Előfizetés

Gazdag ajándékot hoz a Jézuska a Miniszterelnökségen

Gazdag ajándékot hozott a Miniszterelnökségen dolgozók gyermekeinek a Jézuska.

Lapunk értesülését megerősítve a tárca sajtóirodája közölte, a vonatkozó egyedi utasítás rendelkezései alapján azon munkatársak, akiknek gyermekei december 7-ig nem töltötték be 14. életévüket, könyvet és csokoládét vihettek haza. Az idén december 7-ig nem nagykorúvá vált gyermekek után viszont 50 000 forintos ajándékutalványt kaptak a Miniszterelnökség dolgozói. Utóbbiból összesen 831 darabot osztottak szét 502 munkatárs részére 41 553175 forint értékben. Könyv ajándékra 1 270 149 forintot, csokira pedig 1 930 400-at költöttek. A gyermekeknek szánt karácsonyi ajándék így bruttó 44 753 704 forintba került.

Orbán később értékeli a PISA-teszt lesújtó eredményét

Z. Á.
Publikálás dátuma
2016.12.13. 06:03
Orbán Viktor miniszterelnök azonnali kérdésre válaszol MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
„Most elemzik a szakértők, és lesz róla kormány-előterjesztés. Azután értékelem a felmérést” – így nyilatkozott az atv.hu-nak Orbán Viktor miniszterelnök arra a kérdésre, katasztrofálisnak tartja-e a PISA-felmérés eredményét. Arra, hogy lesznek-e személyi következményei a siralmas eredménynek, le kell-e mondania valakinek, Orbán a parlamenti folyosón készített villáminterjúban kitérő választ adott, azt mondta, először elolvassa a jelentést.

Ne vegyen részt a PISA-femérésekben Magyarország addig, amíg a kormány nem gondolja újra a Nemzeti Alaptantervet – üzente a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete (MSZOE). A szervezet közleményében feltette a kérdést, kik „felelősek a magyar tanulók nemzetközi kudarcáért”, majd meg is válaszolta azt. „Egyértelmű, hogy azok a pedagógusok, akik nem tudják megtanítani gyermekeinket írni, olvasni, számolni a 8. évfolyam végére". Holott az idei esztendő valóságos pedagógus sikersztori volt, hiszen a pedagógusok érdekvédelmi szervezetei „a sorozatos béremelésektől a tanfelügyelet korlátozásáig, a KLIK megszüntetésétől az iskolaigazgatók hatáskörének növeléséig mindent elértek, amit akartak.” Miközben a szülők „fizetik a magántanárokat, a nyelvvizsgát, az osztálypénzt, feltöltik az iskolai alapítványokat adójuk 1 százalékával.”

A szülői egyesület „megoldása”: ha otthagyjuk a problémát, akkor az nincs. Ezt felvetettük Keszei Sándornak is, aki a MSZOE vezetője és sajtósa is egyben. Keszei nem oszlatta el maradéktalanul kételyeinket, annyit reagált, hogy sok ország felfüggesztette már a PISA-felméréseket. Semmi értelme lejáratni a magyar diákokat, utol kell érnie magát a hazai közoktatásnak, és ha ez megtörténik büszkén elfoglalhatjuk megérdemelt helyünket az országok közötti ranglistán – fogalmazott Keszei. Az MSZOE mindeneséről egyébként korábban a HVG azt írta: szervezetének nincs kimutatható tagsága. A botrányos PISA-eredményekre a Független Diákparlament is reagált, szóvá tették, hogy a kormány álláspontja szerint nem ők, nem az oktatási rendszer, hanem a tanárok és a diákok tehetnek a rossz eredményekről. „Ahhoz képest, hogy a kormány szerint ez a diákok és a tanárok hibája, már évek óta nem hajlandó párbeszédet folytatni az érintett érdekképviseleti szervezetekkel” – fogalmazott a Diákparlament, hozzátéve: azonnal kezdjenek tárgyalást az oktatás szereplőivel.

Frölich felfüggeszti tagságát a Mazsihisz rabbitestületében

F. Á.
Publikálás dátuma
2016.12.13. 06:02
Lázár János és Heisler András a zsidó kerekasztalon FOTÓ: MTI/SOÓS LAJOS
Miközben a Zsidó Közösségi Kerekasztal tegnapi ülésén nem kerültek napirendre kényes témák, egyebek mellett a Sorsok Háza ügyét senki nem vetette fel, Frölich Róbert országos főrabbi bejelentette, felfüggeszti tagságát a Mazsihisz rabbitestületében.

A Breuer Press arról tudósított, hogy Frölich az idei hanuka első napjától, azaz december 24-től szünetelteti tagságát a testületben, mert annak vezetése olyan ügyeket támogat, amelyekkel nem tud azonosulni. Forrásaink szerint a főrabbi december 6-án belső használatra szánt levélben kifogásolta, hogy sokan, a modernizálás jegyében például támogatják, hogy karácsonyi ünnepséget rendezzenek zsidó közösségi házban, nem zsidókat is temessenek az izraelita temetőbe. Frölich állítólag világossá tette, nem haladás, hanem önfeladás ellenes. Lapunk úgy tudja, csütörtökön rendkívüli ülést tart a rabbitestület, addig Frölich nem nyilatkozik, de bizonyos dolgokban változást szeretne elérni. Vagy sikerül megállapodniuk, vagy szakadás fenyeget.

A Mazsihisz egyébként vasárnap tartotta soros közgyűlését, amelyen leváltották Horovitz Tamás alelnököt, a debreceni hitközség vezetőjét, aki egy hitelügylet kapcsán vesztette el a bizalmat. A Mazsihisz közgyűlésén a Sorsok Háza ügyét Heisler András hitközségi elnök hozta szóba. Közölte, Schmidt Mária nem tett le olyan érdemi anyagot, amiről érdemben lehetett volna vitatkozni, ezért feloszlott az a nemzetközi tanácsadó testület, aminek Heisler is tagja volt. Az elnök bevallotta, bizonyos emlékezetpolitikai és ideológiai kérdésekben vitájuk van a kormánnyal, ám a Mazsihisz elnöke hisz abban, hogy ezeket rendezni tudják. Suchmann Tamás lemondott közgyűlési mandátumáról. A holokauszttúlélők nem támogatják megfelelően – indokolta döntését a Hír TV-nek a Horn-kormány volt minisztere.

Tegnap, a zsidó kerekasztal résztvevői egyebek mellett arra kérték Lázár János kancelláriaminisztert, hogy a Budai Várban korábban már feltárt, de visszatemetett zsinagógát ismét tárják fel és állítsák helyre, amit a Miniszterelnökség vezetője állítólag megfontolandónak nevezett a zárt ülésen, amelyen a zsidó szervezeteken kívül a kormány képviseletében Csepreghy Nándor államtitkár, Latorcai Csaba helyettes államtitkár, illetve Zoltai Gusztáv, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tanácsadója is részt vett.