"Hazudik" - Nekiment egy fideszes a kritizáló MSZP-s politikusnak

Publikálás dátuma
2016.12.10. 17:58
Halász János Kósával. FOTÓ: Népszava
Hazugnak nevezte Bangóné Borbély Ildikót a Fidesz frakció szóvivője szombati budapesti sajtótájékoztatóján, mert a szocialista politikus a kormányt tette felelőssé az oktatás és az egészségügy romló helyzetéért, a gyermekszegénység növekvő mértékéért. Az MSZP-s képviselő hozzátette, hogy a Fidesz-kormányt ezért le kell váltani 2018-ban.

Halász János közölte: Bangóné Borbély Ildikó hazudik és félrevezeti az embereket, mert a szocialisták kormányzása idején nőtt a gyermekszegénység, a Fidesz-kormány viszont sok tízmilliárd forintot fordít a gyermekétkeztetésre. Ma már az összes alsó tagozatos ingyen kapja a tankönyvét, míg a szocialisták alatt a tankönyvek ára folyamatosan emelkedett - támadt a politikusra Halász, aki ezután a Fidesz-kormány rezsicsökkentését, béremelését és a sok kritikát és tiltakozást kiérdemlő életpálya-modelljét méltatta, szemben a szocialistákkal, akik szerinte elvettek egyhavi fizetést az egészségügyi dolgozóktól.

Bangóné Borbély Ildikó. FOTÓ: Népszava (Korábbi felvétel)

Bangóné Borbély Ildikó. FOTÓ: Népszava (Korábbi felvétel)

Ahogy lapunk is megírta, az MSZP-s képviselő sajtótájékoztatóján felidézte, hogy az EU országjelentése szerint a magyar gyerekek 32 százalékát sújtja szegénység, a 7 év alatti gyerekeknél ez az arány 43 százalék, de a Fidesz azt állítja, mindent megtett, hogy egy gyermek se éhezzen. A kormány azt is állítja, hogy mindent megtett az egészségügyben, minden nyugdíjasnak méltó körülményeket biztosított, a fizetések pedig rengeteget nőttek, vagyis a családok felelősek a gyerekszegénységért. A nyugdíjasok tehetnek róla, ha nem jut gyógyszerre, és az orvosok, ápolónők miatt került olyan rossz állapotba az egészségügy - fejtette ki. Vajon a Fidesz-kormány miért nem vállalja semmiért a felelősséget, és az emberek meddig tűrik még, hogy az "urizáló elit" mindenért őket hibáztassa? - vetette fel a szocialista politikus. Az az igazság, hogy mindezért a Fidesz a felelős. 2018-ban le kell váltani ezt a kormányt! - szögezte le.

Szerző

Borús, ködös, filmnézős lesz a vasárnap

Publikálás dátuma
2016.12.10. 17:14
Illusztráció: Tinkstock
Az ország délnyugati kétharmadán változóan felhős lesz az ég, vasárnap késő délutántól növekszik meg északnyugat felől erősen a felhőzet, és akkor néhol északon már eső, zápor is lehet. Az ország északkeleti harmadán viszont többnyire borult, párás, néhol tartósan ködös idő valószínű szitálással, de napközben a borult, párás terület kiterjedése csökken.  A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +2 és -6 fok között alakul, délnyugaton és az Északi-középhegység völgyeiben lehet a hidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet 3 és 10 fok között valószínű, északkeleten lesz a hűvösebb, ott néhol 0 fok közelében marad.

Hétfőn szeles, változóan felhős időben lesz részünk. Többfelé alakulhatnak ki záporok, északkeleten estétől hózáporok is előfordulhatnak. Erős, viharos lesz az északi-északnyugati szél. Napközben 3-8 fok valószínű.

A jövő hét további részében alapvetően hideg időre van kilátás, fagyos, több helyen csípős hajnalokkal, fagypont körüli csúcshőmérsékletekkel. Többfelé kisüthet a nap, de szerda este elszórt csapadék előfordulhat. A szél gyenge, mérsékelt lesz - olvasható az Időkép előrejelzésében.

Szerző
Témák
időjárás

Szentmártoni maradt a Magyar Írószövetség elnöke

Publikálás dátuma
2016.12.10. 16:36
Szentmártoni János elnök beszédet mond a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban
Szentmártoni Jánost választotta újra elnökévé a Magyar Írószövetség választmánya a szervezet szombati tisztújító közgyűlésén.

Szentmártoni János író, költő egyedüli jelöltként indult a posztért, amelyet az előző két ciklusban is betöltött, a József Attila-díjas alkotó 2010 óta vezeti a Magyar Írószövetséget. Az újra megválasztott elnök a tisztújító közgyűlés után tartott sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az elkövetkező időszakban a legfontosabb feladat a Magyar Írószövetség jövőképnek, szerepének a megfogalmazása lesz. Hozzátette: az elkövetkező három évben ez egyrészt gyakorlati, másrészt eszmei kérdésekből fog állni. 

Az újjáválasztott elnök azoknak is megköszönte a jelenlétet és a munkát, akik nem őt vagy a jelenlegi vezetőséget szerették volna a szervezet élén látni. Szentmártoni János elismerte, hogy egy kilencszáz fős szervezetben nem tetszhet mindenkinek az, ahogy a vezetőség végzi a munkáját, de ezzel számolnia kell mindenkinek, aki vezetői szerepet vállal.  Mint fogalmazott, eddig is igyekezett bizonyítani munkájával - szerkesztőként és írószövetségi elnökként egyaránt -, hogy nem árkokat ástak kollégáival, hanem éppen hogy hidakat építettek táborok, nemzedékek, vélemények között. Hozzátette: "így igyekszünk az elkövetkező három évben is ennek szellemében cselekedni, hogy azokat is szolgájuk, akik nem ránk szavaztak a mai nap folyamán".

Szentmártoni János elnök beszédet mond a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2016. december 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Szentmártoni János elnök beszédet mond a Magyar Írószövetség tisztújító közgyűlésén a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban 2016. december 10-én. MTI Fotó: Mohai Balázs

Szentmártoni János elmondta: eddig tartotta magát ahhoz, hogy a háttérben zajló szervezkedésnek nem adott hangot sem a sajtóban, sem a jelenlegi elnökségnek nem engedte, hogy ezt felhozza, ám a mostani eredmények is azt bizonyítják, hogy hosszú távon mindig az egyenes és tiszta játék vezet eredményhez.  Mint kifejtette, amennyiben az Írószövetség azon tagjai, akik elégedetlenek a jelen vezetéssel, időben kérték volna, hogy a szervezet adjon teret vagy kommunikációs csatornát számukra ahhoz, hogy bemutatkozhassanak a maguk programjával, akkor a demokratikus szabályoknak megfelelően ennek eleget tettek volna. "Meggyőződésem, hogy ha nyilvánosan vállalták volna a véleményüket, akkor eredményesebb lett volna az ő munkájuk is" - zárta gondolatait az elnök. Mindezzel arra utalt, hogy korábban tudomása volt arról: rajta kívül más is indulni szándékozik az elnöki posztért, de mivel az érintett kerülte a nyilvánosságot, ő sem árulta el a nevét. 

A tisztújító közgyűlésen a Magyar Írószövetség választmánya újra megválasztotta a hat tagú elnökségbe Vasy Gézát, Erőss Kingát, Fekete Vincét, Mezey Katalint, Dobozi Esztert és Csender Leventét.

Szerző
Frissítve: 2016.12.10. 20:02