A fideszes polgármester pofátlanul rendezte le gyanús lakásbérlését

Publikálás dátuma
2016.12.13. 13:00
Forrás: Facebook
Miután a hetekben kiderült Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármesterről, hogy igen kedvező áron bérel lakást a Várban a saját önkormányzatától, a gyanús lakásbérlést firtató kérdésekre négy egyszerű, ám annál bicskanyitogatóbb szóval válaszolt.

Az LMP-s önkormányzati képviselő, dr. Gallowich Margit novemberi kérdéseire válaszolt az I. kerület fideszes polgármestere, miután Nagy Gábor Tamásról a Magyar Nemzet derítette ki, hogy igen kedvező áron - havi százezer forintért - bérli száz négyzetméteres otthonát az általa vezetett önkormányzattól a Várnegyedben. Összehasonlításképpen Csepelen egy önkormányzati panel négyzetméterenkénti bérleti díjának minimuma a nyílt, piaci elvű pályázaton 994 forint volt. 

Gallowich Margit az ingatlan bérlésének jogszerű, igazságos, méltányos és etikus voltáról kérdezte a politikust.

Az Index változtatás nélkül közölte a válaszlevelet: 

"Tisztelt képviselő asszony! Képviselői kérdéseire válaszolva, melyek a piaci alapú lakásbérlésemre vonatkoznak, az alábbiakról tájékoztatom.

1. Jogszerű-e?

Igen.

2. Igazságos-e?

Igen.

3. Méltányos-e?

Igen.

4. Etikus-e?

Igen.

Üdvözlettel: dr. Nagy Gábor Tamás, polgármester."

Hát így.

Szerző

Az ELTE átveszi a BME gazdasági kart

Az ELTE támogatja a fenntartó azon kezdeményezését, hogy az intézménybe integrálják a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) gazdaság- és társadalomtudományi karát jövő augusztustól. 

Az egyetem szenátusa 36 igen szavazattal 6 tartózkodás mellett határozott így. A döntés értelmében az ELTE gazdaságtudományi és gazdálkodástudományi kara a közalkalmazotti és hallgatói jogviszonyokat illetően a BME jogutódja lesz. Az ELTE november 29-én kapott hivatalos tájékoztatást arról, hogy a BME gazdaság- és társadalomtudományi kara nem lát már reményt arra, hogy tevékenységét az addigi keretein belül folytassa. Ezért a kar kezdeményezte a fenntartónál áthelyezését az ELTE-re. Az Emmi oktatásért felelős államtitkársága december 5-én kezdeményezte, hogy a kar 2017. augusztus 1-jétől az ELTE részeként működjön tovább.

Szerző
Témák
ELTE BME Mozaik Mozaik

"Sokkoló, döbbenetes" - Ismét az oktatásról vitáztak a Házban

Publikálás dátuma
2016.12.13. 12:35
Az Országgyűlés korábbi plenáris ülése. FOTÓ: Molnár Ádám
A PISA-felmérésről, a parlament kedden záruló őszi ülésszakáról és az egészségügyről volt szó napirend előtt az Országgyűlésben. Kunhalmi Ágnes (MSZP) sokkolónak nevezte a PISA-felmérés eredményét, szerinte a zuhanás mértéke és gyorsasága azt mutatja, a pedagógusok és az oktatás egésze "elvesztette az immunrendszerét" a politikusok "hülyeségével" szemben. 

A szocialista képviselő szerint még megdöbbentőbbek voltak azonban a felmérés eredményére érkező lesújtó fideszes reakciók, amelyek a relativizálástól a tagadáson át a bűnbakkeresésig terjednek. Hozzátette: az eredmények olyan rendszerhibákat mutatnak, amelyeket jelentős részben a mostani kormány okozott. Elvenni a gyerekektől a tudást és a jövőjüket, ez az igazi hazaárulás - fogalmazott. 

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint kérdés, mi a sokkszerűbb, az, ha vannak jobb és rosszabb oktatási felmérési eredmények, vagy az, amikor 17 ezer pedagógust elbocsátanak, drágulnak a tankönyvek, iskolák szűnnek meg és nem jut minden rászorulónak ingyenes étkezés. A politikus nagyon finoman fogalmazott a  tanulók eredményeivel kapcsolatban: most "bizonyos tekintetben" csökkentek a PISA-felmérés pontszámai, de 12 pontos csökkenés volt a szocialisták kormányzása alatt is. Elismerte, hogy természettudományokban és a szövegértésben valóban romlott az eredmény, és jelezte, hogy ezzel foglalkozni kívánnak az oktatás szereplőinek bevonásával. De arra is felhívta a figyelmet, hogy matematikából megállt a romló tendencia, ami szocialisták időszaka alatt indult el. Megjegyezte: Lengyelországban, az USA-ban, Ausztráliában és Hollandiában is romlottak a PISA-felmérés eredményei, de még Finnországban is volt visszaesés az előző felméréshez képest - próbálta ismét másra hárítani a felelősséget a képviselő.
    
LMP: a kormány rosszul próbálja korrigálni saját hibáit
         
Schmuck Erzsébet (LMP) a parlament őszi ülésszakát értékelve azt mondta, az első szakaszban a kormány nem csinált semmit, minden a népszavazásról szólt, a másodikban a megpróbálta az elmúlt években a saját maga által okozott károkat kijavítani, de rossz eszközöket választott. Közölte, nem korrekcióra, hanem teljes irányváltásra van szükség a gazdaságpolitikában. Szorgalmazta a minimálbér létminimum fölé emelését, valamint az igazságtalan egykulcsos adórendszer eltörlését és a közalkalmazottak bérének jelentős emelését.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szerint ha az LMP tervei megvalósulnának, akkor újra megroppanna a középosztály. Értékelése szerint ugyanis az ellenzéki párt drasztikus adóemelést akar a többkulcsos adórendszerrel. Elmondta, az idei az otthonteremtés és az adócsökkentés költségvetése volt, ezen célok mellé most "felsorakozott" a béremelés is.

"Szájkosarakat tettek" a kórházigazgatókra
    
Lukács László György (Jobbik) azt tette szóvá, hogy az Állami Egészségügyi Ellátó Központ "kommunista módszereket alkalmazva szájkosarat" tett a kórházigazgatókra, nem nyilatkozhatnak. Szerinte az elmúlt időszakban nyilvánosságra került ügyek, a nem az egészségügyi működéssel összefüggő halálesetek a kórházakban az egész intézményrendszer diszfunkciója miatt történtek. Hozzátette: a kormánynak növelni kell az egészségügy működésének átláthatóságát.

Rétvári Bence a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház - ahol öt napja a mosdóban hevert holttestre bukkantak november végén - éves költségvetési bevételeiről elmondta, több mint egymilliárd forint pluszpénzt kapott az intézmény, innentől kezdve a menedzsment feladata a takarítás megszervezése. A takarítást a Profi Komfort Kft.-nek szervezeték ki, a szabályzatok megfelelőek voltak az országos Epidemológiai Központ ajánlásainak - mondta, jelezve, a vizsgálat végén derül ki, hogy betartották-e, illetve betartatták-e a szabályzatokat. A győri Petz Aladár Kórházba az elmúlt években 13 milliárd forint fejlesztési forrás érkezett, a holttestet egy sportszervezetnek bérbe adott épületben találták - közölte.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) a jövő évi béremelésről azt mondta, a szakdolgozók esetében négylépcsős, 2019 tartó béremelés lesz, a dolgozók bére a program végére átlagosan 65,5 százalékkal nő. Ismertetése szerint a rezidensek alapbére jövő novembertől 50 ezer forinttal nő. Hozzátette: a szakorvosok és a kórházi szakgyógyszerészek bére idén 107 ezer, jövő novemberben 100 ezer forinttal nő. Jelezte, a mozgóbérelemek is emelkednek.

Szerző