Christie lehet a Republikánus Párt vezetője

Publikálás dátuma
2016.12.02. 10:10
FOTÓ: Andrew Burton/Getty Images
Chris Christie, New Jersey állam kormányzója az elbukott elnökjelöltség helyett másik poszttal vigasztalódhat: washingtoni hírek szerint a Republikánus Párt vezető testülete, a Republikánus Nemzeti Bizottság (RNC) elnöke lehet.

Az eddigi pártvezető, Reince Priebus ugyanis Donald Trump kabinetfőnöke lesz a Fehér Házban, az ő megüresedett posztjára pályázik a hoppon maradt kormányzó, akivel már közölték, hogy kormányzati posztra valószínűleg nem jön számításba.

Christie az amerikai elnökválasztás egyik legnagyobb vesztese, nem sikerült megszereznie a republikánus elnökjelöltséget, korán kiesett a versenyből, egyikeként annak a 16 politikusnak, akit Trump az előválasztásokon legyőzött. Igaz, ezután az elsők között állt Donald Trump mellé, s a milliárdos hálából rábízta az elnökválasztás utáni átmenet előkészítését. Trump győzelme után nem sokkal azonban menesztették a szeptember óta az átmenetet szervező Christie-t, a megválasztott elnök kormányalakításának feladatát pedig Mike Pence leendő alelnök kapta meg.

Cristie-t néhány éve még a republikánusok nagy reménységének tartották, de saját államában egy botrány miatt lehanyatlott a népszerűsége. A kormányzó két volt munkatársát nemrégiben ítélték el, amiért 2013-ban lezárták New Jersey államban az egyik legforgalmasabb útvonalon fekvő George Washington hidat, rémes dugókat teremtve. A lépést politikai bosszúnak szánták egy demokrata polgármester ellen, aki nem támogatta Christie újraválasztási kampányát. A kormányzó maga állítólag nem tudott a lezárás okáról.

Szerző

Kidőlt fák, megrongált autók - Tombolt a vihar Budapesten

A viharos szél miatt hajnal óta országszerte mintegy százötven helyszínre riasztották a tűzoltókat, a legtöbb bejelentés Budapestről és Pest megyéből érkezett - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője péntek délelőtt.

Mukics Dániel elmondta, elsősorban leszakadt faágakhoz, villanyvezetékekhez, kidőlt villanyoszlopokhoz, útra dőlt fákhoz riasztották a tűzoltókat, akik jelenleg is mintegy száz helyszínen dolgoznak.

A helyettes szóvivő felhívta a figyelmet arra, hogy ha valaki leszakadt villanyvezetéket lát, semmiképp se közelítse meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.

Kisdi Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt közölte, hogy hajnali három óra óta több mint hatvan helyszínre vonultak ki a fővárosi tűzoltók, többnyire fák dőltek az úttestre, személyautókat rongáltak meg a faágak és távvezetékek szakadtak le. 

A XIII. kerületi Szent István parkban egy hétemeletes épület tetejét bontotta meg a szél. A XII. kerületi Németvölgyi úton fa dőlt az úttestre, ezt a fővárosi katasztrófavédelem és a rózsadombi önkéntesek közösen távolították el. A Panoráma úton egy villanyoszlop dőlt ki, amely gázvezetéket is megrongált, a károk felszámolását a solymári önkéntesek végezték el.

Szerző
Frissítve: 2016.12.02. 14:55

Vihar - Riasztást adtak ki két megyére és Budapestre

Publikálás dátuma
2016.12.02. 09:56
Illusztráció: Thinkstock
Budapestre, valamint Pest és Fejér megye több járására is riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a viharos erejű szél miatt, Pest megyében több tucat helyszínre kellett a tűzoltóknak kivonulniuk.

A meteorológiai szolgálat honlapja szerint a fővároson kívül Pest megyében a budakeszi, érdi, gyáli, pilisvörösvári, szigetszentmiklósi és vecsési, Fejér megyében pedig a bicskei és martonvásári járás területére adtak ki másodfokú, narancssárga riasztást. Ezeken a területeken 90 kilométeres sebességet is meghaladó széllökések várhatóak.

Csámpai Attila, a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, hajnal óta folyamatosan érkeznek a jelzések a műveletirányításhoz, eddig több tucat eseménynél kellett a tűzoltóknak beavatkozniuk, főleg kidőlt fák, leszakadt ágak okoztak gondot, amelyek több esetben magukkal rántották a villanyvezetékeket, illetve fennakadásokat okoztak a közlekedésben. Személyi sérülésről eddig nem érkezett jelzés, a tűzoltók folyamatosan vonulnak a helyszínekre - tette hozzá Csámpai Attila.

Szerző
Frissítve: 2016.12.02. 10:01