Előfizetés

Gyárfás Tamás biztosan nem marad, szerdán lemond

Publikálás dátuma
2016.12.11. 18:29
FOTÓ: Népszava
A rövid pályás úszó-világbajnokság egyértelműen a hat arany- és egy ezüstérmet gyűjtő Hosszú Katinka sikerét hozta, érthető, ha ezzel párhuzamosan egyre több negatív hír, találgatás jelent meg az úszónő által támadott elnökkel, Gyárfás Tamással kapcsolatban. Volt, aki egy televíziós sportműsorban azt fejtegette, hogy mivel Gyárfás hivatalosan nem mondott le, valószínűsíthető, hogy nem is fogja megtenni ezt.

Látszólag erősíti ezt a vélekedést, hogy az úszószövetség elnöke elég sok biztatást is kap, mondván egyfelől rengeteg pénzt szerzett az úszóknak, másfelől idehozott több nagy világversenyt, a vele járó létesítmények felépíttetésével együtt, szóval ma már a munka dandárja elvégeztetett a 2017-es vizes vb előtt.

A Népszava értesülése szerint azonban Gyárfás, ahogy ígérte, szerdán, azaz december 14-én, az elnökségi ülésen hivatalosan is bejelenti távozását. Meg nem erősített információk szerint a világbajnokság társelnöki posztjáról is távozik majd. Tehát fogalmazhatunk így: a volt elnök immár a nemzetközi pozícióira koncentrál a jövőben. Ezekkel kapcsolatban is jelentek meg hírek; ezek azt sugallják, hogy az európai (LEN) és a Nemzetközi Úszó Szövetségben (FINA) is gyengültek Gyárfás érdekérvényesítő képességei és az előrelépés esélyei.

Azt egyébként maga Gyárfás sem cáfolta, hogy a magyarországi botrányok hátrányosan érintették őt, még akkor is, ha van rá példa, hogy egy nemzetközi szövetségi elnök nem feltétlenül elnöke hazája szövetségének. Ezzel együtt a LEN-ben betöltött tisztsége szilárd, ahol a legszűkebb vezetőség tagja, alelnök, gazdasági vezető, és mint ilyen már beválasztották a FINA 23 tagú elnökségébe is. E szövetség tisztújítását júliusban Budapesten tartják, hogy ott milyen rangot tud magának kivívni, nos, ez most kérdőjeles. Sokáig rebesgették, hogy a FINA legfelsőbb irányítói grémiumába is bekerülhet – ehhez a magyar kormány, ígérte, minden segítséget meg akar adni -, de a Hosszú Katinkával, illetve további válogatott úszókkal folytatott háborúja megfoszthatja őt a még jelentősebb pozíció megszerzésétől.

A Népszava változatlanul úgy tudja, hogy a buktatási akció fő motívuma a budapesti promóciós filmben való részvételi díj körüli vita volt; Hosszú Katinka kétmillió forintot kért a szereplésért, Gyárfás pedig – saját bevallása szerint azért, mert ő a közpénzzel is úgy bánt, mint a sajátjával – megtagadta ezt a klasszis úszónőtől.

Hogy a szerdai végső lemondás elhozza-e a megnyugvást az úszók világába, ez erősen kérdőjeles, azt viszont határozottan cáfolták a Népszava forrásai, hogy lenne alapja annak a híresztelésnek, hogy hamarosan a FINA-nál is FBI-vizsgálatok lesznek, többek között magánál Gyárfásnál is.

Hosszú Katinka újabb aranyat szerzett az úszó vb-n

Publikálás dátuma
2016.12.11. 09:42
Forrás: Facebook
Hosszú Katinka megszerezte hatodik aranyérmét, valamint második ezüstjét, míg Verrasztó Dávid egy harmadik hellyel gazdagodott az úszók rövidpályás világbajnokságán a kanadai Windsorban.

A háromszoros olimpiai bajnok Hosszú szombaton 200 méter vegyesen védte meg címét, ezzel az úszósport történetének első olyan versenyzője lett, aki egy rövidpályás világbajnokságon hat egyéni számban diadalmaskodott.

Az esti programban először női 200 méter vegyesen lehetett szurkolni a magyaroknak, Hosszú Katinka a szám címvédőjeként és világcsúcstartójaként állt rajthoz, míg a kanadai viadalon Jakabos Zsuzsanna először döntőzhetett egyéniben. Hosszú egy remek rajt után azonnal az élre állt, majd már-már szokásos fantasztikus fordulójával ellépett a mezőnytől. Az utolsó úszásnemre - gyors - majd két másodperces előnnyel fordult rá Hosszú, akinek győzelmét ezúttal sem fenyegette veszély, 2:02.90 perces idejével diadalmaskodott, míg Jakabos 2:08.95-tel nyolcadik lett.

"Nehéz mit mondani, mert nem tudom, hol rontottam el. Az elején megnyomtam a pillangót kicsit jobban, ahogy megbeszéltük, és egyáltalán nem éreztem, hogy a folytatással baj lett volna, még a mellúszással sem, pedig az nálam azért a csillagok állásától is függ. Miközben a világkupákon 2:06-07-eket jöttem gond nélkül, most itt ez a 2:08.9 vége, amit nem értek. Annak örülök, hogy sikerült egy vb-n egyéni döntőt úsznom, de ennél jobb időt kellett volna elérnem, ez egyértelmű" - idézte Jakabos a Magyar Úszó Szövetség Facebook-oldala. 

Hosszúnak ezt követően a 100 méter pillangó elődöntőjében volt jelenése, s kiváló fordulóit remekül kamatoztatva ezúttal is magabiztosan nyerte futamát, ráadásul 55.82 másodperces idejével megközelítette közel két évvel ezelőtt Szentpéterváron felállított 55.71 másodperces országos csúcsát. A második elődöntőben csak az amerikai Kelsi Worrell úszott ennél jobbat, így Hosszú a második idővel jutott a zárónapon sorra kerülő fináléba.

Rövid pihenő után az 50 méter hát döntőjében ugrott a medencébe Hosszú, a 7-es pályán remekül kapta el a rajtot, majd egy kiváló forduló után ezúttal is esélye volt a győzelemre, azonban végül a brazil Etiene Medeiros diadalmaskodott. Hosszú 25.99 másodperces idejével beállította saját maga országos csúcsát.

"Egy picit most már átbillentem, öt nap volt eddig, de azért a fejemben ez hosszabbnak tűnt. Nem is az úszás volt igazán fárasztó, hanem hogy minden egyes számra külön fel kellett készülni, két-három órával a kezdés előtt már itt voltunk az uszodában, éjfél körül értünk vissza a szállodába, a reggel hetes busszal pedig jöttünk is vissza. Nagy kihívás volt ennyi számban úszni, az a holnapi egy már könnyen fog menni, nagyon élveztem" - értékelt az M4 Sport helyszíni riporterének Hosszú. Hozzátette, szeretett volna világcsúcsot is úszni Windsorban, ez ugyan nem jött össze, ugyanakkor az eddigi sikereknek nagyon örül.

A zárónapon sorra kerülő fináléval kapcsolatban megjegyezte, nagy csatát vár amerikai riválisa ellen, aki igazi sprinter, így majd az első 50 méteren kell arra figyelnie, hogy ne lógjon meg.

Hosszú kedden 400 méter vegyesen győzött, valamint 200 méter gyorson lett második, szerdán 100 méter háton és 200 méter pillangón nem talált legyőzőre, csütörtökön 200 méter háton, pénteken pedig 100 méter vegyesen diadalmaskodott.

A magyar érdekeltségű számok zárásaként következett a férfi 400 méter vegyes, amelynek Gyurta Gergely a 2-es, Verrasztó Dávid pedig az 5-ös pályáról vágott neki. A pillangót követően előbbi a hetedik, utóbbi a hatodik helyen fordult, háton Verrasztó jelentős hátrányt ledolgozva a második pozícióba jött fel. A japán Szeto Daiját nem lehetett megfogni, így Verrasztó az éremért csatázott, végül 4:01.46 perccel a harmadik lett. Gyurta Gergely egyéni legjobbját (4.04.28) megközelítve 4:04.89-cel a hatodik lett.

"Persze, hogy megérte kijönni. Ez két hónap felkészülésének a műve. Emiatt is nem maradt már több bennem az utolsó ötvenre, amit picit sajnálok. Próbáltam a brit sráctól jobban elmenni mellen, meg ki is úsztam kicsit a szélére, de így sem tudtam meggátolni, hogy végül megelőzzön. Ez a harmadik vb-bronzom zsinórban, ez nagyon jó érzés, meg az is, hogy végül is jobb időt úsztam, mint két éve" - mondta Verrasztó.

"Az ezeröt után ez már nagyon fájt, de tényleg nagyon, és mégis, élveztem minden másodpercét. Nagyon örülök ennek a hatodik helynek, a végén még a japán srácot is sikerült lenyúlnom, most úgy érzem, ma minden összejött" - jegyezte meg Gyurta Gergely.

Korpási Bálint aranyérmes lett a birkózó-vb-n

Publikálás dátuma
2016.12.10. 22:11
MTI Fotók: Bruzák Noémi
Korpási Bálint aranyérmet nyert a kötöttfogásúak 71 kilogrammos kategóriájában a nem olimpiai súlycsoportok birkózó-világbajnokságán a budapesti BOK (volt Syma) Csarnokban.

A BVSC versenyzője szombaton két nehezebben, majd két kifejezetten imponálóan és könnyedén megnyert mérkőzés után jutott el az esti fináléba, melyben a moldovai Daniel Cataragával csapott össze, aki korábban olyan klasszisokat győzött le, mint az Eb-ezüstérmes orosz Adam Kurak, vagy a világ- és Európa-bajnok azeri Haszan Alijev.

Korpási elődöntőjét követően azt mondta, a moldáviai döntőbe jutása nem lepte meg, mert jó, masszív birkózó Cataraga, aki ellen nem lesz könnyű dolga, mivel állásban kiválóan küzd, alacsonyan van a súlypontja, ezért az új szabályok - melyek alapján már nincs térdelő helyzet - kedveznek neki.

A finálé pontosan azt hozta, amit Korpási szavai sugalltak: a két birkózó elképesztő állóharcot folytatott a szőnyegen, hat percen keresztül küzdöttek egymással sikeres akció nélkül. A meccsen először Cataraga intették, ami a magyar 1-0-ás vezetését jelentette, majd a második menet elején Korpásit, így 1-1 lett, egyúttal - a később szerzett pont miatt - Cataraga került előnybe.

Korpásinak akció, vagy ellenfele újabb intése kellett, így a magyar ment is előre, s a bírók egy perccel a vége előtt megintették riválisát. Látva a meccs addigi menetét, a 2-1 már biztos előnynek tűnt a zárópercben. Cataraga nem is tudott akciót csinálni, Korpási pedig ezzel világbajnok lett.

"Nagyon elfáradtam, iszonyúan kemény volt a mérkőzés" - értékelt Korpási Bálint. "Arra figyeltem, hogy a második menetben nehogy megintsenek, ezért hajtottam. Rengeteget segített a hazai közönség, de még inkább az a rengeteg munka, amit elvégeztem. Ez az első világbajnoki aranyam, korosztályos vb-ken is csak más színű érmeket szereztem."

Az Európa Játékokon második, az idei Európa-bajnokságon harmadik Korpási Bálint karrierje első felnőtt-világbajnoki érmét szerezte meg, egyúttal a magyar birkózás 28. vb-címét nyerte. A nap során Galambos Ramóna (55 kg) ötödik lett, míg a szabadfogású Molnár József (61 kg) korán kiesett.