Szabálytalankodó múzeumok - Az ÁSZ és a NAV is vizsgálódik

Súlyos szabálytalanságokat tárt fel hat megyei hatókörű városi múzeumnál az Állami Számvevőszék átfogó vizsgálata - mondta el Warvasovszky Tihamér, a szervezet alelnöke.  A hat intézmény - debreceni Déri Múzeum, a győri Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum, a nyíregyházi Jósa András Múzeum, a szentendrei Ferenczy Múzeum, a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeum és a szolnoki Damjanich János Múzeum - pénzügyi és vagyongazdálkodása egyik esetben sem felelt meg a törvényi előírásoknak, valamint a kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonsága terén is komoly hiányosságok derültek ki - mutatott rá az alelnök, aki hangsúlyozta azt is: a hat intézmény jelentős közpénzt és közvagyont kezel, összesített kiadási főösszegük 2014-ben elérte a 4,6 milliárd forintot.

Warvasovszky Tihamér kiemelte, hogy a megyei múzeumok kulturális szempontból meghatározó jelentőségűek földrajzi elhelyezkedésüket, ellátott feladataikat, valamint látogatottságukat tekintve is, ugyanakkor a feltárt, eltérő mértékű, de sorozatos szabálytalanságok veszélyeztetik a múzeumok által kezelt, állami tulajdonban lévő kulturális javak megőrzését.

A vizsgálatot 2015 második felében indították el mind a 19 megyei múzeum 2011 és 2014 közötti működésének ellenőrzésére. Az ellenőrzést időszerűvé tette, hogy korábban az ÁSZ nem végzett átfogó vizsgálatot a megyei múzeumoknál, amelyek 2011-től több alkalommal jelentős szervezeti és gazdálkodási átalakuláson mentek keresztül. Az első hat után a maradék 13 megyei hatókörű városi múzeumról szóló ÁSZ jelentést 2017 folyamán teszik közzé - fűzte hozzá Warvasovszky Tihamér.

A folyamatban lévő vizsgálatokról az alelnök elárulta, hogy a pénzügyi és vagyongazdálkodást, valamint a kölcsönzött kulturális javak vagyonbiztonságát nem csupán az első hat, hanem mind a 19 megyei hatókörű múzeumnál súlyos szabálytalanságok jellemezték, például a kölcsönzési szerződések nem tartalmazták a jogszabályban rögzített kötelező tartalmi elemeket.

Az első hat ellenőrzés fényt derített arra is, hogy a múzeumoknál kialakított irányítási rendszer csupán egy múzeumnál (Jósa András Múzeum) volt megfelelő a vizsgált időszakban, míg két esetben (Ferenczy Múzeum, Damjanich János Múzeum) 2013-2014-re vált megfelelővé. A maradék három múzeum esetében az irányítási rendszer nem biztosította az átlátható, elszámoltatható és ellenőrizhető közpénzfelhasználást. A kulturális javak nyilvántartásáról, ami a múzeumok alaptevékenységének részét képezi, a hatból csak két intézményben (Damjanich János Múzeum, Déri Múzeum) gondoskodtak szabályszerűen - ismertette a jelentéseket az alelnök, aki szerint az egész területet egyfajta "rendetlenség" jellemzi. Kitért arra is, hogy a korrupciós veszélyek ellen védettséget biztosító integritásszemlélet érvényesítéséért csupán két múzeumban (Damjanich János Múzeum, Jósa András Múzeum) tettek intézkedéseket, másutt nem törekedtek a korrupciós kockázatok csökkentésére.

Az ÁSZ a múzeumigazgatóknak kiugróan magas számú, összesen 110 javaslatot fogalmazott meg a jelentésekben, az érintett intézményeknek 30 napon belül kötelezően intézkedési tervet kell készíteniük a hiányosságok megszüntetésére - mondta el Warvasovszky Tihamér, aki hozzátette azt is, hogy 2016-ban megkezdődött a Nemzeti Múzeum, a Szépművészeti Múzeum és a Néprajzi Múzeum ellenőrzése is.

Pető Krisztina felügyeleti vezető a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: az ellenőrzések által feltárt jellemző hiányosság volt, hogy a múzeumok nem készítettek stratégiai fejlesztési és beruházási tervet, nem készült adatvédelmi és adatbiztonsági szabályzat, a közbeszerzések rendjét nem szabályozták, valamint nem határozták meg a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget, ha pedig meghatározták, az érintettek nem tettek vagyonnyilatkozatot.

Jellemző volt továbbá a közbeszerzési eljárás lefolytatásának hiánya, elmaradt, vagy nem szabályszerűen történt a teljesítésigazolás, a kötelezettségvállalás pénzügyi ellenőrzése és az utalványozás. A mérleget leltár nem támasztotta alá, valamint több esetben nem készült szerződés a vagyonhasznosításról vagy a kulturális javak kölcsönzéséről - fűzte hozzá.
Az MTI kérdésére Warvasovszky Tihamér elmondta: a 19 múzeum ellenőrzése nyomán az ÁSZ összesen 45 esetben kereste meg az illetékes szerveket azzal a gyanúfelvetéssel, hogy - többek között a számviteli rend vagy a közbeszerzési szabályok megsértése miatt - kárt szenvedhetett a közvagyon. Ebből 31 esetben az ügyészségeket értesítették, amely minden felvetett ügyben nyomozást rendelt el.

A maradék 14 ügyben a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), a kormányhivatalokhoz vagy a Közbeszerzési Hatósághoz fordultak.

Szerző

Adócsalás miatt három évet kapott a volt költségvetési miniszter

Három év szabadságvesztésre ítélte csütörtökön Jérome Cahuzacot, az adócsalás elleni küzdelemért felelős volt francia költségvetési minisztert egy párizsi bíróság abban a perben, amelyben a volt kormánytagot korábbi svájci és szingapúri bankszámlái miatt adócsalással és pénzmosással vádolták meg.

Ez az ügy volt Francois Hollande államfő 2012-ben kezdődött mandátumának legjelentősebb politikai botránya. Cahuzac az ítélet alapján öt évig nem vállalhat választással betöltendő közéleti szerepet. Volt feleségét két év börtönbüntetésre ítélték.

Szerző

A jegybank a pénzünkből öt új műkincset vásárolt

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Értéktár programja keretében öt új műkincset vásárolt mintegy 353 millió forintért - ujságolta el az örömhírt az MTI. A Matolcsy György vezetésére bízott bank közleménye szerint megvásárolták Breuer Marcell nemzetközi hírű, magyar származású építész gránit tárgyalóasztalát 150 ezer dollárért (43,6 millió forint), Teleki Sámuel gróf számára Johann Georg Hann bécsi ötvös műhelyében 1791-ben készült ezüst fedeles kínáló tálat 6 millió forintért, és a Bedő Rudolf hagyaték egyes műtárgyait 52 millió 300 ezer forintért. 

És ki nem tud örülni? 

De még nincs vége: 

A jegybank ezen kívül megvásárolta a Kiss Ferenc gyűjteményt - benne Barabás Miklós Petőfi Sándort ábrázoló portréjával - 235 millió forintért, valamint a Bostonban készült Kossuth Lajost ábrázoló dagerrotípiát 23 ezer dollárért (6,6 millió forint).

Az MNB 2014 januárjában indította el műkincs-visszavásárlási Értéktár programját, amelynek célja a korábban külföldre vagy külföldi tulajdonba került magyar vagy külföldi művészek által alkotott, jelentős művészeti értéket képviselő műkincsek minél nagyobb hányadának visszaszerzése Magyarország számára, valamint a hazai hagyatékokban fellelhető legfontosabb műkincsek megvásárlásával azok szétszóródásának megelőzése. Az Értéktár programra az MNB igazgatósága 100 millió eurós, mintegy 30 milliárd forintos keretet különített el 2018 végéig - emlékeztet a távirati iroda híre. 

Szerző