Előfizetés

Gyárfás nekiment a Nemzeti Sportnak

Publikálás dátuma
2016.12.11. 21:37

Gyárfás Tamás egy a Nemzeti Sport megjelenésre váró cikkre reagált lapunknak, amiben a Szőllösi György vezette sportújság az St. Plusz Kft. és a FINA együttműködését taglalja a FINA Magazine megjelentetése kapcsán. A MÚSZ lemondott elnöke szerint a cikkben felháborítónak tartják, hogy egy magyar cég egy nemzetközi szövetség számára szolgáltatást végez. Gyárfás  - aki a Népszava értesülése szerint szerdán az elnökségi ülésen hivatalosan is bejelenti távozását - reakciójának szó szerinti leközlését kérte a Nemzeti Sport cikke kapcsán, amiben nyílt vitára szólította fel Szőllösit.

"Gyárfás Tamást a Nemzeti Sport közvetítő útján kereste meg, hogy válaszoljon a lapban megjelenésre váró cikkre, melyben az St. Plusz Kft. és a FINA együttműködését taglalja a FINA Magazine megjelentetése kapcsán, mint aki felháborítónak tartja, hogy egy magyar cég egy nemzetközi szövetség számára szolgáltatást végez.

Az összeállítás eleve csúsztatásra épül, hiszen kizárólag a bevételekről szól – és ez a szám is fényévekre van a valóságtól –, a kiadásokról, így a végső egyenlegről nem. Noha ehhez semmi köze nincs a lapnak, az elszámolás kizárólag a két félre tartozik.

Az idei áprilisi MÚSZ-közgyűlés előtt, amelyen Gyárfás Tamás bizalmi szavazást kért, az akkori ellenlábasok már megküldték ugyanezeket a vádakat a FINA-nak, amelyre a FINA válaszolt (lásd alább).

Ezt most ismét előbányászta a Szöllősi György főszerkesztésével megjelenő Nemzeti Sport, amely álhírek, névtelen forrásokból származó, ellenőrizetlen és hamis információk alapján hetek óta lejárató kampányt folytat. Gyárfás Tamás rendkívül sajnálja, hogy az egykor nagy hagyományú lap az új főszerkesztő beiktatása óta sosem látott mélységekbe zuhant.

A kampány hátterében az áll, hogy Szöllősi György még a Magyar Sportújságíró Szövetség elnökeként tavaly 5 millió forint támogatást kért Gyárfás Tamástól a Sportcsillagok Gálája eseményhez, ám Gyárfás Tamás nem kívánta ezzel az összeggel csökkenteni akár a magyar úszósport támogatására, akár a jövő évi világbajnokság előkészítésére folyósított kormányzati forrásokat. Szöllősi György azóta Facebook-oldalán rendszeresen gyalázza Gyárfás Tamást, illetve a hozzá kapcsolódó rendezvényeket, így például a tavaly januári FINA-gálát is, amelyen egyébként VIP-meghívottként maga is részt vett.

Ma azonban, felelős munkakörben, mellőznie kellene mind az alpári hangot, mind a boszorkányüldözést, hiszen most a méltán nagy hagyományú magyar sportnapilapot szerkeszti – melynek Gyárfás Tamás maga is két évtizedig munkatársa volt –, nem a saját Facebook-oldalát.

Gyárfás Tamás ezúton jelzi, hogy bármilyen témában, bármilyen állítás kapcsán készen áll egy nyílt vitára Szöllősi Györggyel, bármelyik, ennek teret adó televíziós csatornában élő adásban; a főszerkesztő vállalja fel arccal az állításokat, lapja ne csupán aláírás nélküli cikkeket közöljön, névtelen forrásokra hivatkozzon.

Ugyanakkor a gyűlöletkampány megállítása érdekében immár jogi lépéseket is tesz Gyárfás Tamás, aki ezeket a sorokat egyszersmind megküldi más magyarországi médiumoknak is, így az index.hu-nak, az origo.hu-nak, a Hír24-nek, a hvg.hu-nak, a 444.hu-nak, a 888.hu-nak, illetve az országos napilapoknak.

Az április FINA állásfoglalás:

Bár az ügy a legteljesebb mértékben az üzleti titoktartás körébe tartozik, Gyárfás úr felhatalmazott arra, hogy felfedjük az együttműködésünk részleteit. Az alábbiakban találja a válaszokat a kérdéseire.

1. Gyárfás FINA-alelnök urat mint a FINA Médiabizottság felügyelőjét kértük fel erre a feladatra, amit évek óta a legnagyobb megelégedésre lát el. Többek között ez is szerepet játszott abban, hogy a FINA az idén januárban a legmagasabb elismerésben részesítette, azaz Gold Pin-nel tüntette ki.

2. Minden Büro-tag azt a területet felügyeli, ahol tudása legjavát nyújthatja. Gyárfás úrnak hatalmas tapasztalata van a médiát érintő dolgokban, magától értetődő választás volt erre a pozícióra.  

3. A FINA évi 200.000 eurót fizet a Magazin előállításáért, amely valamennyi felmerülő költséget fedezi. A FINA-nak nincs információja és nem is érdekelt abban, hogy megtudja, az St. Plusz Kft. milyen más bevételekkel rendelkezik. Minden év végén a felek áttekintik a Magazinhoz kapcsolódó elszámolást, és azt a FINA Auditorai is jóváhagyják.

4. Ez az együttműködés minden igényünket kielégíti, és a FINA-családon belül is a lehető legmagasabb megbecsülést élvezi - írta Cornel Marculescu, a FINA ügyvezető igazgatója reagálásában.

Gyárfás biztosan lemond

Korábban írtuk: Hosszú Katinka sikerével párhuzamosan egyre több negatív hír, találgatás jelent meg az úszónő által támadott elnökkel, Gyárfás Tamással kapcsolatban. Volt, aki egy televíziós sportműsorban azt fejtegette, hogy mivel Gyárfás hivatalosan nem mondott le, valószínűsíthető, hogy nem is fogja megtenni ezt.

Látszólag erősíti ezt a vélekedést, hogy az úszószövetség elnöke elég sok biztatást is kap, mondván egyfelől rengeteg pénzt szerzett az úszóknak, másfelől idehozott több nagy világversenyt, a vele járó létesítmények felépíttetésével együtt, szóval ma már a munka dandárja elvégeztetett a 2017-es vizes vb előtt.

A vb társelnöki posztjáról is távozhat

A Népszava értesülése szerint azonban Gyárfás, ahogy ígérte, szerdán, azaz december 14-én, az elnökségi ülésen hivatalosan is bejelenti távozását. Meg nem erősített információk szerint a világbajnokság társelnöki posztjáról is távozik majd. Tehát fogalmazhatunk így: a volt elnök immár a nemzetközi pozícióira koncentrál a jövőben. Ezekkel kapcsolatban is jelentek meg hírek; ezek azt sugallják, hogy az európai (LEN) és a Nemzetközi Úszó Szövetségben (FINA) is gyengültek Gyárfás érdekérvényesítő képességei és az előrelépés esélyei.

Megfoszthatja a háborúskodás a FINA felsőbb pozícióitól

Azt egyébként maga Gyárfás sem cáfolta, hogy a magyarországi botrányok hátrányosan érintették őt, még akkor is, ha van rá példa, hogy egy nemzetközi szövetségi elnök nem feltétlenül elnöke hazája szövetségének. Ezzel együtt a LEN-ben betöltött tisztsége szilárd, ahol a legszűkebb vezetőség tagja, alelnök, gazdasági vezető, és mint ilyen már beválasztották a FINA 23 tagú elnökségébe is. E szövetség tisztújítását júliusban Budapesten tartják, hogy ott milyen rangot tud magának kivívni, nos, ez most kérdőjeles. Sokáig rebesgették, hogy a FINA legfelsőbb irányítói grémiumába is bekerülhet – ehhez a magyar kormány, ígérte, minden segítséget meg akar adni -, de a Hosszú Katinkával, illetve további válogatott úszókkal folytatott háborúja megfoszthatja őt a még jelentősebb pozíció megszerzésétől.

A Népszava változatlanul úgy tudja, hogy a buktatási akció fő motívuma a budapesti promóciós filmben való részvételi díj körüli vita volt; Hosszú Katinka kétmillió forintot kért a szereplésért, Gyárfás pedig – saját bevallása szerint azért, mert ő a közpénzzel is úgy bánt, mint a sajátjával – megtagadta ezt a klasszis úszónőtől.

Nem lesznek FBI-vizsgálatok

Hogy a szerdai végső lemondás elhozza-e a megnyugvást az úszók világába, ez erősen kérdőjeles, azt viszont határozottan cáfolták a Népszava forrásai, hogy lenne alapja annak a híresztelésnek, hogy hamarosan a FINA-nál is FBI-vizsgálatok lesznek, többek között magánál Gyárfásnál is.

Vesztett a magyar válogatott Svédországban

A magyar válogatott 29-21-re kikapott a román csapattól a svédországi női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjében, vasárnap.

A világbajnoki bronzérmes román együttes az első néhány szoros perc után fokozatosan növelte előnyét, a szünetben már hat góllal vezetett, a második játékrészben pedig még tovább tudta növelni a különbséget. A magyarok 96. egymás elleni mérkőzésükön 33. alkalommal kaptak ki Romániától. Vereségével Kim Rasmussen szövetségi kapitány együttese pont nélkül áll a középdöntős csoportban, amelyben kedden Norvégiával találkozik.

Gyárfás Tamás biztosan nem marad, szerdán lemond

Publikálás dátuma
2016.12.11. 18:29
FOTÓ: Népszava
A rövid pályás úszó-világbajnokság egyértelműen a hat arany- és egy ezüstérmet gyűjtő Hosszú Katinka sikerét hozta, érthető, ha ezzel párhuzamosan egyre több negatív hír, találgatás jelent meg az úszónő által támadott elnökkel, Gyárfás Tamással kapcsolatban. Volt, aki egy televíziós sportműsorban azt fejtegette, hogy mivel Gyárfás hivatalosan nem mondott le, valószínűsíthető, hogy nem is fogja megtenni ezt.

Látszólag erősíti ezt a vélekedést, hogy az úszószövetség elnöke elég sok biztatást is kap, mondván egyfelől rengeteg pénzt szerzett az úszóknak, másfelől idehozott több nagy világversenyt, a vele járó létesítmények felépíttetésével együtt, szóval ma már a munka dandárja elvégeztetett a 2017-es vizes vb előtt.

A Népszava értesülése szerint azonban Gyárfás, ahogy ígérte, szerdán, azaz december 14-én, az elnökségi ülésen hivatalosan is bejelenti távozását. Meg nem erősített információk szerint a világbajnokság társelnöki posztjáról is távozik majd. Tehát fogalmazhatunk így: a volt elnök immár a nemzetközi pozícióira koncentrál a jövőben. Ezekkel kapcsolatban is jelentek meg hírek; ezek azt sugallják, hogy az európai (LEN) és a Nemzetközi Úszó Szövetségben (FINA) is gyengültek Gyárfás érdekérvényesítő képességei és az előrelépés esélyei.

Azt egyébként maga Gyárfás sem cáfolta, hogy a magyarországi botrányok hátrányosan érintették őt, még akkor is, ha van rá példa, hogy egy nemzetközi szövetségi elnök nem feltétlenül elnöke hazája szövetségének. Ezzel együtt a LEN-ben betöltött tisztsége szilárd, ahol a legszűkebb vezetőség tagja, alelnök, gazdasági vezető, és mint ilyen már beválasztották a FINA 23 tagú elnökségébe is. E szövetség tisztújítását júliusban Budapesten tartják, hogy ott milyen rangot tud magának kivívni, nos, ez most kérdőjeles. Sokáig rebesgették, hogy a FINA legfelsőbb irányítói grémiumába is bekerülhet – ehhez a magyar kormány, ígérte, minden segítséget meg akar adni -, de a Hosszú Katinkával, illetve további válogatott úszókkal folytatott háborúja megfoszthatja őt a még jelentősebb pozíció megszerzésétől.

A Népszava változatlanul úgy tudja, hogy a buktatási akció fő motívuma a budapesti promóciós filmben való részvételi díj körüli vita volt; Hosszú Katinka kétmillió forintot kért a szereplésért, Gyárfás pedig – saját bevallása szerint azért, mert ő a közpénzzel is úgy bánt, mint a sajátjával – megtagadta ezt a klasszis úszónőtől.

Hogy a szerdai végső lemondás elhozza-e a megnyugvást az úszók világába, ez erősen kérdőjeles, azt viszont határozottan cáfolták a Népszava forrásai, hogy lenne alapja annak a híresztelésnek, hogy hamarosan a FINA-nál is FBI-vizsgálatok lesznek, többek között magánál Gyárfásnál is.