Vendée Globe - Újabb kiesők, Fa Nándor már a 11.

Tovább javítva eddigi helyezésén már a 11. helyen halad Fa Nándor a nyolcadik Vendeé Globe földkerülő vitorlásversenyen. A magyar vitorlázó honlapjának beszámolója szerint a 29 indulóból már csak 22 hajó van versenyben, miután kedden előbb a francia Kito De Pavant, majd honfitársa, az addig harmadik helyen haladó Sébastien Josse is feladni kényszerült a viadalt.

Kettejük közül Pavant járt rosszabbul, mivel olyan szerencsétlenül talált el egy víz alatti tárgyat, hogy szinte leszakadt a tőkesúlya, a lyukon keresztül pedig víz ömlött be a vitorlásába - őt egy másik, a térségben tartózkodó hajónak kellett kimentenie az óceánból.

Josse szintén egy ütközés következtében veszítette el az egyik uszonyát, emiatt kényszerült feladni a versenyt. Kiesésének köszönhetően a továbbra is élen álló, és már Ausztrália középső partvidékét is elhagyó, szintén francia Armel Le Cléach mögött 4020 tengeri mérfölddel lemaradva haladó Fa Nándor a 11. helyre jött fel az összetettben. A magyar versenyző, aki ez idáig a táv 30 százalékát teljesítette, a napokban hagyta el Afrika partjait a Dél-Indiai-óceánon. A világ legnehezebbnek tartott viadalán tíz ország 29 hajósa vágott neki a több mint 40 ezer kilométeres távnak.

A magyar vitorlázó harmadik Vendée Globe-ján indul, a feladat egyedül egy 60 lábas (18 méter) hajóval, kikötés és külső segítség nélkül körbehajózni a bolygót. Az 1992/93-as menet során Fa Nándor a legjobb nem franciaként, az ötödik helyen ért célba 128 nap után. A rekordot a francia Francois Gabart tartja, aki a legutóbbi, 2012/13-as kiírást 78 nap 2 óra 16 perces idővel nyerte meg.

Szerző

A Népszabadság-Mikulás Dankó utcai gyerekeknek vitt ajándékot

A bezárt Népszabadság szabad Mikulása a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott Dankó utcai Wesley Óvodába látogatott el. A negyvennégy gyerekhez elkísérték a krampuszai meg az Eszter-lánc mesezenekarból Kárász Eszter és Molnár György, együtt adtak egy kis műsort - tudatja facebook-oldalán a Népszabi szerkesztőség. Ebbe az óvodába olyan gyerekek járnak, akiknek bár a szüleik vesznek egy-egy kicsi mikulást, igazi csokira már nem futja a családi költségvetésből. 

Szerző

Magyarország kifosztása - DK: a kormány már a látszatra sem ad

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormány már ott tart Magyarország kifosztásában, hogy a látszatra sem ad, ezért kilépett a Nyílt Kormányzati Együttműködés (OGP) nevű nemzetközi korrupcióellenes együttműködésből.

A  kilépéssel a Fidesz nyilvánvalóan előremenekült, hiszen a magyar történelem legkorruptabb kormányaként előbb-utóbb így is, úgy is kizárták volna az együttműködésből. Orbán Viktor miniszterelnök tiszta vizet öntött a pohárba: nem akar átláthatóságot, nem akar társadalmi részvételt, nem akar sajtószabadságot - jelentette ki Gréczy Zsolt, a párt szóvivője.

A DK szerint Orbán Viktor és "bűntársai" nagyon tévednek, ha azt gondolják, hogy a kilépéssel elkerülhetik a felelősségre vonást, mert a kormány bukása után minden egyes fideszes lopás ki lesz vizsgálva, az elkövetők pedig börtönbe fognak kerülni - jelentette ki, hozzátéve: a DK továbbra is azért dolgozik, hogy 2018-tól Magyarország újra demokratikus, európai jogállam legyen, ahol nem lehet ellopni a magyarok közös vagyonát, ahol nem lehet szegénységben tartani magyarok millióit, ahol nem lehet szétverni az oktatást és az egészségügyet.


Szerző