Előfizetés

Nincs halszag a Petőfi Rádión

Mindössze 11 alkalommal játszotta le az 1956-os emlékév keretein belül készült "Egy szabad országért" című dalt a Petőfi Rádió - közölte a közmédia sajtóosztálya a 444-gyel. 

A dal a Petőfi lejátszási listájában sem szerepel. Desmond Child "halszagú dala" úgy is 50 millió forintba került, hogy a résztvevők ingyen vállalták annak elkészítését. Schmidt Mária, az emlékév kormánybiztosa ezzel kapcsolatban azt mondta, "piaci alapon ennyibe került volna, ám mindenki lemondott, amiről csak lehetett, így a költségek nagyjából az ötödére csökkentek". A Terror Háza főigazgatóját egyébként az sem zavarta, hogy a forradalom 60. évfordulója himnuszának szánt dalt a szerző 2007-ben már eladta a miami kosárlabdacsapatnak.

Orbán: aki nem áll ki magáért, azon a többség átlép

Nagy hiba lenne kimaradni a román törvényhozásból, a vasárnapi romániai parlamenti választások tétje szoros összefüggésben van az erdélyi, partiumi magyarság megmaradásával - mutatott rá Orbán Viktor az Erdélyi Magyar Televíziónak (ETV) nyilatkozva.

A miniszterelnök Szatmárnémetiben tett csütörtöki látogatása alkalmával adott interjút az erdélyi médiumnak, amelyet pénteken internetes videómegosztó-csatornáján is elérhetővé tett az ETV. "Aki nem áll ki saját magáért, azon a többség egyszerűen átlép, és még jó, ha át- és nem rálép" - mondta Orbán Viktor. Ha a magyarok méltó életet akarnak Erdélyben, és elvárják, hogy a románság adja meg a nekik kijáró tiszteletet, megbecsülést és jogokat, akkor ki kell állniuk közösségükért, el kell menniük választani - figyelmeztetett a kormányfő.

Meghalt P. Debrenti Piroska, a rádió egykori bemondója

Kilencvenéves korában elhunyt P. Debrenti Piroska, a Magyar Rádió volt bemondója csütörtök este - tudatta a család pénteken az MTI-vel.

1953-tól dolgozott főként a Kossuth Rádió és a Bartók Rádió műsorainak bemondójaként: közreműködött egyebek mellett a Ki nyer ma? című zenés vetélkedőben, színházi közvetítésekben, tudományos és kabaréműsorokban is. 1956. október 23-án is dolgozott, amikor a forradalmárok a rádió épületénél voltak. A Magyar Rádiótól ment nyugdíjba, de már 80 éves is elmúlt, amikor még be-bejárt helyettesíteni a Bartók Rádióba. Szép beszédéért 2004-ben Kazinczy-díjat kapott, de megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztjét is.

Zenét hallgat, rejtvényt fejt, aggódik Debrenti Piroska - írtuk 2010-ben, az akkor 84 éves bemondónőről, a Hang-ról.