Városliget - Megkezdik a Petőfi Csarnok bontását

Publikálás dátuma
2016.12.01. 15:49
Már csak nosztalgia - A Google Earth felvétele 2008-ból
Még decemberben megkezdődik a Petőfi Csarnok (Pecsa) bontása; a leromlott állagú épület helyén, de kisebb területen épül fel a Liget Budapest projekt keretében az Új Nemzeti Galéria.   Miután a Pecsa eddigi bérlőivel sikerült megegyezni a kiköltözésről, a napokban lezárult a csarnok bontására kiírt közbeszerzési eljárás, elvégezték az épület azbesztmentesítését és környezetvédelmi felmérését is, így rövidesen elindulhatnak a munkálatok - ezt a helyszín csütörtöki sajtóbejárásán közölte a beruházó Városliget Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese.

Sághi Attila elmondása szerint az Új Nemzeti Galéria építése 2017 második felében kezdődhet, a japán SANAA építésziroda tervei alapján megvalósuló múzeumot 2019-ben adják át. Az építész emlékeztetett arra, hogy a Petőfi Csarnok helyén több mint 120 éve épület áll, így szerinte igaztalanak azok a vádak, melyek szerint beépítik a Ligetet. A Pecsa és szabadtéri színpada jelenleg 10 729 négyzetméteren terül el, az új múzeumépület azonban csak 9095 négyzetmétert, azaz a jelenleginél kisebb területet foglal majd el. Elmondta azt is, hogy a bontáshoz a már meglévő, leburkolt utakat használják felvonulási útvonalként, az épületet 8-10 méteres védőtávolságban kerítik körbe.

Az építkezés 71 fát érint, ezek közül 63-at a parkon belül átültetnek, 8 azonban olyan rossz állapotban van, hogy ez nem lehetséges, azokat - az ígéret szerint - többszörösen pótolják majd.

lásd még: Városliget - Meglepő részletekre derült fény

Szerző

Terrorista a hivatalnál? Társai is lehetnek a leleplezett családapának

Társai is lehetnek a német szövetségi alkotmányvédelmi hivatalnál (BfV) leleplezett, feltételezett szélsőséges iszlamistának.

 A Süddeutsche Zeitung (SZ) című lap és két regionális közszolgálati médiatársaság, a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR) közös tényfeltáró munkacsoportjának csütörtöki beszámolója szerint az 51 éves, spanyol származású német állampolgár a kihallgatásán azt mondta, hogy ő csak egy apró fogaskerék egy nagy gépezetben, amelyet azzal a céllal építettek fel, hogy "Allah nevében" iszlamistákat szivárogtassanak be a belső elhárításért felelős nemzetbiztonsági szolgálatba.

"Engem megfogtatok, de a terv végrehajtása halad tovább" - mondta a férfi, akit súlyos, állam elleni bűncselekmény előkészítésével és szolgálati titok megsértésével gyanúsít a düsseldorfi ügyészség. A férfi iszlamistának vélt emberekkel az interneten folytatott üzenetváltásokban elárulta, hogy a szolgálatnál dolgozik, és megígérte, hogy bejuttat merénylőket a szervezet kölni központjába, de legkevesebb egy csevegőpartnere a BfV informátora volt, így lebukott.

Az SZ, az NDR és a WDR beszámolója szerint a szolgálatnál egyelőre nem tudják, hogy a gyanúsított igazat mond-e a nagyszabású beszivárogtatási tervről, vagy csak fontoskodik, esetleg megbolondult. Arra viszont büszkék, hogy sikerült leleplezni. Aktáját megvizsgálta a BfV elnöke, Hans-Georg Maassen is, és megállapította, hogy a kollégák nem követtek el hibát a szolgálatnál csupán néhány hónapja, április óta dolgozó munkatárs felvétele során. 

A súlyos, állam elleni bűncselekmények ügyében illetékes szövetségi legfőbb ügyészség egyelőre nem vonta magához az ügyet, az SZ, az NDR és a WDR szerint azért, mert nem találták kellőképpen nyomósnak a bizonyítékokat. A házas, négygyermekes családapa korábban egy bankban dolgozott marketingesként. A BfV-nél az iszlamista szubkultúra megfigyelésével foglalkozó részlegen dolgozott. Esete megkérdőjelezi a munkaerő-kiválasztási eljárások megbízhatóságát, mert átvilágítása során nem derült ki, hogy - egyelőre ismeretlen időpontban - áttért a kereszténységről a muzulmán vallásra. 

Az SZ, az NDR és a WDR szerint a november közepén őrizetbe vett, majd előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottról a többi között azt sem lehet még tudni, hogy mennyire vallásos. Nem utal konzervatív muszlim beállítottságra, hogy a csevegőprogramokban használt álneve megegyezik egy melegpornó oldalakon szereplő névvel. Erről a mozzanatról a Bild című lap is írt, azzal a kiegészítéssel, hogy a gyanúsított lakásában találtak pornográf anyagokat, amelyekben szereplőként tűnik fel.

A BfV elnöke szerdán, az ügy kipattanása után újságíróknak elmondta, hogy a gyanúsított radikalizálódása nem tűnt fel senkinek, közvetlen környezetének sem, leleplezése pedig az alapos felderítőmunkának és a szolgálat gyors intézkedéseinek köszönhető. 

Kiemelte, hogy a gyanúsított felvétele előtt mélyreható biztonsági ellenőrzést végeztek, kikérdezték mind az öt embert, akit referenciaként megjelölt, környezettanulmányt végeztek és átvizsgálták valamennyi adatbázist. Azonban az eset miatt felülvizsgálják az alkalmazási, munkaerő-felvételi eljárásokat - tette hozzá Hans-Georg Maassen. Megjegyezte, hogy az eddig alkalmazott módszerekkel kiszűrtek már több feltételezett szélsőségest és külföldi kémet.

Szerző

Kigyulladt egy teherautó az M1-esen

Kigyulladt egy kisteherautó az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 25-ös kilométer közelében - közölte az Útinform az internetes oldalán csütörtök délelőtt. 

Az oltási munkálatokat befejezték, a forgalom a teljes útszakaszon zavartalanul halad.

Szerző
Frissítve: 2016.12.01. 13:44