Az év rablása? - Százmilliós luxus ékszerek tűntek el

Publikálás dátuma
2016.12.12. 15:49
Illusztráció: Thinkstock
Nemzetközi bűnözői csoportok követték el Prágában azokat a rablásokat, amelyek során összesen mintegy 34 millió korona (391 millió forint) értékű ékszer tűnt el - közölte hétfőn a cseh rendőrség.

Az elkövetők egy része már rács mögé került, s amennyiben bűnösségüket a bíróságok kimondják, akár 15 évi börtönbüntetést is kaphatnak - mondta Jirí Zábrodsky, a prágai rendőrség rablásokkal foglalkozó osztályának vezetője.

Az első nagy rablásra, amely során az óvárosi Bvlgary luxus ékszerboltból 17 millió korona értékű óra, nyaklánc és fülbevaló tűnt el, 2012 decemberében került sor. A három tettesből kettőt a közelmúltban Münchenben tartóztatott le a német rendőrség, ahol újabb rablást készítettek elő, egy tettest pedig továbbra is köröznek nemzetközi elfogatóparancs alapján.

Zábrodsky szerint a tettesek szerbek és a Rózsaszín Párduc nevű szerbiai irányítású bűnbanda tagjai. A bandának mintegy 800 tagja van, elsősorban a volt Jugoszlávia államaiból, akik egész Európában tevékenykednek.

A második és a harmadik nagy rablást, tavalyelőtt és idén, a Vyborg elnevezésű bűnbanda követte el, amelyet Oroszországból és Finnországból irányítanak. Ők két luxus ékszerboltból több mint 16,5 millió korona értékű árut tulajdonítottak el. A tíz elkövető többségét a rendőrségnek Csehországban, Svájcban és Észtországban már sikerült elkapnia - közölte a prágai rendőrség. Az ellopott, és időközben töredékáron eladott luxus ékszerek után tovább folyik a rendőrségi kutatás.

Szerző

Sokkos utasok - Kényszerleszállás Kuvaitban

Publikálás dátuma
2016.12.12. 13:26
Illusztráció. Fotó: Getty Images
A külföldi légitársaság menetrend szerint kedd délután 14:40-kor felszálló járatának folyosóján élettelenül találtak egy középkorú férfit – tudta meg a Blikk.

A sokkos állapotban lévő utasokkal a repülőgép Kuvaitban hajtott végre kényszerleszállást. – Félúton járhattunk, amikor észrevettük, hogy egy férfi a két mosdó ajtaja között fekszik a repülőgép padlóján. Azt gondoltuk, hogy az illető felöntött a garatra, emiatt eshetett össze, ám néhány perccel később láttuk, nagyon nagy a baj – emlékezett vissza a tragédiára a neve elhallgatását kérő magyar utas.

A repülőgép fedélzetén drámaivá változott a hangulat, a személyzet azonnal a férfi segítségére sietett, a gépen ülő utasok pedig lélegzetüket visszatartva egy emberként szorítottak a férfiért.

- Hosszú ideig, körülbelül kilencven percen át próbálták újraéleszteni a férfit a légikísérők, ám sajnos végül nem sikerült visszahozni a halálból.

Az esettel kapcsolatban a lap telefonon megkereste az ügyben érintett külföldi légitársaság magyarországi képviseletét.

- December 6-án az Emirates EK 112-es járatát Kuvaitba irányították, egy utas rosszulléte miatt – hangzott a légitársaság válasza. Ám nem írtak arról, hogy az utas elhunyt volna, csak annyit közöltek, hogy a földön folyatták az ellátását.

Szerző

Megállapodott az EU Kubával

Megállapodást írt alá az Európai Unió hétfőn Kubával a kapcsolatok rendezése, a felek közötti politikai párbeszéd és együttműködés előmozdítása érdekében - jelentette be Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

Az unió részéről Mogherini, Kuba képviseletében pedig Bruno Rodríguez Parrilla külügyminiszter látta el kézjegyével a szerződést, amely a két térség kapcsolatait hivatott magasabb szintre emelni.

Latin-Amerikában egyedül Kubának nem volt együttműködési megállapodása az unióval, a tagországok kormányait tömörítő tanács azonban az előző héten határozatot hozott az egyezmény aláírásáról. Elemzők rámutattak, hogy a tárcavezetők ezzel visszavonták azt a korábban elfogadott döntést, amelynek értelmében az Európai Unió a kubai demokratikus változásokhoz kötötte a kétoldalú viszony javítását.

Sajtókommentárok szerint az egyezmény újabb sikert jelent a kommunista vezetésű Kuba számára, amely 2014 óta sokat javított nemzetközi kapcsolatain: enyhülés következett be az Egyesült Államokhoz fűződő fagyos viszonyában és megállapodott a külföldi kormányoktól kapott hitelei kétharmadának a törléséről. Egyes szakértők szerint a kubai forradalom "atyjának" számító Fidel Castro novemberi halálával tovább mérséklődhet a szigetország nemzetközi elszigeteltsége.

A brüsszeli aláírási ceremónián a kubai külügyminiszter hangsúlyozta, a történtek jól mutatják, hogy "jó szándékkal és tisztelettel lehetséges haladást elérni és leküzdeni a nézetkülönbségeket". Parrilla emellett felidézte Fidel Castro egyik korábbi beszédét, amelyben az EU-t méltatta, amiért ellensúlyt jelent a Havanna ellen komoly büntetőintézkedéseket bevezető Egyesült Államokkal szemben.

Az uniós miniszteri tanács tájékoztatása szerint az egyezmény új jogi keretet teremt majd az Európai Unió és Kuba közötti kapcsolatok számára, annak értelmében a felek megerősítik a politikai párbeszédet, szorosabbra fűzik a kétoldalú együttműködést és együttesen lépnek fel multilaterális fórumokon.

A megállapodás célja a kubai gazdasági és társadalmi átmenet támogatása. Elősegíti a párbeszédet és az együttműködést a fenntartható fejlődés, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartásának ösztönzése, valamint a globális kihívásokra adott közös megoldások kidolgozása céljából - írták a közleményben.

Az EU Kuba második legnagyobb kereskedelmi partnere, a legnagyobb külföldi befektető és a harmadik a szigetre utazó turisták száma tekintetében.

Szerző
Témák
EU Kuba
Frissítve: 2016.12.12. 13:14