Előfizetés

A nyugdíjasokat "védi" Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke

Publikálás dátuma
2016.12.04. 12:00
FOTÓ: Molnár Ádám
A nyugdíjasokat érinti leginkább a rezsicsökkentés, hiszen az ő életüket nem befolyásolja közvetlenül a fizetésemelés, sem a családosoknak járó adócsökkentés - mondta Németh Szilárd, a Fidesz alelnöke egy rádióműsorban.

Az alelnök elmondta: a visszajelzések szerint már az első rezsicsökkentés is jelentősen érintette a nyugdíjasok pénztárcáját, hiszen azt követően olyan dolgokat tudtak megvásárolni, amiket előtte nem. 

Hangsúlyozta, ezért is fontos, hogy a rezsicsökkentést megvédjék, mert a szolgáltatók mindent megtesznek, hogy "kizsebeljék" a lakosságot. Hozzátette, a kormány célja, hogy a rezsicsökkentés - egész Európában egyedülálló módon - folytatódjon.

Fidesz: az ellenzékre nem lehet számítani nemzeti ügyekben

Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleményében azt írta, december 5-én lesz 12 éve, hogy megtörtént a gyűlöletkampánnyal kísért kettős állampolgárságról szóló népszavazás. 

Az akkori Gyurcsány-kormány a szocialistákkal és a liberálisokkal együtt elérte, hogy magyart magyar ellen fordítsanak, a választópolgárokat félrevezették, a külhoni magyarságot pedig megbocsáthatatlanul megsebezték - fogalmazott.

A kommunikációs igazgató felidézte, hogy a 2010-ben megalakult Országgyűlés első döntése volt, hogy ezt sebet orvosolja, ezért elfogadta a kedvezményes honosításról szóló törvényt.

"Gyurcsány és sok szocialista még akkor sem volt hajlandó e nemzeti ügy mellé állni, ahogy Vona Gábor sem, ő részt sem vett a szavazáson. Az ellenzékre, ahogy 2004-ben, 2010-ben, úgy most sem lehet számítani nemzeti ügyekben. Együtt utasítják el a magyar embereket segítő adócsökkentéseket és az alkotmánymódosítást is, amellyel megtilthattuk volna a migránsok betelepítését" - olvasható a Fidesz közleményében.

Nem vagyunk postások! - Dagad az Erzsébet-botrány

Publikálás dátuma
2016.12.04. 09:25
FOTÓ: Molnár Ádám
Háborognak a járási hivatalokban, amiért a kormány tervei szerint még karácsony előtt az ott dolgozóknak kellene kivinni a nyugdíjasoknak szánt Erzsébet-utalványokat. A Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének elnöke azt követeli a kormánytól, hogy vonja vissza az intézkedést, és az utalványokat a postások kézbesítsék – közölte az RTL Klub híradója.  A kabinet viszont azt állítja, a posta túl drága, ezért vonnák be a hivatali dolgozókat és minden rendben lesz. Az MSZP szerint a járási hivatalok erre nincsenek felkészülve.

Kovács Zoltán: nem okoz gondot az utalványok kézbesítése

Semmilyen fennakadást nem okoz az ügyintézésben és semmilyen hátránnyal nem jár a járási és kormányhivatalok dolgozóinak a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi utalványok kézbesítése - mondta Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár szombaton az MTI-nek.

Szerinte téved, aki azt gondolja, hogy a járási és kormányhivatalokban csak irodai dolgozók vannak, akik nem képesek elmozdulni az íróasztal mellől. A területi közigazgatásért felelős államtitkár kiemelte, munkatársai számos ügytípusban, így a hatósági feladatok jelentős részében eleve helyszíni kiszállással dolgoznak, de a hivatalok szervezték többek között a földárveréseket, ami mellett a hivatali munka, az ügyintézés szintén folyamatos volt.

Az ügyfelek számíthatnak arra, hogy mindent ugyanúgy el tudnak majd intézni azokon a napokon is, amikor a munkatársaink egyrésze utalványt kézbesít, hiszen megfelelő munkaszervezéssel biztosítani fogjuk a folyamatos hivatali ügyintézést - mondta Kovács Zoltán.

Az államtitkár kiemelte: a kézbesítés megszervezésekor a hivatalvezetők minden emberi szempontot figyelembe fognak venni, "senkinek nem rontják el az ünnepét", de azt senki nem gondolhatja komolyan, hogy az államigazgatásban a munkatársak szabadságigénye alapján szervezik meg a munkát. Ez a versenyszférában sincs így - tette hozzá. "A munkanapokon dolgozni kell, még akkor is, ha ezzel a sajtó egy része nem ért egyet" - jelentette ki.

Felhívta a figyelmet, hogy az utalványok kézbesítése során a biztonsági szempontokat kiemelten szem előtt tartják majd.
A hivatali dolgozók munkaidőben kézbesítik az utalványokat, amely így lényegesen alacsonyabb költséggel jár, mint a postai kézbesítés, azaz adófizetői források megtakarítását eredményezi, miközben a nyugdíjasok lényegében ugyanazt a szolgáltatást kapják - mondta el Kovács Zoltán.

Az államtitkár kihangsúlyozta, hogy a területi közigazgatásban dolgozók ennél lényegesen nehezebb feladatokat is sikeresen megoldottak, hiszen az állam napi működése jelentős részben az ő munkájukon keresztül valósul meg. Hozzátette, visszautasítja a sajtó azon állításait, hogy a járási- és kormányhivatali alkalmazottak munkáját a kormány nem becsülné meg.

Akkor számoljunk
„Az Erzsébet-utalványt a kormány döntése alapján a járási és kormányhivatalok munkatársai fogják személyesen kézbesíteni, amely így lényegesebb olcsóbb, mint a postai kézbesítés" - írja a Miniszterelnökség. Lázár János a Kormányinfón elmondta, a Posta utalványonként 482 forintért vállalta volna a kézbesítést, ehelyett a kormányhivatalnokok munkaidejükben, feladatukat ellátva viszik majd ki. Ez eddig jól hangzik, amit azonban nem említ, hogy a minden hivatalnokot kísérő biztonsági embert is ki kell fizetni.
Így pedig ha az eredeti, Lázár által említett 3 napot vesszük (ennyi időt szánnak a kézbesítésre) nyolc órás munkanappal, és 2000 forintos biztonsági őrös órabérrel (amennyiben tényleg lesz biztonsági kíséret), 530 forint utalványonként. Tehát a postai 482 forintos kiszállítás helyett megy egy, a saját munkájával egyébként is leterhelt kormányhivatalnok, megy vele egy biztonsági őr átadásonként durván 500 forintért, plusz mindketten utaznak valahogy: jegyet vesznek, benzint tesznek az autóba stb.
De ami a legmeglepőbb: azt írták, hogy a 2,7 millió nyugdíjasnak kiszállított 10 ezer forintos utalványra a kormány összesen 42 milliárdot szán. Ez azt jelenti, hogy utalványonként több mint 15 ezer forintot, egészen konkrétan 15 555 Ft-ot.