Veszélyjelzés - 90 km/h-s széllökések várhatók!

Publikálás dátuma
2016.12.01. 09:15
Illusztráció: Thinkstock
Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) időjárás-előrejelző és veszélyjelző osztálya csütörtökön éjjel figyelmeztető előrejelzést adott ki az ország egész területére péntek éjfélig. 

Közölték azt is, hogy Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, valamint Veszprém megyék területén a legerősebb széllökések meghaladhatják az óránkénti 90 kilométert.

A várt széllökések így a három fokozatú skála 2., azaz narancs fokozatát érik el. Felhívták a figyelmet arra, hogy az aktuális veszélyjelzések folyamatosan nyomon követhetők az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapjánAz időkép.hu portálon az látszik, hogy Kapuvártól Orosháza vonaláig esik a hó, illetve hószállingózás tapasztalható

Szerző
Témák
OMSZ szél

Bob Dylan nem fogadta el Obama meghívását

Publikálás dátuma
2016.12.01. 09:04
FOTÓ:Frazer Harrison/Getty Images
Barack Obama amerikai elnök négy, az idén kitüntetett Nobel-díjas tudóst fogadott, az irodalmi Nobel-díjas Bob Dylan énekes és dalszerző azonban nem fogadta el a meghívást.

Dylan korábban azt is jelezte, hogy nem tud elmenni a Nobel-díjak december 10-én Stockholmban esedékes átadására. Az elnök a Fehér Házban fogadta az angol születésű, de 1990 óta a Princeton Egyetemen kutató Duncan Haldane fizikust és a Brown Egyetem kutatóját, Michael Kosterlitz fizikust, valamint Oliver Hartot, a Harvard Egyetem közgazdász professzorát és Sir Fraser Stoddart, szintén angol születésű kémikust.

Obama elnök az Ovális Irodában találkozott a friss Nobel-díjas tudósokkal, s rövid beszédben méltatta őket. Mint kifejtette: az ő munkájuknak köszönhetően új termékek és új technológiák születnek majd, némelyikükről talán még ők sem tudnak, de eddigi munkásságuk mindenképpen megihleti és ösztönzi majd a jövő diákjait és tudósait.

Bob Dylan énekes, dalszerző, zenész és költő, akinek idén az irodalmi Nobel-díjat ítélték oda, azonban nem volt jelen az elnöki fogadáson.

Az amerikai médiában sokan találgatták, hogy Dylan elfogadja-e az elnök meghívását, de szerdán a Fehér Ház szóvivője, Josh Earnest szokásos napi sajtótájékoztatóján már közölte: "Mindenki megnyugodhat, Bob Dylan nem lesz ott a Fehér Házban".

Earnest nem adott magyarázatot Dylan távollétére, de hangsúlyozta: Barack Obama előzőleg külön találkozott Dylannal, és "az elnök nagyon élvezte a találkozót". Obama egyébként 2012-ben már kitüntette Bob Dylant: az Elnöki Szabadság Érdemérmet adományozta neki.

Dylan, aki udvariatlanul sokára reagált arra, hogy egyáltalán elfogadja-e az irodalmi Nobel-díjat, végül november közepén értesítette a zsűrit, hogy bár szerette volna, egyéb elfoglaltságai miatt nem tud jelen lenni a december 10-i átadási ünnepségen. A díjat odaítélő Svéd Akadémia vezetője ugyanakkor azt közölte: Dylan talán egy tavaszi stockholmi koncertje alkalmával tartja majd meg a Nobel-díj egyetlen feltételeként tőle elvárt előadást.

Szerző
Frissítve: 2016.12.01. 17:22

A kapitány szereti a kihívásokat

Publikálás dátuma
2016.12.01. 06:54
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Bízik a további sérülések elmaradásában, de kihívásként fogja fel az ezekkel járó problémákat Kim Rasmussen, a vasárnap kezdődő svédországi Európa-bajnokságra készülő magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya. 

A 44 éves dán szakember együtteséből a múlt heti Kárpát Kupán Kovacsics Anikó vádli-, míg Szucsánszki Zita orrsérülést szenvedett, kettejük közül csak utóbbi bevetésére van esély, bár még bizonytalan a szereplése. Korábban többek között Zácsik Szandra, Tomori Zsuzsanna és Korsós Dorina került ki a keretből sérülés miatt. "Az élet tele van kihívásokkal, de én szeretem őket. Minden reggel, amikor felkelsz, új dolgokkal szembesülsz, most például Triscsuk Krisztina vállával adódtak gondok" - fejtette ki a szövetségi kapitány a válogatott szerdai sajtótájékoztatóján.

Kim Rasmussen hangsúlyozta, nagyszerű játékosok állnak rendelkezésére, s reméli, több sérülés már nem jön közbe. "Nagyon keményen dolgoznak a lányok minden edzésen. Rendkívül büszke vagyok rájuk a vasárnapi mérkőzés miatt, hiszen két fontos játékos idő közbeni kidőlése után is össze tudták szedni magukat, és öt kulcsember nélkül saját pályáján legyőzte Romániát a csapat. Ez bármelyik válogatottnak büszkeségre adna okot" - utalt a felkészülési torna megnyert fináléjára Rasmussen. Az Európa-bajnokságra előretekintve elmondta, bekövetkezhet, hogy egy jó mérkőzés után egy gyengébb következik, de utál veszíteni, így reméli, hogy ezt tudják a játékosai is, mert ez esetben még keményebb munka következne.

Az MTI kérdésére a szövetségi kapitány elmondta, csütörtökön a KSI SE serdülőkorú fiú csapatával két mérkőzésszerű edzésen készülnek. "Remek lehetőség lesz, mert a fiúk gyorsabbak, nagyobbak, erősebbek, végig hatalmas nyomást gyakorolnak az ellenfélre. Így végig észnél kell lenniük a lányoknak, a védekezésnek abszolút működnie kell. Mindent ki lehet próbálni ellenük" - hangsúlyozta a kapitány.

A magyar válogatott jövő hétfőn a cseh, szerdán a dán, míg pénteken a montenegrói együttessel mérkőzik Malmőben a C csoportban, amelynek első három helyezettje jut a középdöntőbe.

Szerző