106 menekültet zsúfolt össze egy teherautóban - 12 év fegyházat kapott

Publikálás dátuma
2016.12.13. 15:00
MTI Fotó: Kelemen Zoltán Gergely
Tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta első fokon a Szegedi Törvényszék kedden azt a román férfit, aki legalább 106 menekültet zsúfolt egy szellőzés nélküli teherautó rakterébe tavaly nyáron.

A bíróság a teherautót vezető férfit különös kegyetlenséggel, több ember és 14. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett emberölés bűntettének kísérletében és embercsempészés minősített esetében mondta ki bűnösnek. A bíróság az aradi férfit véglegesen kiutasította Magyarország területéről.

Társát vagyoni haszonszerzés végett, az államhatár átlépéséhez több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettéért két év börtönre ítélték. A két férfit Romániában bízták meg azzal, hogy a szerb-magyar zöldhatár mellől menekülteket juttassanak Ausztriába. Az egyik férfi a mások által magyar területre juttatott embereket szállította teherautóval, társa pedig személygépkocsival hajtott előtte a rendőri ellenőrzések elkerülése érdekében.

Az elsőrendű vádlott tavaly június 24-én 26 embert vitt Mórahalomról Ausztriába. Másnap hajnalban mindketten visszatértek a homokháti kisváros mellé, ahol az embercsempészek legalább 106 határsértőt zsúfoltak be a teherautó mindössze 2,5x5 méteres alapterületű, zárt, szellőzéssel egyáltalán nem rendelkező rakterébe. A vádlottak a tehergépkocsi hátsó ajtaját csak többszöri kísérletre, a bennlévőkre rányomva tudták becsukni. A túlterhelt jármű elindulni is alig tudott, néhány perc múlva az emberek dörömbölni kezdtek, késekkel megpróbálták a fémborítást kivágni azért, hogy levegőhöz jussanak.

A sofőr ezt meghallva hajnali fél ötkor Mórahalom belterületén megállt, átszállt társa autójába. Úgy hajtottak el Románia felé, hogy a raktérajtót nem nyitották ki. A belülről nem nyitható raktérből az embereknek csak hosszas próbálkozás után sikerült az ajtó egyik szárnyát annyira kifeszíteniük, hogy a zárat elérve kiszabadítsák magukat. Eközben bent már többen eszméletüket vesztették, hárman életveszélyes állapotba kerültek az oxigénhiány miatt.

A szakértői vélemény szerint a raktér levegője egy-két perc alatt felmelegedett. A bezsúfolt emberek - köztük gyermekek, csecsemők - az indulás után húsz-huszonöt perccel meghaltak volna. Az elsőrendű vádlott többféle vallomást tett, az embercsempészés bűntettét elismerte, de azt állította, kinyitotta a teherautó hátsó ajtaját. Társa azzal védekezett, nem tudott róla, hogy embereket szállít a teherautó, úgy gondolta, cigarettacsempészethez nyújt segítséget. Az elsőrendű vádlott és védője felmentés és enyhítés érdekében fellebbezett, a másodrendű vádlott három nap gondolkodási időt kért.

Szerző

45 milliós pénzmosás - Hazahozták a körözött bűnözőt - Videó!

Átadott a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak (BRFK) az Interpol egy szerb férfit, aki a gyanú szerint korábbi magyarországi tartózkodása alatt 45 millió forintos pénzmosást követett el - közölte a rendőrség kedden a honlapján.

A police.hu-n olvasható közlemény szerint hétfő éjszaka a Liszt Ferenc-repülőtéren adta át a szerb férfit a BRFK-nak az Országos Rendőr-főkapitányság szervezeti struktúrájába tartozó Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ Interpol Magyar Nemzeti Iroda.

A nyomozás adatai szerint 2008-ban az akkor Magyarországon élő 51 éves férfi egy korábbi sikkasztásból származó összegből csaknem 45 millió forintot vett fel több részletben, majd azt fiktív jogcímre alapozva más bankszámlákra utalta tovább. A szerb férfi ellen 2013 szeptemberében nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki, amelynek alapján a görög hatóságok idén augusztusban elfogták.

A gyanúsítottal szemben pénzmosás bűntett gyanúja miatt folytatnak eljárást, a BRFK kezdeményezte a férfi előzetes letartóztatását.

Szerző

Magyar körözött bűnözőt fogtak el Hollandiában

Hollandiában fogtak el egy magyar férfit, akit többrendbeli, minősített rablás elkövetése miatt köröztek - közölte a rendőrség kedden honlapján.

A közlemény szerint a 42 éves T. Tamás és társai rendőrnek adták ki magukat, és így jutottak be olyan emberek lakásába, akikről feltételezték, hogy otthonaikban nagyobb értékeket tartanak. A férfit januárban a Fővárosi Ítélőtábla tíz év szabadságvesztésre ítélte, az elítélt azonban nem kezdte meg a büntetés letöltését, ismeretlen helyre távozott, ezért országos, majd európai elfogatóparancsot adtak ki ellene.

A magyar nyomozók az adatgyűjtés során megállapították, hogy a körözött Hollandiában bujkál, így kapcsolatba léptek a holland rendőrséggel. A Breda városában tetoválóként dolgozó férfit egy tetováló- és borbélyüzletben vették őrizetbe, átadásáról később döntenek - olvasható a közleményben.

Szerző
Témák
Hollandia