Pharaon politikai utasításra lépett be Magyarországra?

A Demokratikus Koalíció azt valószínűsíti, hogy nem egy szakmai hiba miatt, hanem feltehetően politikai utasításra léphetett be Magyarországra az Interpol és az FBI által is körözött Ghaith Pharaon. 

Vadai Ágnes hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján arra hivatkozott, hogy a nap folyamán találkozott Pintér Sándor belügyminiszterrel, aki mutatott neki egy, a szaúdi férfiról szóló, nyilvános és titkos "dokumentumokból álló, aktának nevezett irathalmazt". Hozzátette, hogy Ghaith Pharaon 2014 végén egy normál és egy üzleti vízumot is kapott, majd később tartózkodási engedélyhez is jutott, annak ellenére, hogy 2015 elején a magyar hatóságok pontosan ismerték a férfi korábbi tevékenységét.

A DK alelnöke kitért rá, hogy nemcsak Jordánia tiszteletbeli budapesti konzulja játszott szerepet abban, hogy Ghaith Pharaon tartózkodási engedélyhez jusson, de testvére, az ammáni Magyar Kereskedőház vezetője is. Hozzátette, hogy rajtuk kívül az akkori ammani magyar nagykövet is ajánlást írt a szaúdi férfi érdekében.

A politikus azt mondta, hogy az általa látott dokumentumokat hiányosnak tartja, mert az iratok között nincs olyan feljegyzés, amelyet a Terrorelhárítási Központ készített volna. A független képviselő hangsúlyozta, hogy a TEK felelős a terrorizmus elhárításáért és a miniszterelnök védelméért, a terrorizmus finanszírozásával is meggyanúsított férfi viszont a kormányfő közvetlen közelébe kerülhetett.

Az alelnök azt mondta, a papírokból nem derül ki, hogy ki adhatott utasítást arra, hogy a férfi bejuthasson Magyarországra, "de nem nehéz következtetni arra, hogy a legeslegfelső körökről lehet szó". Egy kérdésre válaszolva közölte, az nem szerepel az aktákban, hogy a hatóságok mit vizsgáltak, amikor kiadták Ghaith Pharaonnak a vízumot.

Szerző

MSZP: a Fidesz elvette a polgármesterek fizetésének jó részét

Az MSZP megszavazza a polgármesterek fizetésével kapcsolatos, kétharmados támogatást igénylő törvénymódosítást - közölte az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.

Varga László elmondta, 2014-ben a Fidesz elvette a polgármesterek fizetésének jó részét, ez az intézkedés különösen a kistelepülési polgármestereket sújtotta. Hozzátette: bár az Országgyűlés elé került önkormányzatitörvény-módosítás tartalmaz nem megfelelő elemeket, az MSZP támogatni fogja azt a kistelepülési polgármesterek érdekében.

A frakcióvezető-helyettes azt mondta, követelik, hogy ezt a kérdést a kormány a jövő évi költségvetésben is rendezze.  Szorgalmazta az alacsony keresetű önkormányzati dolgozók fizetésemelését is. Az önkormányzati törvény módosítása szerint egy 500 lakosúnál kisebb település polgármesterének bére az államtitkári fizetés 30 százaléka lenne, 1500 lakosig 40 százaléka, 2000 lakosig 50 százaléka, 5000 lakosig 55 százaléka, 10 ezer lakosig 60 százaléka, 30 ezer lakosig 70 százaléka, afölötti lélekszámnál pedig az államtitkár bér 80 százaléka lenne.

Varga László kitért arra, hogy az MSZP szerint a biztos megélhetéshez nettó 100 ezer forint kell úgy, hogy közben a kis- és közepes vállalkozások terhei csökkenjenek. Hozzátette: "az urizáló fideszes elit" azonban a multik oldalára állt, a szocialisták szerint azonban a multik támogatása helyett a kisvállalkozások terheit kell tovább csökkenteni, hogy ki tudják fizetni a megemelt minimálbért.

Szerző

Erzsébet-utalvány - Plusz munkáért, plusz pénz

Publikálás dátuma
2016.12.12. 14:34
Fotó: Népszava
Egy hete derült ki, hogy a kormányhivatalnokok helyett a postások kézbesítik a 10 ezer forintos Erzsébet-utalványt, ami mellé egy miniszterelnöki levél is jár. A 24.hu megtudta, hogy mennyit kapnak a postások a kihordásért. 

Az első kiosztást követően sikeresen házhoz kézbesített utalványok darabjáért bruttó 50 forintot kapnak, ami – bár sok mindentől függ-, de nettóban nagyjából 33-34 forint.

Az értesített küldemények megírása után (azaz, ha valaki nem volt otthon és bemegy átvenni) bruttó 20 forint jár, az utánküldött vagy visszaküldött (mert az illető meghalt vagy elköltözött) utalványok után viszont nem jár egy forint sem.

Az egyébként januárra tervezett hóközi kifizetésnek van egy fontos feltétele: a fenti küldemények legalább nyolcvan százalékénak a kézbesítése.

A portál információi szerint az egyik postás szakszervezet tárgyalt a Postával ezekről az összegekről, azt szeretnék, ha többet kapnának a kézbesítők.

Hol a levél?

Budapest III. kerületében már vannak nyugdíjasok, akik megkapták a kormány karácsonyi ajándéknak szánt Erzsébet-utalványát. Felhasználási tájékoztató van hozzá, de Orbán Viktor ígért levele nem érkezett meg vele - írja a hvg.hu.

A lap forrása szerint a nyugdíjat a szokásos havi menetrend szerint kézbesítő postás a havi ellátmánnyal hozta meg külön borítékban a 10 ezer forintnyi Erzsébet-utalványt, 4 darab 2000, illetve 2 darab 1000 forintos címletben. Mellé egy felhasználási tájékoztatót is jár, mely szerint december utolsó napjáig használhatják fel az utalvány hideg-, illetve melegétel vásárlására.

Update: a levelek is megérkeznek hamarosan, technikai okokból ezeket azonban külön kézbesíti a posta. A pontos ok, hogy az utalványokat tartalmazó értékbiztosított küldeményeket a nyugdíjfolyósító adatbázisa alapján a nyugdíjbiztosító küldeményeként kapják kézhez az érintettek, míg Orbán Viktor levelét a Miniszterelnöki Kabinetiroda küldi ki. 

Megírtuk: Orbán titkos levele a nyugdíjasoknak

Nem hajlandó elárulni sem a Miniszterelnökség, sem a Miniszterelnöki Kabinetiroda, sem Havasi Bertalan sajtófőnök, hogy mi áll abban a levélben, amelyet Orbán Viktor írt a nyugdíjasok Erzsébet-utalványai mellé. Ezzel kapcsolatban Lázár János kancelláriaminiszter csütörtökön azt mondta: nem látta a szöveget, nem ő a miniszterelnök, de szerinte nem nehéz kitalálni, mit ír majd Orbán a nyugdíjasoknak. 

Szerző
Frissítve: 2016.12.12. 16:54