Rejtélyes fertőzés betegíti a határon dolgozó rendőröket?

Publikálás dátuma
2016.12.01. 16:18
Magyarország - 2015 szeptember katonák érkeznek egy határellenőrzést ponthoz - fotó: Jeff J Mitchell / Getty Images
Sorra lettek betegek a határon dolgozó rendőrök, többen karanténba kerültek -  hívja fel a figyelmet közleményében a Párbeszéd a szakszervezetek beszámolóira hivatkozva.  A párt azonnali vizsgálatot sürget, és választ vár Pintér Sándortól, hogy az elmúlt több mint egy évben miért nem sikerült garantálni a lent dolgozók biztonságát. 

Mint a dokumentumban írják, korábban a Párbeszéd már többször felhívta fel a figyelmet arra, hogy a határokon szolgáló rendőrök ellátását képtelen biztosítani a kormány. Fából tákolt kalyibák, elmaradt fizetések, ki nem fizetett túlórák, szén-monoxid mérgezés, és most egy rejtélyes fertőzés nehezíti az ott dolgozók munkáját. A szakszervezetek szerint az ellátás ismét akadozik, az élelmezést például a helyi CBA segítségével tudják csak megoldani. A mostani járványt pedig egyelőre nem tudni, mi okozta. A beszámolók alapján a higiénés körülmények, vagy élelmiszermérgezés miatt kellett karanténba zárni több tucat rendőrt.

A Párbeszéd az azonnali vizsgálat követelése mellett arra is felszólítja a kormányt, hogy most a határszolgálatra elkülönített több mint 50 milliárdból először az ott dolgozók körülményeit tegye rendbe, ne újabb műszaki eszközökre és kerítésre költse el a pénzt.

BM: ne vezessék félre a közvéleményt!
Az ország déli határain szolgáló rendőri állomány biztonsága garantált, ellátásuk folyamatos, az illetményeket és a túlórákat rendben kifizetik, szén-monoxid-mérgezés nem történt - közölte a Belügyminisztérium (BM) csütörtökön az MTI-vel. A BM közleményében egyúttal arra szólította fel a Párbeszédet, hogy ne vezesse félre a közvéleményt. Korábban a Párbeszéd - egyébként a szakszervezetek információira hivatkozva -  közleményében azt sürgette, hogy Pintér Sándor belügym iniszter garantálja a határon dolgozó rendőrök biztonságát. 
A belügyi tárca közleménye szerint a párt közleményének "minden sora hazugság", az ország déli határain szolgáló rendőri állomány biztonsága garantált, ellátásuk folyamatos. Az illetmények és a túlórák kifizetése rendben történik, szén-monoxid-mérgezés nem történt. A rendőrség vezetése folyamatosan javítja a szolgálatot ellátó állomány szolgálati és munkakörülményeit.Szerző
Frissítve: 2016.12.01. 20:10

Fordult a kocka: Orbán pert nyert Gyurcsány cége ellen

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla megváltoztatta a korábbi elsőfokú ítéletet, így Orbán Viktor jogerősen pert nyert az Altus Zrt.-vel szemben - tájékoztatott a kormányfő sajtófőnöke. Havasi Bertalan elmondta: Gyurcsány Ferencék azért pereltek, mert nem tetszett nekik, hogy a miniszterelnök szóvá tette az Altus Zrt. EU-s megbízását.

Orbán Viktor 2015 májusában Strasbourgban tartott sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "ilyen pártfinanszírozási botrányt, mint amibe keverte magát az EU", még nem látott. "Üzleti megbízatásnak álcázott formában európai uniós pénzt adnak egy olyan cégnek, amely egyértelműen pártcélokra is használja ezeket a forrásokat." A másodfokon eljáró bíróság most megváltoztatta az idén áprilisban meghozott, az Altusnak kedvező, nem jogerős ítéletet, és teljes mértékben elutasította az Altus Zrt. keresetét Orbán Viktorral szemben. A Gyurcsány-cég köteles Orbán Viktor perköltségeit is megfizetni - közölte a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár.

Szerző

Nyugdíjemelés - Az 1,6 százalék sem biztos

A kormány érdemben tud segíteni a nyugdíjasok megélhetésében - mondta Lázár János a Kormányinfón, hozzátéve, hogy a nyugdíjemelés elve nem változik, csak a mértéke. 13. havi nyugdíj biztosan nem lesz.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a nyugdíjemelés tervezett mértékét azzal magyarázta, hogy nem volt infláció, 30 százalékkal csökkentek a rezsiköltségek, így jövőre 1,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak, karácsonykor pedig 2,8 millió nyugdíjas részesül fejenként 10 ezer forintos Erzsébet-utalványban. 2017 második felében újra megnézik, hogy miként alakul az infláció mértéke, és annak függvényében változhat a most jelzett 1,6 százalékos mérték.

A tárcavezető szerint az idei költségvetés sikeresen zárul, ez az egyik legjobb év volt a bevételek szempontjából, ezért az a méltányos és fair, ha a nyugdíjasok is részesülnek a közös munka eredményéből. Jelezte azt is, hogy a jövő évi tervezett nyugdíjemelés 56 milliárd forint többletet igényel.

Lázár János azt is közölte: az utalványokat a kormányhivatalok munkatársai fogják elvinni a nyugdíjasoknak, mert a posta túl drágán vállalta volna a kézbesítést. Akit nem találnak otthon, annak bizony be kell majd mennie a kormányhivatalba, vagy járási hivatalba.

Szerző