Előfizetés

Az életünkkel szórakoznak? - Közmunkások seperhetik a kéményeket

Publikálás dátuma
2016.12.09. 06:00
Fotó: Thinkstock
Hamarosan közmunkások végezhetik a kéményseprést sok településen. A feladatra a katasztrófavédelem három hónap alatt készíti fel őket. A szakma öregjei szerint ez a megoldás rendkívül veszélyes és tovább növelheti a halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezéses esetek számát.

Közfoglalkoztatottakkal töltené föl az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a hiányos kéményseprő létszámot - értesült egy megyei munkaügyi központ hirdetéséből a Kéményseprők Országos Szakszervezete. Velük ugyanis senki nem egyeztetett a többszöri ígéretek ellenére sem - nyilatkozta a Népszavának Vámos Csaba, a szakszervezet elnöke. Az érdekvédelmi szervezet adatai szerint már jelenleg is 60 átképzett közfoglalkoztatott végez kéményseprő feladatokat, de 2017 márciusától a megyei ellátó központok további 40-50 ember közfoglalkoztatását tervezik kéményseprői munkakörben.

Közmunkás jogviszonyban és fizetésért 1 hetes oktatást követően 3 hónapos területi szakmai gyakorlat, majd újabb 3 hónapos elméleti oktatás és sikeres vizsga után a közfoglalkoztatottból OKJ-s végzettségű kéményseprő segédmunkás lehet, havi 180 ezer bruttó, vagyis 119 700 forintos nettó bérért. A kormányzat két legyet üthet egy csapásra: a propaganda bemutathatja, hogy a közmunkást visszavezették az elsődleges munkaerő piacra és enyhítettek a szakemberhiányon is.

A kéményseprők azonban nem látják ilyen rózsásnak a helyzetet. Önmagában azzal nem lenne semmi baj, hogy a katasztrófavédelemhez került a kéményseprés, hiszen a skandináv országokban is a tűzoltókkal együttműködve dolgoznak. Csupán az a különbség, hogy az északi országokban a szakmára bízták az oktatást, a szabályozást és a feladatok elvégzését is. Magyarországon viszont a jogalkotásból is kihagyták őket, és dilettáns rendeletekkel tönkretesznek egy szakmát - vélekedett Vámos Csaba.

A kéményseprő-ipari tevékenységről szóló törvény és a tevékenységet végző szervezet kijelöléséről intézkedő kormányrendelet idén július 1-jétől jelölte ki a katasztrófavédelmet a terület felelősének. Ezt követően a szakszervezet kezdeményezésére ígéretet kaptak arra, hogy az állami szervezettel közös munkabizottság kidolgozza az ágazati szabályozást. Kétszer is elmaradt az egyeztetés "halaszthatatlan szolgálati dolgokra" hivatkozva, azóta pedig még új időpontot sem jelöltek meg - tette hozzá Vámos.

Erre azért is nagy szükség lett volna, mert a hazai szakszerű, biztonságos kéményseprő szolgáltatáshoz elengedhetetlen 1800-1900 szakembernek alig a fele maradt az ágazatban. Éppen a bizonytalanság miatt sokan pálya-, vagy országelhagyók lettek. A Lajtán túl ugyanis a magyarországi bérek többszörösét kapják.

Az illetékes államtitkár ígéretével ellentétben a katasztrófavédelem nem vett át minden szakembert és a ritkább ellenőrzések miatt már az elmúlt félévben is megnőtt a halálos kimenetelű szénmonoxid mérgezések száma - figyelmeztetett a szakszervezeti vezető.

Vámos szerint a gyorstalpalón átképzett közmunkásokkal feltölteni a létszámot nem jó megoldás. Eddig a szakmai képzés minimum 700-800 órás, 6-8 hónap volt egy kéményseprő mester keze alatt és 1 évig a pályakezdő csak tapasztalt szakember mellett dolgozhatott. Ezt indokolta az egyre bonyolultabb kémények, kazánok megjelenése. Nyolc általánost végzett, kevés gyakorlattal rendelkező emberekre bízni ilyen berendezések ellenőrzését, meggondolatlanság. A mesterek saját költségükre képezték ki a munkatársaikat, ami 1,5-2 millió forintos költséget jelentett. Jelenleg már csak két megyében végzik a kéményseprést a korábbi szolgáltatók, a vállalkozók pedig nem kockáztatnak ennyi pénzt a bizonytalanra. A közmunkásokat pedig az adófizetők pénzén képzik majd ki.

A kéményseprő szakma nem adja fel, a szakszervezet elnöke a belügyminisztertől kért személyes meghallgatást. Egyéb tervezett lépéseikről egyelőre nem kívánt nyilatkozni Vámos Csaba.

Természetesen megkerestük a katasztrófavédelmet is, ahol későbbre ígértek választ, mondván, után kell nézniük a hirdetésnek, illetve hogy hogyan lehet közmunkást átminősíteni kéményseprőknek. Ez azért furcsa, mert a hatóság, ami egyben a felügyeleti szerv is, vagy nem tudott erről a hirdetésről, vagy tudott és akkor még érthetetlenebb, hogy miért nem egyeztettek a szakmával.

6,5-es erejű földrengés Kaliforniában

A Richter-skála szerint 6,5-es erősségű földrengés Észak-Kalifornia partjainál történt. Áldozatokról és károkról még nem érkezett jelentés - számolt be az Euronews.

Az amerikai Nemzeti Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint nincs cunamiriadó.

Moszkvában tárgyal Trump tanácsadója

Moszkvába érkezett Carter Page, Donald Trump megválasztott amerikai elnök tanácsadója, hogy befolyásos orosz üzletemberekkel és szellemi vezetőkkel tárgyaljon - jelentette csütörtökön a RIA Novosztyi orosz hírügynökség.

A Reuters hírügynökség szerint Page-et korábban Trump külpolitikai tanácsadójaként tartották számon. "Befolyásos üzletemberekkel és szellemi vezetőkkel fogok tárgyalni" - tájékoztatta moszkvai programjáról a RIA Novosztyi orosz hírügynökséget Carter Page. Elmondta, hogy december 13-ig marad az orosz fővárosban.

Szóvivője révén a Kreml és az orosz külügyminisztérium is azt közölte, hogy nem terveztek találkozót Page-dzsel. Dmitrij Peszkov, aki az elnök és apparátusa nevében szokott nyilatkozni, újságíróknak azt mondta, hogy a volt tanácsadó érkezéséről a sajtóból értesült. Leonyid Szluckij, az állami duma (parlamenti alsóház) külügyi bizottságának liberális elnöke nem zárta ki, hogy fogadja az üzletembert.

Carter Page korábban úgy nyilatkozott, hogy a megválasztott amerikai elnök kormányzatának olyan emberekre van szüksége, akik hisznek az amerikai-orosz kapcsolatokban rejlő lehetőségekben. Szavai szerint a két ország között nem alakulhat ki párbeszéd a Vlagyimir Putyin orosz elnökbe vetett bizalom nélkül.

Az amerikai üzletember Moszkvába érkezése, valamint a pontos státusa körüli bizonytalanság nagy figyelmet váltott ki az orosz fővárosban. Maga Trump még az előválasztási küzdelem során, a The Washington Post című lapnak márciusban adott interjújában öt külpolitikai tanácsadója egyikeként nevezte meg.

A széles körű orosz üzleti kapcsolatokkal rendelkező Page ennek nyomán a Bloomberg hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a Moszkva ellen az ukrajnai szerepvállalása miatt bevezetett szankciók több potenciális ügyletet meghiúsítottak, és lenyomták a Gazprom részvényeinek árát, amelyekből ő is vásárolt.

Később azonban, mint arra az orosz RBK gazdasági napilap online kiadása felhívta a figyelmet, amikor de facto eldőlt, hogy Trump lesz a Republikánus Párt hivatalos jelöltje, a tanácsadó elhatárolódott az elnökjelölttől. Júniusban, amikor néhány nappal a republikánusok clevelandi országos konvenciója előtt Moszkvában tartott egy gazdasági témájú előadást, a szankciók eltörlésének lehetőségét feszegető újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy nem képviseli Trumpot, és magánszemélyként érkezett az orosz fővárosba.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt mondta akkor, hogy nincs tudomása az üzletember és az orosz kormány közötti kapcsolatfelvételről. Maga Page megkerülte, hogy a moszkvai politikai kapcsolatairól beszéljen.

Az elnökválasztási küzdelem során, a demokrata tábor követelésére az amerikai titkosszolgálatok vizsgálatot indítottak annak kiderítésére, hogy Page milyen kapcsolatban áll az orosz vezetéssel. A hírszerzési forrásokra hivatkozó Yahoo amerikai hírportál szerint az üzletember idén szeptemberben folyosói beszélgetések során olyan ígéretet tett, hogy Trump győzelme esetén eltörölnek majd olyan büntetőintézkedéseket, amelyeket magas rangú orosz tisztségviselők ellen vezettek be, és találkozott a Putyin elnök bizalmasának tekintett Igor Szecsinnel, a Rosznyefty igazgatójával, volt miniszterelnök-helyettessel. A Yahoo úgy értesült, hogy megbeszélést folytatott a Kreml-apparátus belpolitikai osztályának helyettes vezetőjével, Igor Gyivejkinnel is.

A találkozók tényét hivatalosan nem erősítették meg. A nagy port felvert cikkek nyomán Trump kampányfőnöke, Kellyanne Conway azt állította, hogy Page nem tagja a republikánus választási stábnak, nem vesz részt a biztonságpolitikai tájékoztatókon, és ő maga sohasem beszélt vele.

Carter Page, aki a Global Energy Capital elnevezésű, az energiaszektorra szakosodott befektetési és tanácsadó cég alapítója, sokáig dolgozott Oroszországban. Ő volt a felelőse a Merrill Lynch befektetési bank moszkvai irodája megnyitásának, és ő vitte ott a Gazprommal és a JeESz Rosszii villamosipari vállalattal kapcsolatos ügyeket.

A Global Policy című tudományos folyóiratban megjelent cikkeiben bírálta azokat az amerikai politikusokat, akik nem tudtak megszabadulni hidegháborús beidegződéseiktől. Szavai szerint az orosz cégekkel folytatott közvetlen együttműködés során szerzett tapasztalatai alapján gyakorlatiasabb tanácsot tud adni Trumpnak, mint a washingtoni politológiai központoknak az orosz valóságot távolról figyelő szakértői.