Előfizetés

Az ENKSZ megvásárolja az EDF Démászt

Az ENKSZ Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. adásvételi szerződést írt alá az EDF Démász Zrt. 100 százalékos részvénycsomagjának megvásárlásáról az EDF International S.A.S.-val - közölte az ENKSZ. A tranzakció a hatósági jóváhagyásokat követően előreláthatólag 2017 elején zárulhat.

Az adásvétel megában foglalja a társaság eszközeit, tudásbázisát és leányvállalatait, így a 32 200 kilométer hosszú villamos hálózatot üzemeltető, elosztói engedélyes EDF Démász Hálózati Elosztó Kft.-t is. Az EDF Démász mintegy 775 ezer lakossági- és versenypiaci fogyasztót lát el villamos energiával az ország dél-keleti részén, és csaknem 1500 munkavállalót foglalkoztat.

Az ENKSZ részben saját, részben külső forrásból finanszírozza a tranzakciót, utóbbit az MVM Csoport biztosítja, amely ezzel később az ENKSZ résztulajdonosa lesz az esetlegesen szükséges hatósági jóváhagyások megszerzését követően. A nemzeti közműszolgáltatási rendszer kialakításáért és fejlesztésért felelős ENKSZ továbbra is függetlenül, önálló irányítással működik a magyar energiapiacon - olvasható a közleményben. Mint írták, az állami tulajdonú társaság elsődleges feladata, hogy olyan jól működő, integrált nemzeti közműszolgáltatási rendszert hozzon létre és irányítson, amely részt vesz a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás fenntartható működésében.

Az EDF csoport mintegy 37,6 millió - ezen belül is 27,8 millió Franciaországban élő - fogyasztó részére biztosítja az energiaellátást és energetikai szolgáltatásokat. A társaságcsoport konszolidált árbevétele 75 milliárd euró volt 2015-ben, amelynek 47,2 százalékát Franciaországon kívül érte el.

KSH: csökkent az ipari termelés októberben

Publikálás dátuma
2016.12.06. 10:17
Illusztráció/Thinkstok
Októberben az ipari termelés 2,1 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított adat megegyezik a kiigazítatlan indexszel - közölte első becslése alapján kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). 

 Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben 2,0 százalékkal nőtt.   A termelés volumene az első tíz hónapban 1,1 százalékkal volt nagyobb, mint az előző év azonos időszakában.   Schindele Miklós, a KSH főosztályvezetője az adatokat ismertetve elmondta: a csökkenés egyik fő oka részben az egy évvel korábbi magas bázis. Nem csak a járműgyártásban hanem minden ágazatban visszaesett a termelés, gyakorlatilag egyforma mértékben, azaz a járműgyártás nélküli ipar kibocsátása is csökkent. Az ipari export is csökkent, és a belföldi értékesítésben is visszaesést mértek - tette hozzá.

 Az idén eddig négy hónapban nőtt az ipari termelés: februárban 6,3, áprilisban 4,8, májusban 9,2, augusztusban pedig 10,8 százalékkal. A többi 6 hónapban csökkent az ágazat kibocsátása. 

A KSH december 14-én teszi közzé a 2016. októberi ipari termelés második becslését.

Húszéves az orosz gázszerződés

Jubileumi megbeszélést folytatott egymással Orbán Viktor miniszterelnök és Viktor Zubkov, a Gazprom igazgatóságának elnöke hétfő délután az Országházban – közölte Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

A találkozónak keretet adó ünnepségen arról emlékeztek meg a résztvevők, hogy 20 éve írta alá az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződést a magyarországi földgáz nagykereskedelmi piacon piacvezető Magyar Földgázkereskedő Zrt. (MFGK) jogelődje a Panrusgáz Zrt.-vel és a Gazprom export LLC-vel. A szerződés 2015 végén lejárt, az idén februárban, Orbán Viktor oroszországi látogatásakor hosszabbították meg 2019 végéig.

A magyar miniszterelnök Gazprom vezetőkkel folytatott tárgyalásán – amelyen részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is – szóba került Magyarország ellátásbiztonsága, a megfizethető földgázellátás fenntartása, amelynek biztosítása szempontjából kiemelkedően fontosak a hosszú távú szerződések. Az egyik legfontosabb prioritás az orosz Gazprom és az MVM Csoport közötti stratégiai kapcsolat fenntartása és erősítése - mondta Csiba Péter, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója.