PISA - Mendrey: a zuhanás mértéke letaglózó és megalázó

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az előző PISA-jelentés, és az azóta bevezetett változtatások ismeretében egyáltalán nem meglepetés, hogy 2016-ban az OECD országai között Magyarország a sereghajtók közé került.

Mendrey László, a PDSZ elnöke közleményében azt írta, talán csak a zuhanás mértéke volt letaglózó és megalázó.

Kiemelte, hogy már 2008-ban a visszaesés jelei mutatkoztak, s a jelenlegi kormánypártok a vitathatatlan problémát arra használták fel, hogy az egész - egyébként működőképes rendszert - felszámolják, s kiépítsék a politikai hatalmuk bebetonozásához nélkülözhetetlen erőteljesen visszafejlesztett, s végtelenül centralizált oktatási rendszerüket.

Rámutatott: a következmény "látványos", a 15 éves korosztály - közel - 30 százaléka funkcionális analfabéta, és nem jobb a helyzet a természettudományos tárgyak és a matematika esetében sem. Ők gyakorlatilag elvesztek, életük meghatározó részében a szociális ellátó rendszerek működésére vannak bízva, hisz azokkal a kompetenciákkal, melyek sorsuk alakításához szükségesek, nem rendelkeznek - vélte a szakszervezeti vezető.

Kitért arra is, hogy a pedagógusoknak rossz, használhatatlan ismeretanyagot kell megtanítanunk, s ezek - értelemszerűen - nem válnak, nem válhatnak tudássá.

A PDSZ elnöke szerint szükséges de távolról sem elégséges a személyi felelősség felvetése. Elvárás, hogy azok, akik személyes felelősséggel bírnak a kialakult helyzetet illetően, önként távozzanak az oktatás irányítás közeléből - írta, hozzátéve: azonnali hatállyal el kell kezdeni egy új oktatási törvény kidolgozását, fel kell gyorsítani a nemzeti alaptanterv átdolgozását, valamint meg kell szüntetni a túlzott centralizálást, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) feladatait azokra az önkormányzatokra kell koncentrálni, amelyek bajban vannak.

Az érdekvédő szerint önálló minisztérium kell az oktatásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma mindennel képes foglalkozni, csak közben az ember vész el, úgyis, mint erőforrás.

A kedden nyilvánosságra hozott PISA-felmérés szerint romlott a magyar diákok teljesítménye az utóbbi években, a szövegértés és a természettudományok területén gyengébb, matematikában pedig ugyanolyan eredményeket értek el a tanulók, mint 2012-ben.

Szerző

Szijjártó: szép szavak helyett valódi tettekre van szükség

Publikálás dátuma
2016.12.07. 15:54
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (k) a NATO-tagországok külügyminisztereinek brüsszeli tanácskozásán 2016. decemb
Nem szépen hangzó ígéretekre, hanem valódi tettekre és segítségre van szüksége Ukrajnának - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a NATO-tagországok külügyminisztereinek kétnapos brüsszeli tanácskozásának szünetében.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország a legelkötelezettebb támogatók között van a NATO-ban, amikor Ukrajna területi integritásáról vagy szuverenitásáról van szó. Magyarország számára nem közömbös Ukrajna sorsa, nem csak a szomszédság miatt, hanem azért is, mert mintegy 150 ezres magyar nemzeti közösség él Kárpátalján - hangsúlyozta a miniszter.

Kijelentette, az Európai Unió két fontos biztonsági és gazdasági kérdést blokkol, amely jelentős kockázatot jelent Ukrajna számára. Az unió és egyes tagországok ellenállása miatt egyelőre nem kaphatott vízummentességet Ukrajna, holott Kijev minden feltételnek megfelel, valamint a szabadkereskedelmi megállapodás sem léphetett még életbe. Magyarország ezért nemzeti hatáskörébe tartozó lépéseket tett, például a hosszú távú tartózkodásra jogosító vízumigénylést és eljárást ingyenessé tette.

A gazdasági együttműködés tekintetében 50 millió dolláros (mintegy 14,6 milliárd forint) hitelkeretet biztosít az ukrajnai infrastrukturális fejlesztések végrehajtása érdekében. Emellett 2017-re 5,2 milliárd forintot hagyott jóvá Budapest a kárpátaljai gazdasági terv végrehajtására, amelynek keretében a magyar nemzeti közösség gazdasági megerősítését hajtják végre - tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, Magyarország biztosítja a gázszállítást Ukrajna irányába a piaci igényeknek megfelelően, továbbra is vállalja 25 sérült ukrán katona gyógykezelését, valamint fenntartja a 100 ezer eurós hozzájárulását az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) missziójának ukrajnai működéséhez.

Szerző

Épülhet Garancsi felhőkarcolója a Kopaszi-gátnál

Módosította Fővárosi Közgyűlés a budapesti városrendezési szabályzatot, hogy a Kopaszi-gátnál tervezett óriás ingatlanfejlesztés a fejlesztő szándékai szerint valósulhasson meg. Cserébe mintegy egymilliárd forintért tervek készülnek a fonódó villamos meghosszabbítására, és kerékpárutakat is építenek a Budafoki útra - értesült az Index.

A fővárosi közgyűlés által tárgyalt módosítási javaslat legfőbb eleme egy 120 méteres toronyház elhelyezése, ehhez módosítani kell azt a szabályozást, ami eddig tiltotta ilyen magas épület megépítését erre a területre. A településszerkezeti terv csak Csepel északi részén biztosított ekkora magasságra lehetőséget, a Lágymányosi-öböl melletti területen 65 méter volt a megengedett maximális magasság. Azaz csaknem kétszeresére nő az új szabályozás szerint a magassági határ .A módosítás a Lágymányosi-öböl környezetében elhelyezkedő közpark övezetbe sorolt területet átstrukturálja, új zöldfelületeket jelöl ki. A rendezési szabályzat módosítását kormánypárti többséggel fogadták el.

Szerző