Beírók;nyomozás;Simonka György;

2016-12-07 19:30:00

Nyomozhatnak Simonka György ellen

Mentelmi joggal rendelkező személy, vélhetőn a fideszes Simonka György ellen folytat nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség. Ez azután derült ki, hogy az országgyűlési képviselőt Bod Tamás (Együtt) még novemberben feljelentette tartozás fedezetének elvonása bűntette miatt, mert több százmilliós luxusingatlanát papíron eladta unokahúgának, az ingatlant pedig visszabérelte rokonától. Az ügyészség közléséből kiderült, hogy Bod feljelentést összevonták egy másik nyomozással, amely költségvetési csalás miatt indult. Gyanúsított egyelőre nincs.

"A tartozás fedezetének elvonása bűntette miatt 2016. november 14. napján a Legfőbb Ügyészségre eljuttatott és a Legfőbb Ügyészség Kiemelt, Korrupciós és Szervezett Bűnözés Elleni Ügyek Főosztálya által a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNyF) megküldött feljelentésével kapcsolatban értesítem, hogy a feljelentést - szoros tárgyi és személyi összefüggés folytán - a Központi Nyomozó Főügyészségen költségvetési csalás bűntette alapján 1. Nyom.86/2016/86-II számon már folyamatban lévő bűnügyben vizsgáljuk. Az eljárás befejezésekor ennek eredményéről, mint feljelentőt, tájékoztatni fogjuk" - írta Bod Tamásnak a KNyF, miután az Együtt gyulai önkormányzati képviselője fedezetelvonás gyanúja miatt 3 hete feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen Simonka György dél-békési fideszes országgyűlési képviselő ellen.

Bár számtalan híradás ezt sejtette, eddig sem az ügyészség, sem a KNyF nem ismerte el, hogy Simonka ellen bűnügyi vizsgálat, nyomozás folyna. Megkérdeztük a vádhatóságtól, hogy valóban Simonka ellen nyomoznak-e, s ha igen, mikorra várhatóak fejlemények az ügyben. Nagy Andrea főügyészségi ügyész ugyan megerősítette, hogy a fenti számú ügyben már nyomoznak - költségvetési csalás miatt, azonban gyanúsított egyelőre nincs, s "egyéb tájékoztatás jelenleg nem adható". Mivel a költségvetési csalás csaknem biztosan nem a Bod által feljelentett ügyre vonatkozik, nyilvánvaló, hogy - bár nincs gyanúsított -, Simonka érintettje a nyomozásnak.

Bod feljelentése szerint Simonka azért íratta át családi házát az unokahúgára, hogy tartozásai fejében ne foglalhassák le azt. Később kiderült, hogy a fideszes képviselő 60 ezer forintért bérelte vissza az újkígyósi luxusingatlant, amely több százmilliót érhet. "Úgy teszünk, mintha normális országban élnénk, ahol a vádhatóság, az ügyészség képviselőjének jelezzük, hogy a politikai élet egyik meghatározó szereplője alapvető tévedésben, sőt valószínűleg alapvetően bűncselekmény gyanújában leledzik, mert több százmillió forint értékben fedezetelvonást gyakorolt, hogy ne tudják rajta behajtani a nagy pénzintézettől felvett, 250 millió forintos hitelt"- mondta a feljelentéskor Bod.

Szigetvári Viktor szerint a Mezőhegyesi Ménesbirtok körüli ügyekben is érintett lehet Simonka. Az Együtt elnöke úgy vélte, a fideszes politikus strómanokon keresztül juthatott mezőhegyesi földekhez. A földbérlők között tudomása szerint olyanok is voltak, akik hamarabb jutottak földhöz, minthogy meglett volna az őstermelői igazolványuk. Az állami ménesbirtok létrehozásával milliós kártérítésekre számíthatnak. "Elfogadhatatlan, hogy azt a nyolcvan-százmillió forintot, amely Simonka strómanjainak jár kártérítésként a mezőhegyesi törvény alapján, a kormány kifizesse" - hangsúlyozta az ellenzéki párt elnöke.

"Egymilliárd forintot veszítünk azzal, hogy Simonka magyar és uniós közpénz-milliárdokkal kitömött cége csődöt jelentett" - ezt már Tordai Bence mondta a politikus egy másik ügye kapcsán, amely miatt tavasszal a PM feljelentést tett. A szóvivő hozzátette: a képviselő először "a rabszolgaként sanyargatott közmunkások kapcsán került be a hírekbe, aztán pár hónapja egy 250 milliós tartozást felejtett ki az adóbevallásából, most milliárdos csődbűntett gyanúja merül fel vele kapcsolatban". Kifogásolta, hogy Simonka cége, a Magyar Termés Tész Kft. több mint 1,8 milliárdos tartozást halmozott fel állami szervezetek és állami tulajdonú bankok felé, miközben vagyona kevesebb, mint 900 millió forint.