Előfizetés

Metróbaleset - Az LMP a teljes fővárosi hálózat felülvizsgálatát sürgeti

Az LMP szerint miután hétfőn személyi sérüléssel is járó baleset történt a 2-es metrón, szükség van a teljes budapesti metróhálózat biztonsági felülvizsgálatára.

Csárdi Antal, az LMP fővárosi képviselője hétfőn sajtótájékoztatón kijelentette: Budapest városvezetésétől azt várják el a baleset után, hogy a teljes fővárosi metróhálózaton vizsgálják felül a biztonsági berendezéseket. Mihamarabb el kell indítani a 3-as metróvonal felújítását is - tette hozzá. Az ellenzéki politikus szerint a hétfői metróbaleset rávilágít arra, hogy a "teljes metróhálózat balesetveszélyes", és belátható, hogy egy a mostanihoz hasonló eset a 3-as metrón súlyosabb következményekkel járna.

"Az elhanyagolt metróvonalak miatt balesetveszélyes helyzet alakulhat ki" - értékelt Csárdi Antal, hozzátéve: erre kellene a pénzt költeni és nem a vizes világbajnokságra meg az olimpiára. Mint mondta, az ügyben hanyagságot feltételez, és odafigyeléssel, a források helyes elosztásával ezek a problémák megelőzhetők lennének. Hétfő reggel a Pillangó utcai állomásnál egy érkező metrószerelvény nekiütközött az előtte lévő, már az állomás peronja mellett álló vonatnak a 2-es vonalon. A balesetben tízen megsérültek.

Metróbaleset - A DK Tarlós Istvántól követel vizsgálatot

A Demokratikus Koalíció (DK) felszólítja Budapest főpolgármesterét, Tarlós Istvánt, hogy rendeljen el vizsgálatot a 2-es metró hétfői reggeli balesete miatt. Gy. Németh Erzsébet, a DK fővárosi képviselője hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján közölte: Tarlós Istvánnak az a feladata, hogy egy nyilvános, minden körülményt feltáró vizsgálatot rendeljen el. Ha igazak azok a szakmai hírek, hogy már volt valamiféle karbantartási hiba a 2-es metrón, akkor a főpolgármesternek ezeket egy nyilvános vizsgálaton tisztázni kell - tette hozzá.

Az ellenzéki politikus emlékeztetett: az utóbbi pár napban ez a második baleset, legutóbb a 4-es metróból kellett a füst miatt kimenekíteni az emberek, hétfő reggel pedig már személyi sérüléssel is járó baleset történt a 2-es metróban. Gy. Németh Erzsébet úgy fogalmazott: "nem szeretnék eljátszani a gondolattal, és nagyon remélem, hogy nem fog ilyen történni, de képzeljék el mi lett volna", ha ez a baleset az elavult 3-as metrón történik.

A DK szerint a hétfői baleset is rávilágít arra, hogy minél hamarabb meg kell kezdeni a 3-as metró felújítását. A párt szerint tarthatatlan az, hogy a városvezetés és a kormány hat éve képtelen érdemben tenni a 3-as metrófelújításának a megkezdéséért - mondta. Hétfő reggel a Pillangó utcai állomásnál egy érkező metrószerelvény nekiütközött az előtte lévő, már az állomás peronja mellett álló vonatnak. A balesetben tízen megsérültek.

Fiatal orvosok bére - Nyílt levél Balog Zotánnak

Nyílt levélben fordult a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezete (Reszasz) az Emberi Erőforrások Minisztériumához (Emmi) és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP) a fiatal szakorvosok bérrendezése során felmerült kérdések miatt - közölte Máté-Horváth Nóra, a Reszasz alelnöke.

A közleményben emlékeztettek, a szeptemberi bérkiegészítés bevezetésével párhuzamosan kivezették a Fiatal Szakorvosok Támogatási Programját (FSZTP), ami hátrányosan érintette a támogatásban korábban részesülőket. A szaktárca ezért azt javasolta, hogy az érintettek választhassanak: a támogatást vagy a béremelést és az ehhez járó kompenzációs összeget kérik-e. Az erről szóló, november végén megjelent kormányrendelet szerint december 7-éig nyilatkozhatnak az érintettek.

A Reszasz azt írta, szakmai csoportja jogi szakértőkkel és az érintettek bevonásával próbálta értelmezni a jogszabályt, felmerült kérdéseikre azonban eddig nem kaptak választ senkitől. Mivel a döntési határidő nemsokára lejár, nyílt levélben fordul a szervezet a minisztériumhoz és az OEP-hez a kérdések tisztázására. A levélben egyebek mellett azt kérik, hogy gyakorlati példákon keresztül szemléltesse az Emmi és az OEP, hogy az érintettek mely csoportjának lenne kedvezőbb az FSZTP további folyósítását kérni az ágazati bérkiegészítéssel kalkulált illetmény és a bérkülönbözet összegével szemben.
Szeretnének választ kapni arra is, kinek a felelőssége monitorozni, hogy a fiatal szakorvos az adott hónapban jogosult-e a bérkülönbözet folyósítására, kinek kell kigazdálkodnia és folyósítania a bérkülönbözetet, és mi a helyzet az új fiatal szakorvosokkal, választhatnak-e ők is a két lehetőség között.  Ezeken túl azt is szeretnék megtudni, hogy a fiatal szakorvosok bérkülönbözete beleszámít-e a munkavállalók nyugdíjalapjába.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere júniusban jelentette be, hogy megszületett a csaknem százezer egészségügyben dolgozót érintő bérmegállapodás az ágazati reprezentatív szakszervezetek, a velük stratégiai partnerségben lévő szakmai kamarák és a kormány között.

A Reszasz szerint azonban a fiatal szakorvosi támogatási programban résztvevők bruttó 151 ezer forintos megszűnő támogatása és a béremelés első lépcsőjének bruttó 107 ezer forintos alapbéremelésének 44 ezer forintos különbözete hátrányosan érinti őket. A korábban hiányszakmapótlékban és rezidensi ösztöndíjban egyaránt részesülő, idén szakvizsgázó orvosok pedig szintén bevételkiesést tapasztalhatnak, mivel a szakvizsgával járó bevételnövekmény nettó hatása kisebb, mint a felsorolt támogatásoké. A fent említett csökkenések a garantált bevételt érintik, azokat a mozgóbérek (ügyeleti, készenléti díjak) arányos emelkedése nem kompenzálhatja, tekintettel arra, hogy utóbbiak összege havonta változó.