Össze-vissza járnak a Mikulások

Publikálás dátuma
2016.12.05. 06:36

Mikulásból és krampuszból sokféle van a világban, így nem meglepő, hogy külföldön még abban sem lehetünk biztosak, melyik napon kell a cipőnket kitenni az ajtó elé.

A lappföldi Mikulás december 5-én éjjel indul rénszarvas húzta szánján szétosztani ajándékait, amelyeknek a gyerekek december 6-án reggel örülhetnek. Meglepetésként az esetek döntő többségében a tradicionális karácsonyi édességet, a fahéjas, gyömbéres és szegfűszeges finn kekszet viszi.

Érdekesség, hogy az amerikai és a finn hagyományok ismét különböznek: míg Santa Claus szánja tud repülni, addig a lappföldi Mikulás járműve nem. A norvég Mikulás kék ruhás, kalapos, és kenyérrel teli hátizsákot cipel. Sinterklaas, a holland Mikulás a hagyományok szerint Spanyolországból érkezik fehér lován, Amerigon, egy gőzhajóval. A gyermekeket a születésnapján, azaz december 5-én lepi meg ajándékokkal.

Olaszországban az ajándékokat Befana, a seprűnyélen érkező, csúnya, de jólelkű boszorkány hozza Vízkeresztkor, azaz január 6-án, előtte nincsenek komolyabb meglepetések. Érkezésekor a gyerekek tejeskávéval és süteménnyel várják, ezzel segítvén hosszú, és kitartó egész estés munkáját. A jó gyerekek ajándékokat kapnak, a rossz gyermekek pedig széndarabot. Az orosz Mikulás - vagyis Gyedmaróz - Velikij Ustug városából érkezik Trojka nevű fehér lován, unokájával, Hóleánykával, aki segítséget nyújt számára az ajándékok szétosztásában, de a ünnepünkhöz képest jóval később.

Az afrikai kontinens déli részén Ausztráliához hasonlóan ugyancsak nyári időben köszönt be a karácsony ünnepe. Dél-Afrikában a hiedelem szerint a fekete hajú és bőrű, piros ruhát viselő Fekete Péter hozza az ajándékokat december 24-én.

Szerző

A nagy távolságok városa

Publikálás dátuma
2016.12.05. 06:35

Moszkvát a széles sugárutak, a hatalmas arany kupolák, a kellemes teázók és a pörgős bulik jellemzik. Ha a város vesztett is már helyezéséből a világ legdrágább városainak listáján, azért még így sem olcsó.

Téli úti célnak az orosz főváros igazán megfelel, ha az ember már december elején kedveli a mínuszokat. Moszkva igazán izgalmas, lenyűgöző, turistabarát úti cél, s talán télen a legszebb, amikor a hóborította város festői látványt nyújt. Itt azután rácsodálkozhatunk mindarra, amit az elmúlt évszázadok során a metropolisz megőrzött és arra is, amit az utóbbi évtizedek tettek hozzá. Mert aki a szürke, kopott, birodalmi főváros képét őrzi az emlékeiben, azt elég sok meglepetés fogja érni.

Bár mostanában a városvezetés több régi épületet is helyreállíttatott, az elmúlt évtizedben Moszkva történelmi negyedeinek egyharmadát lerombolták, hogy helyükön luxuslakások és szállodák épülhessenek, ugyanakkor szédületes iramban nőnek ki a földből a legmodernebb üvegpaloták, felhőkarcolók is, mint például a Moszkvai Nemzetközi Üzletközpont, vagy a Hét nővérnek elnevezett felhőkarcolók. Arra is számíthatunk, hogy decemberben a kínai turisták megszállják a moszkvai üzleteket is, ahol ilyenkor a hazai áraknál jóval olcsóbban tudnak hozzájutni a luxus termékekhez.

Luxushotel Sztálin felhőkarcolójából

Természetesen az ismert városmag, a Kreml és a Vörös tér, vagy a kolomenszkojei Mennybemenetel-templom ma az Unesco Világörökségi védelmét élvezik. Ennek megfelelően a turistáktól szinte lépni sem lehet. A Kreml Moszkva történelmi központjának fallal körülvett fellegvára, az ország kulturális és hatalmi központja. Megnézhetjük a világ legnagyobb harangját, a Cár-harangot, ami 200 tonna. Ez nem újdonság, hiszen Oroszországban minden hatalmas. A legendás GUM nagyáruház ma már inkább bevásárló központ. Északon a Történeti Múzeum vörös épülete található, amely már 1892-ben villanyvilágítást kapott. A szovjet időkben újabb átalakítás következett, itt építették fel a vörös gránitlapokkal burkolt Lenin-mauzóleumot (1930), s ezzel a tér az új rend jelképe lett. A szovjet időkben lerombolták a Kazány-katedrálist de azóta ismét felépítették.

Lenin is a helyén van, ahogyan megszokhattuk, bár a sor kissé mintha rövidebb lenne, mint a hatvanas években. A sztálini stílusban épített Hét Nővér toronyházak nagy része 1947 és 53 között épült, bár van köztük olyan, amelyiket sosem fejeztek be teljesen. Építészeti stílusuk az orosz barokk, a gótika és az amerikai felhőkarcolók hőskorának jegyeit ötvözi. A Hét nővér a következő: az Ukrajna szálló (ma ötcsillagos luxus Radisson Royal Hotel Moscow), a Külügyminisztérium épülete, a Hilton Moscow Leningradskaya, a Kotyelnyicseszkaya-rakparti lakóház, a Kudrinszkaja téri épület, a Vörös Kapuk-épület, s mind közül a leghíresebb és legmagasabb, a Moszkvai Állami Egyetem, a Lomonoszov központi épülete.

Az árszínvonal az egekbe tör

Moszkva hatalmas méretei és óriási távolságai miatt célszerű a tömegközlekedést igénybe venni, ennek legfontosabb (és turisztikai szempontból legérdekesebb) eleme a metró. A moszkvai metró világhírű, s egyben egyike annak a kevés figyelemre méltó szocialista realista alkotásnak, amelyek a szocializmus idején készültek. Akár még szépnek is nevezhető. Kialakításakor az is fontos szempont volt, hogy egy esetleges háború esetén megfelelő óvóhelyként is funkcionálhasson. Arra azért ne nagyon építsünk túrát, hogy sétálunk egy-egy metrómegállót, hiszen az állomások akár négy kilométerre is lehetnek egymástól.

Ha olcsó szálláshelyet választunk, akkor természetesen, nem kerülhetjük el a hatalmas lakótelepek és ipari létesítmények szomszédságát, de sok pénzt lehet így megspórolni, hiszen egy jó minőségű három csillagos hotel, metró közelében, fél órás távolságra a Vörös tértől kb. 90 euró/éj két főnek, reggelivel, ami azért elég húzós.

Nincs mit csodálkozni a moszkvai árszínvonalon, hiszen – bár az tömegek életszínvonala nem túl magas -, 2009-ben az itt élő milliárdosok számát tekintve, a világ harmadik leggazdagabb fővárosa volt. Viszont, ahogyan azt a balatoni ingatlan felvásárlásokból láthatjuk, ennek a rétegnek semmi sem drága. Gombamódra szaporodnak a város fényűző helyszínei, legyen szó dizájnerbutikokról, méregdrága éttermekről és szórakozó helyekről, vagy öt csillagos luxus szállodákról. Ha pedig pénz, akkor buli, amiben az oroszok mindig is verhetetlenek voltak. Az etikett pedig a luxushoz igazodik.

Vodkát csak tisztán

Ha például egy menő moszkvai klubba készülünk, szerintük nem árt, ha mi is felvesszük a moszkvai stílust, mert a nők magas sarkúban és rövid szoknyában, a férfiak pedig elegáns feketében nagyobb eséllyel jutnak be a felkapott szórakozóhelyekre. Eszünkbe se jusson vodka-narancsot kérni, mert ettől minden magára valamit is adó orosz ki fog térni a hitéből. Ha kiürült a vodkás üveg, ne tegyük fel az asztalra, mert az oroszok szerint ez elviszi a szerencsénket; az üres üvegnek a padlón a helye.

Az orosz konyha pedig tükrözi az orosz társadalom jelenlegi állapotát. Megtaláljuk itt a céklából, káposztából és egyéb zöldségekből készült leveseket (borscs, scsi, szoljanka), az orosz palacsintát (blini), a fekete kenyeret, a különféle töltelékkel készített pirogokat, a házilag pácolt füstölt halakat, de a méregdrága kaviárt, szibériai tokhalat, beluga lencsét és az orosz pezsgőt is. Az étkezést legolcsóbban a helyi ételeket kínáló önkiszolgáló éttermekben lehet megoldani, kb. 2500-3000 forintért. Kinek-kinek a pénztárcája szerint.

Ha pedig kellő mennyiségben magunkhoz vettük a enni és innivalót belevethetjük magunkat a reggelig tartó bulik forgatagába. Útlevél mindenképpen legyen nálunk, hiszen a moszkvai rendőr is kiszúrja, ha valaki a pohár – illetve üveg – fenekére nézett.

Vízum is kell
Minthogy az ország nem tagja az Európai Uniónak, indulás előtt meg kell futnunk a szokásos köröket. A beutazáshoz ugyanis vízum szükséges, ehhez pedig meghívólevél és egy voucher is kell, ami igazolja, hogy van foglalt szállásunk.
Ha turistaként készülünk Oroszországba, akkor a szállodai helyfoglalás visszaigazolása mellett - a meghívólevél helyett - az oroszországi idegenforgalmi iroda visszajelzését kell beszereznünk, ami igazolja a fogadási készséget. Ennek az okmánynak az érvényességéhez az oroszországi utazási irodának is regisztráltatnia kell magát az orosz külügyminisztérium konzuli szolgálatánál.
A turistavízum ügyintézése általában tíz nap, és ebben jó, ha igénybe vesszük egy itthoni utazási iroda szolgálatait.

Szerző

Félszáz halott egy szíriai légicsapásban

Tegnap egy valószínűleg orosz gép által végrehajtott légicsapásban mintegy félszázan haltak meg Szíriában, Idlib tartományban. Elkeseredett harcok folynak Aleppóban. A szíriai kormányerők a keleti, lázadók által ellenőrzött városrésznek már több mint a felét foglalták el. 

A lázadók ellentámadást próbáltak indítani, de nincs sok esélyük a légicsapások ellen. Staffan de Mistura ENSZ megbízott szerint „borzalmas csata” várható a város teljes egészének megszerzéséért. Közben a szárazföldön is folytatódik a Bassár el-Aszad elnök által fémjelzett kormányerők előrenyomulása. A damaszkuszi hadsereget iraki, iráni és libanoni katonák segítik.

Egyes körzeteket, amelyek a napokban kerültek a kormánycsapatok kezére, a lázadók már 2012-ben foglalták el. „Egyre szűkebbé válik a gyűrű. A tartalékaink kezdenek kifogyni” - közölte egy egészségügyi illetékes az AP hírügynökségnek. Mintegy negyedmillió ember rekedt a városban, de az ENSZ becslései szerint a múlt héten több tízezer embernek sikerült elmenekülnie.

Körülbelül 19 ezer ember a szíriai kormány által ellenőrzött területre vándorolt, 10 ezren a kurdok által ellenőrzött enklávéba, 5000-en pedig a város még a lázadók kezén maradt részére. A menekültek mintegy kétharmada gyermek. A siralmas állapotok miatt egyre kilátástalanabb helyzetbe kerülnek azok, akik a lázadók által ellenőrzött területen tartózkodnak.

Szerző