Ókori sírt tártak fel Monornál

Publikálás dátuma
2016.12.01. 15:13
A kép illusztráció! FOTÓ: Thinkstock
A Monor határában fekvő régészeti lelőhelyen egy Krisztus után 2-3. századi temető harminc sírját tárták fel a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ munkatársai, akik a sírokban az Alföldet a római korban benépesítő, keleti eredetű szarmaták emlékanyagát találták meg.

Az M4-s gyorsforgalmi út M0-s autópálya és Cegléd közötti szakaszának építését megelőzően a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. régészeti feltárások elvégzését rendelte meg a kiemelt közlekedési infrastruktúra beruházások régészeti előmunkálatait koordináló Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központtól - olvasható a központ csütörtöki közleményében.

A feltárt temető több sírját a szarmatákra jellemzően körárok veszi körül. A régészek a az elhunytakat a szarmata hagyományok szerint hátukra fektetve, nyújtott helyzetben, a túlvilági útra melléjük helyezett ételmellékletek edényeivel, markukba érmekkel, testükön az öltözet különböző elemeivel és ékszereikkel találták meg.

Az egyik, körárokkal határolt területen három egymással párhuzamosan fekvő sír került elő. A középsőt valaha kirabolták, így csak néhány csontszilánk maradt meg, a tőle nyugatra fekvő sírban egy gyermek feküdt, lábfejénél edénnyel, mellkasán bronz fibulával, azaz ruhakapcsoló tűvel. A harmadik sírba egy felékszerezett asszonyt temettek el, akinek mellkasán egy aranyozott bronz korongfibula került elő, hosszú ruhájának láb felöli szegélyét pedig sűrűn üveggyöngyökkel varrták ki. A lába mellé egy bronzveretekkel díszített ládikát helyeztek. 

A három sírban valószínűleg egy család tagjai feküdtek, akik vagy nagyjából egy időben haltak meg, például betegség vagy egy járvány miatt, esetleg a szokásossal ellentétben nem személyenként külön körárokkal határolt területre temették őket, hanem családi parcellát hoztak létre.

A sírcsoporttól nem messze egy 3-4. századi női sír észak-déli tájolású töredékes váza is napvilágot látott. Érdekessége, hogy a sír közepén, a medence helyén egy második koponyát helyeztek el. A felső koponyán egy nagy ezüst vagy bronz lemezből készült kúp alakú korongfibula volt, amelyet borostyán gombbal díszítettek. Két spiráldíszes római stílusú fülbevalót viselt egykor, nyakát fonott bronz nyakperec díszítette. A lábaknál a bronz karikából készült lánc a csizma éke volt, derekánál borostyán, karneol és üvegpaszta gyöngyök.

Szerző
Témák
Ókor Monor szarmata

"Milyen világot akarnak?" - Orbánt kérdezte Molnár Gyula

Az MSZP szerint a kormány a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) üléseihez hasonló szimbolikus politizálással politikai paravánt húz az országot feszítő valóságos problémák elé. Molnár Gyula, a szocialisták elnöke csütörtökön, a Máért XV. plenáris ülésének szünetében, a budapesti Várkert Bazár előtt tartott sajtótájékoztatóján Orbán Viktornak tett fel egy kérdést.

A pártelnök úgy fogalmazott, az értekezleten nem valóságos politizálás zajlik, mivel a tanácskozáson csak olyan határon túli szervezetek képviselői vehetnek részt, akik együttműködőek, támogatják a jelenlegi kabinetet. Évek óta nem látszik a magyar kormány külpolitikai stratégiája, illetve az sem, hogy abban milyen szerepe van a határon túli magyaroknak - bírált.

Az MSZP elnöke azt kérdezte Orbán Viktor miniszterelnöktől, hogy "új barátai, akár az amerikai elnök" milyen világot akarnak, mit gondolnak az Európai Unió jövőjéről, és ebben milyen helyet kapnak a határon túli magyarok.

Molnár Gyula szerint a határon túli magyarok helyzete egyértelműen akkor javulhat saját országukban, ha Magyarország rendben tartja szomszédságpolitikáját. "Akkor, amikor veszekszenek, akkor, amikor nincs béke a két ország között, az mindig visszaüt az ott élő magyar kisebbségre is" - fejtette ki.

A szocialisták vezetője dicséretként fogalmazta meg, hogy látnak eredményeket a határon túliaknak járó gazdasági támogatások területén, ugyanakkor hangsúlyozta, a Máért ülésén sajnos egyáltalán nem került szóba az elvándorlás kérdése, amit nagy problémának tart. "Ha igaz az, hogy ma Magyarországra tekint a világ a teljesítménye alapján, akkor miért van az, hogy mégis az aktív korú fiatalok jelentős része a maga boldogulását külföldön keresi?" - kérdezte Molnár Gyula.

Az MSZP elnöke - kérdésre válaszolva - a következő másfél év legnagyobb ellenzéki kihívásának nevezte, hogy képes lesz-e a változást akarókat egységesíteni a demokratikus oldalon. 

Szerző

Tarlós és Lázár komédiájából "tragédia" lehet

 A Demokratikus Koalíció aláírásgyűjtést indít a 3-as metró azonnali felújításáért - közölte Gy. Németh Erzsébet, a párt fővárosi képviselője csütörtökön.

Mint írta, Tarlós István és a Fidesz hat éve "nem tesznek semmit a 3-as metró utasaiért, a felújítás egyre bizonytalanabb", szerdán pedig egy újabb vészhelyzet miatt kellett leállítani a metrót a Corvin-negyednél. "Ez a sokadik intő jel, a sokadik alkalom, hogy füstölt a metró és a tűzoltókra volt szükség. Tarlós István talán nem emlékszik az általános iskolai tanulmányaira, ezért emlékeztetjük: ami füstöl, az ég" - írta a képviselő. Hozzátette: a budapestiek félnek a metrón, "amelyet a Fidesz és a Fidesz főpolgármestere közötti marakodás miatt nem kezdtek el még felújítani". A DK az utasok felkészítését célzó szórólapozásnál és az aláírásgyűjtésnél jelenleg nem tud többet tenni, Tarlós István és a Fidesz kezében van félmillió budapesti élete - tette hozzá.  Gy. Németh Erzsébet hangsúlyozta: a DK szerint nem szabad megvárni, hogy Tarlós István és Lázár János "komédiájából tragédia legyen", ezért a budapestiek aláírásával fog nyomást gyakorolni "a Fidesz felelőtlen városvezetésére".

Szerző