Nemzet és az Index is beszámolt arról, az MSZP országos elnöksége hétfőn jóváhagyta a párt előválasztási koncepcióját. Az Index ismertetése szerint az értéknyilatkozatot az előválasztáson induló pártok, jelöltek, civilek mellett minden olyan szavazónak is el kell fogadnia, aki részt akar venni az előválasztáson. Mind a 106 egyéni választókerületben lenne előválasztás.

Molnár Zsolt az MTI-nek azt mondta, ez a nyilatkozat a közös kormányzás, a közös gondolkodás alapja. Lehetséges közös célként jelölte meg például a jogállamiság helyreállítását, de jelezte, hogy a nyilatkozatban szociál- és adópolitikai alapvetések is lesznek. Hangsúlyozta, nem kormányprogramról, hanem egy értékrendről van szó. A szocialista politikus elmondta, az lesz az előválasztáson induló pártok közös jelöltje, aki aláírja az értéknyilatkozatot és megnyeri az előválasztást.  Kiemelte, hogy az előválasztáson személyesen kell szavazni. Ehhez mindenképpen ragaszkodni fognak - mondta.

Molnár Zsolt beszélt arról is, hogy a törvény szerint országos listát az a párt állíthat, aki - legalább kilenc megyében és a fővárosban - 27 egyéni választókerületben állított jelöltet. Ez nem valószínű, hogy minden, az előválasztáson induló pártnak sikerül, ezért a közös országos lista lenne a racionális - magyarázta, megjegyezve, hogy ez a pártok között folyó tárgyaláson még változhat.

Az MSZP-s politikus véleménye szerint a parlamentbe jutási küszöböt átlépni akaró pártnak ki kell tudnia állítani 106 jelöltet. Aki ezt fricskának tartja, az nem bízik magában - fogalmazott.

A miniszterelnök-jelölt kiválasztására több jó megoldás is létezik - mondta Molnár Zsolt. Kifejtette: ki lehet választani a többi jelölttel egyszerre az előválasztáson, vagy azt megelőzően lehet tartani egy miniszterelnök-jelölti előválasztást. Létező megoldás, hogy előválasztás nélkül, konszenzussal legyen miniszterelnök-jelölt - tette hozzá.

Molnár Zsolt közölte, a koncepciót elküldték a többi baloldali ellenzéki pártnak. Jövő év szeptemberéig meg kell lennie a 106 képviselő- és a miniszterelnök-jelöltnek is - hangsúlyozta.

Az Index által ismertetett koncepció szerint az előválasztáson való részvételre történő személyes regisztrációra 30 nap állna rendelkezésre és 500 ajánlás kellene egy egyéni körzetben a jelöltté váláshoz. Az ajánlók a regisztráció során tudnak jelöltet ajánlani. Ezt követően két hét, tíz munkanap lenne az előválasztásra.

Végső búcsú Szigeti Piroskától

Publikálás dátuma
2016.11.30. 15:43
Fotó: Szalmás Péter

Nemcsak a kollégák és barátok, hanem a Népszava olvasói nevében is búcsúzott Németh Péter lapunk nemrég elhunyt munkatársától, Szigeti Piroskától. A pestszentlőrinci temető ravatalozójában a Népszava főszerkesztője arról beszélt, hogy mindenkinek hiányozni fognak Szigeti Piroska okos, gondolatébresztő, asszociációkra épülő tárcái. A búcsúztatón azt is felidézte, hogy az újságíró több mint 35 éven át dolgozott a Népszavánál. Szigeti Piroska hosszú ideje betegeskedett és 84 éves korában, november 6-án hunyt el.

Orbán "megalázza" a nyugdíjasokat

Méltányosabb és kisebb egyenlőtlenségeket mutató nyugdíjrendszert, valamint az idősek életminőségének javítását követelte szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján a Párbeszéd Magyarországért szóvivője.

Tordai Bence azt mondta, Orbán Viktor miniszterelnök megalázza és megpróbálja átverni a nyugdíjasokat, mert az 1,6 százalékos nyugdíjemelés még mindig csak a fele annak, ami a jogosultaknak járna. Pártja javaslata alapján - idézte fel - körülbelül három százalékkal kellene felemelni a nyugdíjakat.

A szóvivő szerint a tízezer forintnyi Erzsébet-utalvány "egyszeri ajándék", "nem menti a helyzetet". Elmondta, ha valaki lemond erről rászorulók javára, vállalják, hogy az utalványokat eljuttatják más, nélkülöző nyugdíjasokhoz. A Párbeszéd azt is javasolja, hogy ismét vezessék be a nyugdíjplafont, mert vállalhatatlannak tartja, hogy míg egyesek néhány tízezer forintból élnek, addig mások milliós nyugdíjakat kapnak - közölte Tordai Bence.