Tüntettek a postájukért a XVIII. kerületiek

Publikálás dátuma
2016.12.09. 14:44
Illusztráció. Fotó: Népszava
Ma végleg bezárták a XVIII. kerületben a Szent Lőrinc lakótelepi postahivatalt. A körzet MSZP-s önkormányzati képviselője hiába próbált az ügyben eljárni, az illetékesek válaszra sem méltatták. Péntek délután a helyben lakók tüntettek, mert szeretnék, ha a Magyar Posta Zrt. visszavonná a döntést, vagy újra megnyitná az amúgy mindig zsúfolt hivatalt és nekik ne kellene a jóval távolabb működő, sokkal kisebb postára járni, amit busszal nehéz megközelíteni.

Fehér Gábor szocialista önkormányzati képviselőt - aki a délutáni tüntetést Kunhalmi Ágnessel, a párt fővárosi elnökével együtt szervezte - helyi fideszes ellenfele riogatással vádolta a 2014-es kampányban, amikor arról beszélt, tudomása szerint meg akarják szüntetni a hivatalt. Sőt, amikor nyert, a kormánypártiak a választási bizottságtól azt kérték, semmisítsék meg az eredményt, mert Fehér hazugsággal szerezte meg a mandátumot. Állították, a kerület kormánypárti vezetői nem engedik, hogy a nagyon sok embert kiszolgáló hivatalt bezárják.

Az MSZP-s helyi képviselő korábban levélben fordult Illés Zoltánhoz, a posta elnök-vezérigazgatójához és személyes kihallgatást is kért az ügyben, de választ sem kapott. A mai tüntetés után újabb levelet küldenek, hátha sikerül megmenteni a három lakótelepen élőket kiszolgáló intézményt. Tiltakozó aláírásokat is gyűjtöttek, azokat a kerület vezetőinek és a fideszes országgyűlési képviselőnek akarják eljuttatni. 

Szerző
Frissítve: 2016.12.09. 17:42

A rettenetes vérontás után félelmetes a csend Aleppóban

Publikálás dátuma
2016.12.09. 14:41
Fotó: Jordan Pix/Getty Images
Azoknak, akik eddig az ostromgyűrű miatt nem menekülhettek el a városból, most bízniuk kell abban, hogy túlélik azt az öt kilométer hosszú utat, amelyen elhagyhatják a rommá lőtt óvárost - tudósít az Euronews.

8 ezer ember indulhat most útnak, közben elindultak a segélyszállítmányok is.

Az orosz külügyminiszter nem sokkal a mentőakció megkezdése után azt nyilatkozta, hogy a hamburgi EBESZ csúcson született egy megállapodás arról, hogy szombaton Genfben tovább folytatják az egyeztetéseket a részletekről, a katonai szakértők és a diplomaták. A cél az, mondta Lavrov, hogy véglegesítsék és egy dokumentumban rögzítsék a végső megoldást, amely lehetőséget teremt a fegyvereseknek és a civileknek egyaránt arra, hogy elhagyhassák Aleppót.

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője mindeközben Moszkvában arról beszélt, hogy a szíriai hadsereg és a szövetségesei elfoglalták a város keleti részének 70 százalékát és készek együttműködni a nyugati országokkal annak érdekében, hogy a segélyszállítmányok eljussanak Aleppóba

A nemzetközi segítségre nagyon várnak az aleppóiak. A város vezetője korábban azt nyilatkozta, hogy segítség nélkül 150 ezer emberre a biztos halál vár. Brita Hadzsi Haszan felszólította a fegyvereseket, hogy hagyjanak fel a támadásokkal és biztosítsák a folyosót a menekülőknek.

A szír hadsereg csütörtök este egy drónfelvételt tett közzé, amely dermesztő képet fest a porig rombolt Aleppóról.

Az utóbbi 26 nap heves harcaiban több mint 800 ember vesztette életét, mintegy 3 ezren sebesültek meg.

Szerző

Idegengyűlölet miatt robbanthatott egy férfi Drezdában

 Robbantásos merénylet elkövetésének gyanújával őrizetbe vettek egy férfit Drezdában - közölte pénteken a németországi  nagyváros ügyészsége.

 A gyanú szerint a 30 éves drezdai férfi robbantott pokolgépet a Török Iszlamista Vallási Intézmények Uniója (DITIB) által működtetett Fatih Camii mecsetnél és a drezdai nemzetközi kongresszusi központnál (Internationales Congress Center Dresden) szeptember végén, néhány nappal a német egység helyreállításának október 3-i nemzeti ünnepe előtt, amelynek központi, állami rendezvényeit Drezdában tartották.  A házi készítésű robbanószerkezetekkel elkövetett merényletekben nem sérült meg senki. 

 A csütörtökön elfogott férfitől vett DNS-minta egyezik a tetthelyen talált DNS-nyomokkal, és a lakásában pokolgép készítésére alkalmas tárgyakat találtak. A Mitteldeutscher Rundfunk (MDR) regionális közszolgálati televízió beszámolója szerint az ügyészség megerősítette azt a sajtóértesülést, miszerint a gyanúsított az Európai Hazafiak a Nyugat Iszlamizálódása Ellen (Pegida) nevű drezdai központú mozgalom egy tavaly nyári rendezvényének szónoka volt.

A Szászország tartományi főváros rendőrsége kezdettől arra gyanakodott, hogy a két bűncselekmény összefügg egymással, az indíték az idegengyűlölet, és a célok között lehet a nemzeti ünnep megzavarása.

Szerző